用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智
樓主: PSKLAI
go

[小學] 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智  

想請教下有啲人話國際學校比較自由,所以小朋友可能比較放縱,可唔可以有家長有小朋友讀緊嘅分享吓紀律方面?

AAAE 發表於 22-4-10 21:19
想請教下有啲人話國際學校比較自由,所以小朋友可能比較放縱,可唔可以有家長有小朋友讀緊嘅分享吓紀律方面 ...

不是,無父母願意比$给学校去縱容自己仔女,相反是父母有更高要求!

粉紅布丁狗 發表於 22-4-10 21:35
不是

所以應該不用特別擔心,對嗎?

AAAE 發表於 22-4-10 21:42
所以應該不用特別擔心,對嗎?

考到入好IS競爭激烈,是要擔心可否考得入

回覆 AAAE 的帖子

IS相比local school自由d,簡單如校服換季係學生自己決定,唔會有local school 果d「好凍都唔比換冬季校服」的討論。學校對學生亦比較尊重,一般係正向教育。
至於放唔放縱,好睇家教。家長的影響遠遠大於學校。我女的同學都算乖。

Jane1983 發表於 22-4-10 21:55
回覆 AAAE 的帖子

IS相比local school自由d,簡單如校服換季係學生自己決定,唔會有local school 果d「好 ...

我小朋友学校有講明何時要换季,外藉老師對同學的学術好有要求,老師們也要跑公開試成績向校方交差。

粉紅布丁狗 發表於 22-4-10 21:49
考到入好IS競爭激烈,是要擔心可否考得入

已考入心儀IS,謝謝關心

AAAE 發表於 22-4-10 22:12
已考入心儀IS,謝謝關心

恭喜!

想請教下有啲人話國際學校比較自由,所以小朋友可能比較放縱,可唔可以有家長有小朋友讀緊嘅分享吓紀律方面 ...

應該咁講國際學校係會告訴你犯錯嘅後果,假若你真係犯錯就會有Consequences
本地學校佢係會製造好多無謂嘅規條防止你犯錯,但唔代表同學會擁抱呢啲規條,結果就係好似坐監咁,好多好少嘅事都唔做得,孩子冇咗自己嘅判斷能力,咁樣會唔會清楚啲?

紀律並不是局限喺遵守一啲規則嘅範圍內,而係要有自我紀律,明白怎樣自己管理自己,唔係靠一啲規條去控制自己

PSKLAI 發表於 22-4-8 09:46
很多朋友都放棄了IS這條路直接離港, 也有人對IS能否繼續可以保持它的獨立性存極大疑問, 索性擁抱LS, 儲夠錢 ...

你個logic咁奇怪嘅,當大家都未話要移民嘅時候,我已經送啲細路去國際學校㗎啦喎,去國際學校等如要去移民咩?

Ritz 發表於 22-4-8 11:29
好簡單, 以我身邊所見, 有錢就留HK 讀IS, 冇錢又唔想讀LS 就同小朋友一齊移民, 好少人會主動選擇讀 LS, 而 ...

Agreed

lovebb2 發表於 22-4-9 15:11
在香港 讀IS, 一年只需1 x 萬元

放棄一份一年1M以上的工, 只為慳 IS 1年1x萬的學費,  這都是 智慧?amazi ...

好多家庭一個月幾十萬收入,又不用供樓,等於IS一年學費,當然在香港

ratafan 發表於 22-4-10 22:59
紀律並不是局限喺遵守一啲規則嘅範圍內,而係要有自我紀律,明白怎樣自己管理自己,唔係靠一啲規條去控制自 ...

認同

我个小朋友以前也讀過很受歡迎的傳統名校,因為我對香港的本地中学課程信心不夠,便比佢試下考某某IS,佢入了IS後,思维好了不少,现在校內亦有好多不國家的同學,佢話比以前讀local school 見識多了好多,我看到佢的各方面也進步了不少,我自己亦親見学校的外藉老師的工作壓力也很大,校方確實要有好的公開試成績及同學可入到好的大学向家長交代。

粉紅布丁狗 發表於 22-4-10 23:45

我个小朋友以前也讀過很受歡迎的傳統名校,因為我對香港 ...

謝謝分享!很正面!

回覆 粉紅布丁狗 的帖子

請問是哪一間?我認識幾間都無規定,又經常見鄰居小朋友冬天都係短袖加jacket,以為佢地都係無規定。

Jane1983 發表於 22-4-11 08:12
回覆 粉紅布丁狗 的帖子

請問是哪一間?我認識幾間都無規定,又經常見鄰居小朋友冬天都係短袖加jacket,以 ...

是有規定校服換季的日子。
只是想回應樓主,如果家長及子女遇上一間好的IS(学費比係外國讀一間成績好的independent schools平), 而家長在港工作又穩定,不会急要移民外地。我小朋友身邊的同學沒有人退学,沒有楼主講的情況。

monsterka 發表於 22-4-10 19:19
朋友外國長大,勸我早些移民,由細積累嘅人脈同大學先出去係兩回事。你哋覺得呢? ...

不能一概而論,睇下你所指的人脈係“有用”於邊方面,如果係想識達官貴人的二三代,移民時最好去讀private schools或住較有錢的地區,在學校中較易識到,但畢業後唔少二三代最終會回流香港或原居地打理家族生意,人脈又會斷左。

回覆 wg_ann 的帖子

多謝大家解答我諗既有指呢種人脈,亦有指普通朋友,融入當地嘅意思
我自己感覺,好多好朋友都係中學時代識返來…
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊