用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPCC除了學費外
樓主: kahtct
go

SPCC除了學費外  

Arabellahk 發表於 22-4-24 16:09
前設不是我定的,是學校定的。學校之所以設立要求,也是對學生負責,避免學生成績不理想,甚至半截被淘汰。 ...

事實是否每年~4X多人修IB?~~~

樓上已經有網友講咗EDB係有對直資中學開IB人數嘅限制。有限額,我個人理解為不可能發生超額,至於,唔會發生,我估係同有限額,意思上係唔一樣~~~

況且,我知嘅唔係你想讀就讀,係有實例支持~~~

medicine 發表於 22-4-24 16:14
QC自行收生係無限額,達到基本要求即可成功入讀.學校設立的基本要求亦係爲了學生,以免跟不上教學進度~~~下省 ...

不少直資中學都話我校高中選科不設限額,想選嘅都會選到。但事實係,每年總會有學生未能夠隨心所欲,咁即係~~~

如果,真係無限額,我估,最擔心嘅係老師,隨時下年要被離職~~~

mcl203 發表於 22-4-24 17:04

樓上已經有網友講咗EDB係有對直資中學開IB人數嘅限制。有限額,我個人 ...

我都識人前幾年想入ib stream 但入唔到,去了英國讀 A level

mcl203 發表於 22-4-24 17:04

樓上已經有網友講咗EDB係有對直資中學開IB人數嘅限制。有限額,我個人 ...
我知嘅唔係你想讀就讀,係有實例支持~~~’這與我說的上IB有要求不矛盾。

SPCC下學年學費將調整到65,800元

如果認為會收一個高中插班生,佢係學術水平未達一般要求,咁可能真係完全無矛盾。明顯地,事實係有甄選~~~

Arabellahk 發表於 22-4-24 14:28
SPCC IB對有些科目的成績是有要求的,SPCC達到IB要求的學生很多,但並不是所有達到要求的學生想上IB,大部 ...
這樣根本不等於無限額,你只是說出想讀 IB 的人比實際學额少,差不多人人有得讀。但實際上 香港每間學校開 IB 都是有限额,怎可以說是無限额。

mcl203 發表於 22-4-24 15:36
討論點係有無限額,作為一個外人,我知道嘅係非隨心所願~~~
邊間學校可以隨心所願
只可以話
1 / 名額有限額

2/ 供/需角度講,基本上是供需平衡

3/ 有一定的要求,不過不難達到

4/ 適不適合的問題,學校會有輔導,希望同學明白清楚之後再揀

5/ 揀的人數多過可提供學位,跟成績

中三揀科包括揀stream, DSE揀科和IB揀科,就算唔可以100%滿足需要,也有98-99%。當然,不排除,有部分同學,可能預見到未必揀到心儀科目,而轉走。

回覆樓主:

係可以先報IB,到升中四時先決定IB定DSE。甚麼條件先收入IB就吾記得了。
以今年中四為例,就有好多人先報先聽簡介,後再作選擇。
今年開學,54人IB,134人DSE。IB佔額不到3成。
而IB對成績是否要求較高?這個很難下定論,公開試成績兩線都好強!
也許在另一面看看兩線實力,今年31個有船的學生中,有21個選DSE,約佔15.7%。另外10個選IB,約佔18.5%。
若以此推算,IB一方實力應略高小許!

b3410 發表於 22-4-24 19:52
邊間學校可以隨心所願
只可以話
1 / 名額有限額

結論係咪 1 和 5 ~~~

fatman69 發表於 22-4-24 19:55
係可以先報IB,到升中四時先決定IB定DSE。甚麼條件先收入IB就吾記得了。
以今年中四為例,就有好多人先報先 ...

其實亦都代表了考頭30名的有三分二人選 DSE, 其實每年大約有 100 人報 IB, 但經過考慮後最终有大約 5x /6x 人入讀 IB, 只是最终選 IB 的人小, 不等同學校 IB 冇限額。

mcl203 發表於 22-4-24 17:08
不少直資中學都話我校高中選科不設限額,想選嘅都會選到。但事實係,每年總會有學生未能夠隨心所欲,咁即 ...
講得沒錯.

(1)講IB沒限額,明顯就有教育局的限制,直資中學考非DSE考試制度不可超過一半尼個天花板,正如前面的比喻,QC自行收生沒限額,一樣受教育局的規則所限:自行不可超過中一學額的三成.

(2)某直資選科無限制,但又有一句:夠人數開班先得.咪即係受限於學校資源,即教室教學設備以及師資.講選科自由不受限制,國内好多高中真係可以做到.但,人家一個年級,可以超過1200人,咩野概念?最重要,内地科目設置較爲寬廣,即總科目少了,而人數又多,僅僅從概率角度,可以做到選科不受限制.本港,區區200人一個年級(絕大部分都係不足200人),想做到不受限制?可能嗎?加一句,狗人數開班或跟中三成績優先先做到咯.

Sheep06 發表於 22-4-24 20:22
其實亦都代表了考頭30名的有三分二人選 DSE, 其實每年大約有 100 人報 IB, 但經過考慮後最终有大約 5x /6x ...

我吾熟例,不知教局規定IB佔比多少?
但看今年IB三班人數,G/H/I 班分別有20/18/16人,和DSE班的26人一班有一定距離,若用盡上限,IB人數可達78人。現今只54人,其實迫迫地開兩班都得!
我覺得IB位一定有限額,但比例幾多就要有心人查核了。此外是否入SPCC的就想讀IB,我又覺得並非想像中湧躍,加上IB選科有一定規則,3科X中就不可全文或全理,即是話吾會有Phy Chem Bio 或 Econ Hist Geog這類組合。
SPCC 中四選科,Phy Chem Bio是最heat第一選擇,所以以此為目摽的同學,就一定吾會讀IB啦!

mcl203 發表於 22-4-24 20:22
結論係咪 1 和 5 ~~~
1至5,唔係1和5

medicine 發表於 22-4-24 20:50
講得沒錯.

(1)講IB沒限額,明顯就有教育局的限制,直資中學考非DSE考試制度不可超過一半尼個天花板,正如前面 ...
唔緊要,你想加多幾句remark,都唔係問題。
前面家長已經解釋的好清楚,對於有心入讀的家長同學,希望有所幫助。

b3410 發表於 22-4-24 20:58
1至5,唔係1和5

好似,1至5中間嘅茅盾位好多吓,所以,唔好理中間如何如何,1和5做結論簡單啲~~~

mcl203 發表於 22-4-24 21:09
好似,1至5中間嘅茅盾位好多吓,所以,唔好理中間如何如何,1和5做結論簡單啲~~~
...
1,5係表面睇到的硬性規定,中間係現實世界發生的情景。

既有硬性規定,然後總在尋找"説辭",講到係"實際不受限制",精神勝利法

回覆 fatman69 的帖子

以我所知,直資非DSE考生上限其實係三分一唔係一半,所以SPCC或者DBS嘅IB生大約3成係差不多。(資料由前直資學校副校長/現任津校校長提供。)