用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QE VS 上智
樓主: xiemz
go

QE VS 上智  

我比較中意上智舊校長多D,好有教育 passsion

官校同津校我比較PREFER津校

chitchit0520 發表於 22-4-13 19:17
點解呢?
官校老師最好啊!福利和人工都係最好的,而且年資更加係

因政府好多年冇perm了,更加無左長糧,無醫療,連pf都冇,同直資一樣
聽聞有學校有少部分前年有開始番長約,但都無百無,只係唔洗年年簽
而且佢地升職一定要調另一間,無左承傳
而且官校難terminate old seafood 而津校係相對容易,無咁易hea住等退休(當然都要睇個校長)

b3410    發表於 22-4-13 21:15

chitchit0520 發表於 22-4-13 20:05
幾時開始既事呢?

無長糧就好似2000年中後入職
官校開始停請公務員就2002年
聽講前年開始請番3+3

csbaik 發表於 22-4-12 17:39
咁由係,所以呀女入到去覺得非常舒服,家長又謙,又多支援,全完冇白鴿眼,我同呀女都覺得冇壓力。
...

仲有學校附近食嘢超抵食,平靚正,阿女話香港都無乜地方食嘢平過學校附近

gigayan 發表於 22-4-13 22:33
仲有學校附近食嘢超抵食,平靚正,阿女話香港都無乜地方食嘢平過學校附近

我衰女會去南山同白田商場買魚蛋就算,比佢激死。佢话有時約miss去茶樓食lunch
:-D :-?

論入讀學生成績(自行計), QES收的學生高質D, 到DSE應該QES成績都略勝少少, 因為HTC無5+成績公佈。

論名氣, 都係QES勝, 好多人都識。

男女校又無咁悶, 不過睇個人要求啦, 兩間都好學校, 睇下小朋友鐘意邊間多D。

kirstyau 發表於 22-4-12 10:12

大大話去過上智3次升中講座,前校長在位都聽過,2 ...

硬係覺得無咩課外活動

xiemz 發表於 22-4-8 11:42
不考慮男女校

根本不用考慮 一定選QES 雖然我喜歡男校或女校

HEIHEI0602 發表於 22-4-12 13:37
回覆 chitchit0520 的帖子

想當年, 我D揀了上智。好開心, 認證冇揀錯!

上智 校舍好細⋯ 係咪好少活動?

bananaGi 發表於 22-4-18 04:14
上智 校舍好細⋯ 係咪好少活動?

大大話話你都睇咗上智幾年,或多或少都知佢幾多斤量,如果仲覺得校舍細、活動少,你又想揀女校,都仲有好多選擇㗎嘛,有懷疑的話,真心勸你唔好揀,始終地方細、活動少呢啲硬件嚟,一時三刻都未必會改,入咗咪盞自己唔開心。

gigayan 發表於 22-4-18 21:33
大大話話你都睇咗上智幾年,或多或少都知佢幾多斤量,如果仲覺得校舍細、活動少,你又想揀女校,都仲有好 ...

無⋯ 近年先睇。早年我同事個女入左,咁近都唔識問佢⋯⋯ 只知佢資質麻麻都入到,畢業成績都唔亮麗,所以無興趣。係近年見多人講,地點近鐵有得諗⋯ 但又覺得地方超細。因為我自己細個中小都細,又真係無咩玩,所以我好留意課外活動。

xiemz 發表於 22-4-8 11:42
不考慮男女校

QE 穿褲的不一定是校工或老師啊!

bananaGi 發表於 22-4-18 23:22
無⋯ 近年先睇。早年我同事個女入左,咁近都唔識問佢⋯⋯ 只知佢資質麻麻都入到,畢業成績都唔亮麗,所以 ...

女校嚟講,DGS、HY 應該合你要求,成績勁、多嘢玩、近地鐵,校舍又夠大,你應該焦點係呢兩間到,恕我直言,唔好嘥時間留意HTC,入咗你都唔開心,何必呢~~

回覆樓主:

認同,上智體育、音樂方面唔突出,如果想多元發展,應該揾學界常客嘅學校,上智只係地區band 1A

gigayan    發表於 22-4-19 14:29

gigayan 發表於 22-4-19 12:45
女校嚟講,DGS、HY 應該合你要求,成績勁、多嘢玩、近地鐵,校舍又夠大,你應該焦點係呢兩間到,恕我直言 ...

別無他選,SSC。

Cliokohonda 發表於 22-4-19 15:06
別無他選,SSC。
女校、近鐵、學校要大、多嘢玩、入得去的要係叻女唔可以收資質平平的學生, SSC好似唔入選了。都係集中火力去DG HY, 呢2間最啱

bananaGi 發表於 22-4-18 23:22
無⋯ 近年先睇。早年我同事個女入左,咁近都唔識問佢⋯⋯ 只知佢資質麻麻都入到,畢業成績都唔亮麗,所以 ...

入到無論係自行定抽獎都係band 1生,但Band 1生都有好多種,有啲係小學被家長催谷,青春期 +中學唔再聽你支笛,成績自然有所不及。正如結婚唔包生仔,入Band 1唔包畢業成績好,中學讀書一切都係靠自己。上智比較樸實,咁多年都係一樣,視乎你想要啲乜

女校有樣特質,做乜都係靠自己,唔會有男同學幫手,呢樣嘢有好有唔好