用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 HKIS vs. GSIS
go

[小學] HKIS vs. GSIS [複製鏈接]

小朋友讀緊 local school,有 HKIS and GSIS 嘅高小 offers。小朋友愛閱讀,善寫作,對科技有興趣,性格開朗但比較被動。
暫時佢比較喜歡 HKIS,因為校舍大又靚。我又只認識 HKIS 嘅家長,GSIS 果邊唔識人,所以想請教大家嘅意見,尤其係係師資、教學模式、以及同學之間嘅關係上,會唔會有好大分別?謝謝🙏🏻
   8    0    0    1

honeybunny8 發表於 22-4-14 19:52
小朋友讀緊 local school,有 HKIS and GSIS 嘅高小 offers。小朋友愛閱讀,善寫作,對科技有興趣,性格開 ...

恭喜啊,你的孩子肯定十分出眾,畢竟GSIS不容易考上,特別是插班生。我不是這兩所學校家長,但不少朋友孩子和女兒朋友曾在那兒上學,儘量給你一點資料,希望能參考。

記得女兒小學階段自己經常帶她參加GSIS的課後興趣班,GSIS小學似乎比其他IS學生忙,等待活動時間竟然有孩子由菲傭提示下做練習,當下有點不以為然。但平心而論GSIS孩子無論華人洋人,長相就是眉清目秀,聰明又家境好的,原來有樣睇。德國人辦學,以嚴謹著稱,是少有的學校,未聽聞學生品行有嚴重不端事件,朋友女兒由RC,上到year 13,亦説少聽少見霸凌行為。

HKIS應該是全港最美的IS,美式教育,老師有好有差,(曾認識幾個任教老師),學生成績兩極,簡單就是叻的好叻,差的就算唔多返學的,也可以升班,華人一般都屬於叻的一群,所以不用擔心。

前幾個月看到全球最佳中學50強(按入ivy and oxbridge算),記得香港入圍的有3間,兩間LS, GSIS是唯一入圍的IS,星加坡入圍學校比香港多,看完心情是有點不服,回頭想學校排名是遊戲,最要緊還是孩子自己爭氣。

回覆 annie40 的帖子

謝謝前輩你的回覆。GSIS 嘅學術成績的確係 IS 中出名高… 但我又覺得佢咁小班 (小學一級 57 人?),會唔會令小朋友自覺很精英(elitist)? 學校會唔會似係一間國際版嘅 local schools (咁谷)?同學間會唔會互相比較得厲害?
我同意你講,小朋友讀書要靠自己,所以我唔認為一定要揀成績最好果間,我想了解埋 culture、soft skills、social skills、exposure 等等。
其實我新手,唔知講得 make 唔 make sense…

honeybunny8 發表於 22-4-15 17:15

謝謝前輩你的回覆。GSIS 嘅學術成績的確係 IS 中出名高… 但我又覺得佢咁小班 (小學 ...

謝謝前輩你的回覆。GSIS 嘅學術成績的確係 IS 中出名高… 但我又覺得佢咁小班 (小學一級 57 人?),會唔會令小朋友自覺很精英(elitist)? 學校會唔會似係一間國際版嘅 local schools (咁谷)?同學間會唔會互相比較得厲害?Xxxxxxxx

完全明白你的憂慮,我自己也是因為心存憂慮,覺得精英化的IS太像 LS, 雖然住得算近,卻沒讓女兒轉去GSIS就讀,特別在二十年前,IS還是齊齊躺平年代,大家都不在意。

無可否認不少家長以孩子考上GSIS為榮,自覺高人一等,但更多只是單純的重視子女教育和品德,而不是要培養狀元,只要孩子有品格,能否去ivy, oxbridge,隨緣吧。我見過的GSIS學生,都是溫文有禮,也沒有甚麼刻意比較,同學住山頂的,住愉景灣,住西區的,相處也很融洽。每所IS學校總有些成績特別優秀的學生,同學間見慣叻人,也不會看作一回事。反之見過很十分平民化的IS學生,喜歡在LS學生面前擺顯,不知底氣何來?HKIS是自成一角,認識的孩子也不是很驕傲的人,然而曾經在十數間IS聯校活動上,親耳和目睹HKIS洋女孩們用種族歧視說話,外貌歧視等,攻擊其他IS學校學生。( 唯一的IS有這樣的行為)

自己女兒的小學人數也很少,其實很好,year 1 to 6,全校同學的名字全記得,一年級跟六年級照樣交朋友,社交圈大大。

Ps. 記得7,8年前GSIS未轉IB,兼沒什麼中文堂,令不少家長卻步,不知道現在中文科有否改善。

honeybunny8 發表於 22-4-15 17:15

謝謝前輩你的回覆。GSIS 嘅學術成績的確係 IS 中出名高… 但我又覺得佢咁小班 (小學 ...

請問你Year幾,轉校原因是甚麼及有咩期望?
GSIS小學係一間好typical 的IS小學,你的問題全部答案係negative, 小朋友冇乜concept覺得精唔精英,大家都好小朋友,學校不鼓勵比較,亦都冇測考冇野好比,自細IS大的小朋友大部分呢方面都「懵懵地」。小學一D都唔谷,今年網課上完連功課都冇(上堂做哂), 教的東西好solid,一條龍升中。
Social 方面,本身係細校,小學一級得兩班,全級小朋友由細玩到大,D家長又互相認識,一個closely knitted community咁唔會有bully。
另外既然高小,可能要考慮埋中學及將來想考甚麼公開試,另外小朋友意願都很重要。

請問GSIS的中文最高程度的那個班,大概是什麼水平?7年級選中文的學生,IB能handle Chinese B吗?中文是否普遍需要外面補習

7年級選了法語的學生,是否從此在學校沒有中文堂

小儿y2的时候申请了gsis的y3, harrow的y3和Hkis 的g2。结果是hkis第三天就给了offer, 哈罗到y2开学后给了offer, Gsis是一每个学期给我们寄一封信说没有位置,然后邀请我们免费考y4。

当然选择了Hkis。我猜想Hkis这么干脆地给了offer是因为和哥哥一起申请一起录取。哥哥已经高中,因为以后目标美本,所以只申请了Hkis。

去了Hkis才发现和想象中完全不一样。g2的具体表现是不重学术但是重行为规范。我和外子被校长拉着开了好几次会因为小儿在学校不听话,比如作文写打斗场面啊,偷偷摸摸拿水枪去学校玩啊,实在建议我们定期去心理医生处接受疏导…frankly, 那时候真的觉得学校很烦,我们想转学(当然也是害怕说不定会被学校赶出来),于是参加了gsis的y4的interview.

可惜第三轮面试不知为何没有过。我估计小儿的确是不太听话不太配合老师,gsis的面试老师大概看出来了。

然后在hkis升上3年级了。我们突然发现了这个学校的好,不知道因为是换了男老师当home room teacher还是升去了upper primary school开始不单单只看行为规范了,小朋友再也没有被学校投诉过。而大校的各种好处也开始体现出来了:应有尽有的eca, 随便挑,我们选了游泳和弦乐队,还参加了棒球俱乐部。由于最终目标还是美本,我觉得目前为止我对学校还是非常满意。

哥哥还在高中部,他说高中课程还是相当鸡血。今年他们美国常春藤学校的申请非常好。

我在想,我家小儿这种不听话的性格,去了gsis大概真的会被学校开除的

mattmm 發表於 22-4-15 19:15
請問GSIS的中文最高程度的那個班,大概是什麼水平?7年級選中文的學生,IB能handle Chinese B吗?中文是否 ...

mattmm    發表於 22-4-15 22:15

annie40 發表於 22-4-15 15:11
恭喜啊,你的孩子肯定十分出眾,畢竟GSIS不容易考上,特別是插班生。我不是這兩所學校家長,但不少朋友孩 ...
GSIS面試完全沒有面家長啊,學校怎麼辨別申請人的家境呢?絕大多數人的地址都普通吧

mattmm 發表於 22-4-15 22:12
GSIS面試完全沒有面家長啊,學校怎麼辨別申請人的家境呢?絕大多數人的地址都普通吧 ...

我認識的GSIS,從來沒有「白鴿眼」,完全是看成績和合適度來收生,話之你有尊貴住址,又或是天王老子,不賣賬就不賣賬。

自己認識兩位德藉老師,不知現在仍否在GSIS工作?

Ps. 作為老街坊,也曾badmouth過GSIS, 覺得學生太勤力,父母太緊張,學校要求高。今天回望,這些都不影響它的教育質素。

回覆 964000 的帖子

由 LS 轉 IS 係想小朋友開開心心咁全面發展。依家佢係 LS 雖然都可以全面發展,但係好有壓力,因為做完咁多功課仲要練琴練波練游水… 我陪住佢都覺攰。我認為童年唔應該係咁,所以決定「豁出去」轉 IS,放手比佢自己行。而且佢性格被動,希望去到 IS 會幫佢學主動啲,夠膽主動發問甚至 challenge teachers,同埋思考多角度啲。至於學術方面,佢係自覺型,所以應該去邊度都會保持到。

回覆 Youweird 的帖子

Yea my child has many interests and HKIS seems to offer many appealing ECAs.

honeybunny8 發表於 22-4-16 00:07
回覆 Youweird 的帖子

Yea my child has many interests and HKIS seems to offer many appealing ECAs.  ...

honeybunny8 發表於 22-4-15 23:33

由 LS 轉 IS 係想小朋友開開心心咁全面發展。依家佢係 LS 雖然都可以全面發展,但係好 ...

IS小朋友係最鍾意challenge 老師我見和local 轉來的小朋友那種必恭必敬係唔同的,佢哋也敢challenge 父母,所以保持良好關係互相尊重有商有量好重要。

回覆 honeybunny8 的帖子

IS學習氣氛係好d,同學間良性競爭多,感覺上無本地學校咁激烈。我女中學生,so far我以前自己經歷女校的勾心鬥角,佢地完成唔見。
不過你講到課餘練琴練波練游水好忙,呢d其實係你和小朋友自己安排,去到邊都係一樣。

964000 發表於 22-4-15 21:54
小學中文最高都係我估ESF咁(都係唔高)叫near-native 水平。
到中學中文最高level是native level,主要lo ...

請教下,讀GSIS 後,
你小朋友還肯講中文嗎?
有自發讀中文故事書嗎?

Jane1983 發表於 22-4-16 08:59
回覆 honeybunny8 的帖子

IS學習氣氛係好d,同學間良性競爭多,感覺上無本地學校咁激烈。我女中學生,so f ...

「同學間良性競爭多,感覺上無本地學校咁激烈。」
-Agree, 連家長都普遍係,非常好

「不過你講到課餘練琴練波練游水好忙,呢d其實係你和小朋友自己安排,去到邊都係一樣。」
-小朋友有時太多興趣到中學都要取捨,不過小學真係可以盡情玩,放學就放學,不用預時間大考呈分,閲讀就是功課,好多小朋友在自己興趣範籌都可以沒有壓力下盡情發揮。

係ga。其實我講練琴練波練游泳好忙,係自己選擇,並非話家長自己攞黎 。事實上,我女都中學生,每星期都有花好多時間係體藝。呢個係IS比到佢的空間。
我覺得比我女讀國際,係我為佢成長安排的三件好事之一。另外兩件係培養佢熱愛體藝,以及養了一頭可愛的大白狗。

Dftakwai 發表於 22-4-16 09:23

請教下,讀GSIS 後,

佢會講中文,因為家中自細講中文。
如果屋企父母自細都同佢講英文就有機會唔肯講。

‹ 上一主題|下一主題