用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中三自修IGCSE
go

[英國] 中三自修IGCSE

如果目標想攞IGCSE嘅成績去apply sixth form college:
1. 係香港中三自修IGCSE要幾多科?
2. 有無過來人講下香港普通band 1中學嘅中三課程同IGCSE嘅課程相差大唔大?

Thank you

醒目開學勳章 貢獻勳章

我聽過話1年制gcse 課程會考5科,呢個係最少科目,但我無去確認,你可以參考一下

我亦唔清楚igcse 同HK S3相差幾多,建議你直接揾補習老師問

我仔跟私補兩年,先後完成4科IAL,無考過igcse,只做過一份sample paper 就決定skip,你都可以考試俾孩子直接做pastpaper,兩跟marking scheme對一對,睇下佢識幾多嚟決定
始終人人接觸過嘅知識唔同
恐龍家

回覆 XDXD3 的帖子

1. 5科
2. 差好遠, 要自修

回覆樓主:

雖然話IGCSE minimum 只要五科,但係有人同我講話你考得幾科會俾人比下去,因為一般考8至10科,不知真假。

首先,你係咪有心儀嘅學校?有冇同學校溝通究竟使唔使考iGCSE?有大把香港學生冇考過iGCSE照過去讀sixth form喎...

如果心儀嘅學校要求要有iGCSE嘅成績(我就未聽過),咁一定會講明要求咩科目同埋幾多科,唔使估估吓㗎。

至於iGCSE syllabus同香港syllabus係有分別嘅,我諗唔係難唔難,而係有啲嘢香港冇教所以點都要準備下。

etoile 發表於 22-4-12 10:32
雖然話IGCSE minimum 只要五科,但係有人同我講話你考得幾科會俾人比下去,因為一般考8至10科,不知真假。
...
正式讀(I)GCSE就讀多幾科, 自修就5/6科都夠.

我女上年都考過igcse 6科
佢話D考試問題唔會好拐彎抹角 要高分唔算難
但如果自修咁多科 又要兼顧校內學業係會幾辛苦
除非本身間學校有提供igcse課程

IGCSE 課程唔難,但係範圍廣泛,其實等於以前會考時代中五程度,所以如果要同時自修,又要兼顧學校本身課程,會好辛苦和有壓力。
同時,一般最少要六科IGCSE 要求,我個小朋友當年學校寫明要求8科,所以每間學校要求是不同,最好問清楚個別學校要求。

XDXD3 發表於 22-4-12 00:22
如果目標想攞IGCSE嘅成績去apply sixth form college:
1. 係香港中三自修IGCSE要幾多科?
2. 有無過來人講 ...

通常要5科 GCSE 包括英文+數學
有學校4科都得
學術水平高嘅可能要6/7科A*/A

etoile 發表於 22-4-12 10:32
...

如學校跟 EBacc 坐底7-8科必修
加上選修科 不少人GCSE 考9-11科

Eng + Eng Lit. + Maths
Phy + Chem + Bio
Geography / History
Ancient / Modern Foreign Lang.
Other elective ...

https://www.gov.uk/government/publications/english-baccalaureate-ebacc/english-baccalaureate-ebacc

Elsielo 發表於 22-4-12 13:21

我女上年都考過igcse 6科

我囡考咗7科,中四同步考校內試同IGCSE,有一科撞期就冇考校內試。係辛苦㗎!

回覆樓主:

多謝各位回覆。

etoile 發表於 22-4-12 21:04
我囡考咗7科,中三個暑假開始去補習社補IGCSE嘅phy/chem/biol,數學揾補開數嘅老師搞掂。中四同步考校內試 ...

可否pm igcse補習社比我參考下,tks

Poyau 發表於 22-4-12 18:03
通常要5科 GCSE 包括英文+數學
有學校4科都得
學術水平高嘅可能要6/7科A*/A

請問英文是否一定要考英國文學才被sixth form學校count?

XDXD3 發表於 22-4-19 02:12
可否pm igcse補習社比我參考下,tks

其實上網google都有好多資料,我只係搵間方便就腳嘅。
A Squxxx(一個四方)
AMx/xxG

XDXD3 發表於 22-4-19 02:15
請問英文是否一定要考英國文學才被sixth form學校count?

不一定

XDXD3 發表於 22-4-19 02:15

我小朋友考世界文學

回覆樓主:

Tks all

小朋友當年考sixth form的entrance test,一般學校只考英文和3-4科subject tests。英文是主要考寫作技巧和閱讀理解,Subject tests大概最少7-8成係IGCSE課程。

所以自修IGCSE去考entrance test是有幫助。如果小朋友好清楚A level讀什麼科目,那麼只需要準備這幾科就ok。也不一定考IGCSE,因為只4-5幾科IGCSE的成績對考大學無什麼作用。

LLLT 發表於 22-4-20 09:32
小朋友當年考sixth form的entrance test,一般學校只考英文和3-4科subject tests。英文是主要考寫作技巧和 ...

想問問,sixth form admission test是否 year 11的 11月前安排考核嗎?
igcse/gcse的predicted score重要嗎?(如有), 如果收咗,係咪confirmed offer?多數year11嘅幾時有通知?
謝謝