用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友唔識CVC, 邊間最平最見效果?
go

小朋友唔識CVC, 邊間最平最見效果? [複製鏈接]

應該搵外藉老師,還是轉本地教?
單音已識, 但未能掌握bending
   1    0    0    0

個人睇法,其實間間都差不多,都係跟個課程去教。
只係差在導師教嘅方法吸唔吸引你個小朋友去學,要試多幾間,睇小朋友嘅反應。例如我小朋友之前嗰間個導師會變小小魔術嘅,小朋友學得好開心,又好肯學。
而猴子樹嗰間我都上過,但佢個課程真係太慢太慢太慢啦,而且又唔係固定導師,導師轉換得太密,家長都項唔順佢咁慢,仲慢過學校,又諸多原因唔俾跳級。
而淨係上補習根本唔夠,最緊要係父母同佢操練。唔係呢頭教完,轉頭又唔記得。(當然唔排除有啲記性好好嘅小朋友一教就識啦)
有時間嘅話,最平嘅方法係上網搵教材自己教,一定快過同好過出面補習社。

magmama119 發表於 22-4-10 11:47
應該搵外藉老師,還是轉本地教?
單音已識, 但未能掌握bending

學完單音之後要靠大量閱讀練習先可以慢慢掌握blending,OST/ORT係認讀英文書嘅踏腳石。我小朋友一樣學了letter sound,跟住我用2個禮拜左右時間示範俾小朋友睇如何將letter sound拼讀一齊變認讀一個詞語。依家K1下學期讀緊ORT level 4. 小朋友記憶力同領悟力好強啲,最緊要持之以行練習
‹ 上一主題|下一主題