用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智
樓主: PSKLAI
go

[小學] 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智  

Seandaddy 發表於 22-4-10 10:17
想問讀本地IS, 日後想出國留學。通常Year幾走?

我家孩子考埋IBDP, 然後去外國升大學。
朋友仔女有啲讀到Y8, 9去英國boarding school, 也有Y12過英國。

poonseelai 發表於 22-4-10 09:36
低調好重要㗎,好似ib近年常被批評走捷徑,咪就係人怕出名豬怕肥囉
不跟隊放森麻holiday...我已經驚有人覺得呢批IS學校係麻Q煩...

朋友個仔去美國,今年升 grade 9 high school 就走。 如果唔係上年疫情嚴重,上年已經走咗。

Youweird 發表於 22-4-10 10:29
香港应该还能独善其身吧,但愿不是我美好的愿望
說真的, 觀乎近日情況, 以一級國內城市對比香港
國內比較有錢的家長
又仍想子女可以學英文,可以面授上課,可以出外國遊學
會不會已經心中有數?

我主張學習便專注學習;若將自己政治理念灌輸比子女,是福是喎,自有天論

stillgood20    發表於 22-4-10 11:39

PSKLAI 發表於 22-4-10 11:19
說真的, 觀乎近日情況, 以一級國內城市對比香港
國內比較有錢的家長
又仍想子女可以學英文,可以面授上課,可 ...

觀乎這是專題研究報告乎?

SISian 發表於 22-4-10 11:28
我主張學習便專注學習;若將自己政治理念灌輸比子女,是福是喎,自有天論 ...

不用講政治,但是非黑白總有底線

poonseelai 發表於 22-4-10 12:58
不用講政治,但是非黑白總有底線
咁,可能係换咗個'詞語'吧了!

我自己孩子考完ib出國,當時學校中二升中三 (12年制)大約走25% (如去英國可升year 10 ), 也有少部分完成 MYP後出國。

貝珠 發表於 22-4-9 00:33
私下答你,不想騎劫人哋個post

Could you also pm?  Thanks!

回覆 poonseelai 的帖子

如果可以咁清晰,當初就唔會有分歧,兩邊睇嘅角度根本就唔同,anyway, 都係講返教育好啲

回覆 貝珠 的帖子

我都好想知,可否pm埋我,謝謝你!

回覆 貝珠 的帖子

其實好多人想知,亦覺得其實同主題有關,請問可否在這裏share? 謝謝

英國中學收生主要係
Y7(11+) Y9(13+) Y12(16+)
低年級相對高年級多位

貝珠 發表於 22-4-9 00:33
私下答你,不想騎劫人哋個post

please pm , many thanks

回覆 貝珠 的帖子

請pm 謝謝

朋友外國長大,勸我早些移民,由細積累嘅人脈同大學先出去係兩回事。你哋覺得呢?

monsterka 發表於 22-4-10 19:19
朋友外國長大,勸我早些移民,由細積累嘅人脈同大學先出去係兩回事。你哋覺得呢? ...

depends on 做甚麼職業,吃香專業,愁找不到好收入工,無須人脈!

lovebb2 發表於 22-4-9 15:11
在香港 讀IS, 一年只需1 x 萬元

放棄一份一年1M以上的工, 只為慳 IS 1年1x萬的學費,  這都是 智慧?amazi ...

agree

monsterka 發表於 22-4-10 19:19
朋友外國長大,勸我早些移民,由細積累嘅人脈同大學先出去係兩回事。你哋覺得呢? ...

佢講既人脈要去到識人好過識字既效果,要係讀Harrow, Eton 呢類學校先累積到,當然自身都要有能力先至維繫到人脈。我有朋友係加拿大土生土長,好叻既,一樣返來香港工作,加拿大既人脈對佢0作用。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊