用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC除了學費外
樓主: kahtct
go

SPCC除了學費外   [複製鏈接]

medicine 發表於 22-4-24 21:22
既有硬性規定,然後總在尋找"説辭",講到係"實際不受限制",精神勝利法
唔緊要,你可以繼續你的精神勝利法

beastiebistro 發表於 22-4-24 21:27
回覆 fatman69 的帖子

以我所知,直資非DSE考生上限其實係三分一唔係一半,所以SPCC或者DBS嘅IB生大約3成 ...
對,我印象中也是這個比例

b3410 發表於 22-4-24 21:31
對,我印象中也是這個比例

如果非本地學制要求係統一,似乎可以參考下SPCS,比例並非30%~~~

beastiebistro 發表於 22-4-24 21:27

以我所知,直資非DSE考生上限其實係三分一唔係一半,所以SPCC或者DBS嘅IB生大約3成 ...

三份一好合理,以SPCC而言,6班DSE,3班IB,剛好1/3,只是今年用不到上限!

mcl203 發表於 22-4-24 21:40
如果非本地學制要求係統一,似乎可以參考下SPCS,比例並非30%~~~

IB好似係三分一.但非DSE喔,參考SPCS又係岩.話又講返來,如果IB只可以三分一,然後依然話不受限制,究竟誰是精神勝利法尼?

medicine 發表於 22-4-24 21:46
IB好似係三分一.但非DSE喔,參考SPCS又係岩.話又講返來,如果IB只可以三分一,然後依然話不受限制,究竟誰是 ...

EDB嘅政策真係唔知了,每個制可能可以唔同要求~~~

https://www.spcc.edu.hk/f/page/1820/6877/FAQs%2022-23.pdf

Q45

雖然直資係怪物制度,始終直資學校有收同等嘅政府資助,所以限制非DSE考生數量少於DSE考生數量係合理嘅。

非DSE,我系清楚記得不超過一半.

但IB,記得曾經見過報道,某校校長話中五人數約110人,只可以40個IB,

medicine 發表於 22-4-24 22:23
非DSE,我系清楚記得不超過一半.

但IB,記得曾經見過報道,某校校長話中五人數約110人,只可以40個IB,
據聞應該係近年才申辦非本地學制的直資,係規限不能多於三份一,如果已經是「歴史悠久」地有兩個學制的直資如SPCC 和SPCS,係不多於一半!

woooiiii    發表於 23-3-26 23:21

bettyay 發表於 22-4-24 22:30
據聞應該係近年才申辦非本地學制的直資,係規限不能多於三份一,如果已經是「歴史悠久」地有兩個學制的直資 ...
即係當年改制時的官校老師,明白了

bettyay 發表於 22-4-24 22:19
https://www.spcc.edu.hk/f/page/1820/6877/FAQs%2022-23.pdf

Q45

Q45. IB 和 DSE 課程有沒有人數限制?

教育局規定非本地課程(即 IB 課程)學生人數不能多於全級總人數的一半,有關 學額需向教育局申請審批。現時每年約有 60 名學生修讀 IB 課程,分 3 班上課。 校方會因應報讀人數決定開設班數。

若以中一級上限238人計,IB上限可收119人,若每年約60人讀,根本好多位剩!

fatman69 發表於 22-4-24 22:36

教育局規定非本地課程(即 IB 課程)學生人數不能多於全級總人數的一 ...
(1)多位剩餘,和不受限制,是同一個概念嗎?
(2)是中一人數,還是其它年級人數?

PS:見過報道,某校長話,中五人數約~~~然後IB約~~~

fatman69 發表於 22-4-24 22:36

教育局規定非本地課程(即 IB 課程)學生人數不能多於全級總人數的一 ...
如果無了解錯分學制人數,應該以分流學年的人數不能多於50%計,SPCS係咁,SPCC 則不了解。只係路過見大家説得興起有冇限制人數的問題,提供連結供大家參考下

medicine 發表於 22-4-24 22:43
(1)多位剩餘,和不受限制,是同一個概念嗎?
(2)是中一人數,還是其它年級人數?
此時又計算中一人數.而計算成績時,又會否綜合考慮流失率?

PS:面試家長問題,會唔會因爲各種原因,包括但不限於跟不上主車群,閣下有沒有支援計劃或長遠考慮?

bettyay 發表於 22-4-24 22:45
如果無了解錯分學制人數,應該以分流學年的人數不能多於50%計,SPCS係咁,SPCC 則不了解。只係路過見大家説 ...
就僅僅睇字面,閣下尼個回復係合理的(即指局方)

medicine 發表於 22-4-24 22:50
就僅僅睇字面,閣下尼個回復係合理的(即指局方)
即否定參考中一人數

medicine 發表於 22-4-24 22:47
此時又計算中一人數.而計算成績時,又會否綜合考慮流失率?

我又冇想得咁深入,不如聽日你叫子女返SPCC時順便問下!

端估就出來招搖,被篤穿,再轉移話題.
似乎需要返學校問的是"護校"多啲啵

‹ 上一主題|下一主題