用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 滙基(東九龍)VS 張祝珊
go

滙基(東九龍)VS 張祝珊

直資滙基(東九龍)和津校張祝珊,大家會點選擇邊間?
       ※ 梓泳2004年10月25日出世啦 ※

wing924 發表於 22-4-11 22:50

張祝珊成績好好多

但張祝珊未知結果?

張祝珊 4/5先知結果

先19/4 註冊匯基

然後等4/5有張祝珊結果先再比較

津校張祝珊1A>
直資滙基(東九龍)1B,如果小朋友受得谷當然選張

wing924 發表於 22-4-11 22:50

除了學習想孩子多元化發展→滙基東九

一心專注學習考好DSE→張祝珊

當然後者DSE成績更好,好睇父母及孩子想要什麼了。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

睇唔到滙基Vs張祝珊係多元發展方向有明顯嘅分別,直資唔一定係專注於官津學校~~~

只論成績,張祝珊DSE成績係優於滙基,亦似乎有一定距離~~~

mcl203 發表於 22-4-12 18:11
睇唔到滙基Vs張祝珊係多元發展方向有明顯嘅分別,直資唔一定係專注於官津學校~~~

只論成績,張祝珊DSE ...

如果成績好好,1A,可能讀張祝珊更有利於保持成績,選科方面成績好,應該也不用太擔心。如果成績普通,對於保持前列信心不大,可能匯基?因為直資選科自由度高一些,也有A level(雖然套餐有限,也好過無)

b3410 發表於 22-4-12 18:51
如果成績好好,1A,可能讀張祝珊更有利於保持成績,選科方面成績好,應該也不用太擔心。如果成績普通,對於 ...

張祝珊似乎穩陣啲喎,出晒名谷嘅。可能,自己去睇吓匯基5+率,包括列出嘅前列成績,再評估吓是否岩自己心水~~~

我估,前中後都係張祝珊會佔優勢。前,匯基2021 DSE名單第二位Best 6 34分,中或前,張祝珊贏晒5+率,中或後,張祝珊33222都係較好~~~

張祝珊 is better in academic performance.It also provides many extra-curricula activities.

mcl203 發表於 22-4-12 19:02

張祝珊似乎穩陣啲喎,出晒名谷嘅。可能,自己去睇吓匯基5+率 ...
其實我唔熟兩間DSE成績,只是提醒選科方面的考慮

b3410 發表於 22-4-12 21:23
其實我唔熟兩間DSE成績,只是提醒選科方面的考慮

我只識用排除法,評估做少數民族嘅可能性,成績普通,我直覺更加要求33222/332233高嘅中學,只要係6年死跟住條隊,就有機會唔係少數民族之列~~~

b3410 發表於 22-4-12 18:51
如果成績好好,1A,可能讀張祝珊更有利於保持成績,選科方面成績好,應該也不用太擔心。如果成績普通,對 ...
我個女現在匯基讀,當初都矛盾等攪珠想博入Band 1A,定讀匯基1B-1C就算,最後一來唔想冒險,二來唔想個女同我受太大壓力(同埋能力都有限),最後都係揀匯基算數,真心講想攞5**入大學讀神科就千萬唔好入匯基,普普通通入大學就無物難度,最後直資有一優點就係揀科易好多,學校話開班好有彈性9成人都能入讀自己的選科

請問有無匯基升讀三大的大概比例?
另外,如果張祝珊,會不會感覺上穩陣點?但是又擔心同學仔,彼此給一些壓力。
如果小朋友非常自覺自律,也谷得,會不會匯基反而更好呢(因為空間更大點,自己會更主動管理自己的時間)?還是這種情況下張祝珊會更好?

eastdistrict 發表於 22-4-13 16:28
另外,如果張祝珊,會不會感覺上穩陣點?但是又擔心同學仔,彼此給一些 ...

如果你指嘅谷,係同成績掛鉤嘅,你自己參考下匯基公佈嘅4/5率,自行評估是否適合你小朋友~~~

eastdistrict 發表於 22-4-13 16:28
另外,如果張祝珊,會不會感覺上穩陣點?但是又擔心同學仔,彼此給一些 ...

只係隨手睇睇 2020-21school report, 其中P23-25 有講去年 HKDSE 及 IAL 成绩,有好短一、兩句輕輕提一提 JUPAS 入3大資料,唔知滿唔滿足到你需求
https://www.uccke.edu.hk/about-uccke/school-plan-and-report-main/school-reports/

看小朋友性格 乖又聽話同靜 一定張記但比較少課外活動

0030 發表於 22-4-12 09:25
津校張祝珊1A>
直資滙基(東九龍)1B,如果小朋友受得谷當然選張

邊間band 1 中學不谷 只係形容詞有分別

JojoDad    發表於 22-4-18 17:15
Arabellahk    發表於 22-4-14 09:49