用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智
樓主: PSKLAI
go

[小學] 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智  

看了大家的分享似乎沒仍然是case by case究竟IS是不是雞肋, 還是一個好選擇?
但可以肯定在國際版大家一致認為LS是最不想要的選擇

mehaha 發表於 22-4-8 19:32
唔一定,我身邊好多朋友嘅仔女本身係香港都係讀開IS,但過去一年都陸續移左民
...

……

PSKLAI 發表於 22-4-9 18:42
看了大家的分享似乎沒仍然是case by case究竟IS是不是雞肋, 還是一個好選擇?
但可以肯定在國際版大家一致認 ...

雞肋??

思澄爸爸 發表於 22-4-9 19:37
睇下讀緊咩學年,尤其如果高中接近要預備考大學嘅不少都會呢啲時候走,有passport就更加。
...

如果係香港讀高中IB,成績普遍不錯。除非係外國考得更好學校,否則我會考慮留港考完IB,升讀大學才外闖。

回覆 BHA 的帖子

正確,香港讀嗰間學校IB成績仲好過外國多多聲,點解要走去差啲嘅學校呢,要好過香港IB成績外國學校,你過到去都唔輪到你讀

雞肋嘅意思是「食之無味、棄之可惜」,不過我諗無家長同意在香港讀國際學校係雞肋啩。

無論點,在香港讀IS, 能提供一個好嘅讀書環境俾細路,又可以讓小朋友在自己身邊、有快樂童年,真係無悔。花在教育上的錢,真係值得嘅。

b3410    發表於 22-4-10 16:15

回覆 PSKLAI 的帖子

睇晒d回覆,唔明點解你會得到IS係雞肋的結論
每個月二萬嘢元的學費,唔值就唔讀啦,嫌錢腥咩。

Radiomama 發表於 22-4-9 21:09
雞肋嘅意思是「食之無味、棄之可惜」,不過我諗無家長同意在香港讀國際學校係雞肋啩。

無論點,在香港讀IS ...

十分認同。投資在子女教育的費用,不論如何,都是值得的。

如果你打算移民,其實移民後在當地找到合適自己小朋友的學校就可以了,無論是public school 或者是private school 都冇所謂。只要是合適小朋友和自己能夠負擔得起就可以了。

但是如果你本身未決定一定要移民,只是考慮是否應該為子女讀書而移民。在這個情況下,我覺得留港讀IS會比為讀書而移民或送子讀boarding school 都要好。香港大部份IS的成績都好好,無論是考三大或外國的名大學都可以。而且小朋友又可以留在身邊直到大學才到外國讀大學。

BHA 發表於 22-4-9 19:57
如果係香港讀高中IB,成績普遍不錯。除非係外國考得更好學校,否則我會考慮留港考完IB,升讀大學才外闖。
...

DEL

mehaha 發表於 22-4-8 19:32
唔一定,我身邊好多朋友嘅仔女本身係香港都係讀開IS,但過去一年都陸續移左民
...

我就同你相反,個仔由細到大讀IS, 我身邊識嘅IS家長無一個移民,只有比仔女去讀boarding school. 我身邊移民的全部都係仔女讀LS, 又無外國護照的人,仲有,共通點係家庭經濟環境一般。我仔D同學九成九都有外國護照。

貝珠 發表於 22-4-9 00:33
私下答你,不想騎劫人哋個post

我都好想知,唔介意嘅話,請pm指教指教

PSKLAI 發表於 22-4-8 09:46
很多朋友都放棄了IS這條路直接離港, 也有人對IS能否繼續可以保持它的獨立性存極大疑問, 索性擁抱LS, 儲夠錢 ...

一直懷疑香港的IS是否可以永遠獨善其身

https://www.hk01.com/即時中國/614344/英媒-中國強制要求-全國統一必修課-50間英國國際學校擬撤出

宮二 發表於 22-4-10 07:39

https://www.hk01.com/即時中國/614344/英媒-中國強制要求-全國統 ...

頂得幾耐得幾耐啦,相比LS, 現時IS仍相對自主。

poonseelai 發表於 22-4-10 08:14
頂得幾耐得幾耐啦,相比LS, 現時IS仍相對自主。

其實國內有成千間IS, 分兩種(可收中國籍和只可收外籍),後者全不受影響,而受影響的前者更似香港提供外國課程的私校,亦係金鑛所在。
今次大陸係針對前者,主要針對政治敏感題材(例如天安門)其他課程冇變,英國堆學校franchised咗個名去大陸掘金(好似香港Mount kelly/ Wycombe其實主要係本地團體辦返),而家對外表述好似新疆棉咁,如此「扼殺學術自由」,當然要收返個名表態,其實都係得50間,實情主要係因為新政策唔準佢地再掛外國學校個名,根本唔受地地玩,相信當地辦學團體應該好快用其他名再開過,不過冇得用人地個brand去吸引喜愛名牌的大陸學生,而當地付得起人仍然對國際學校趨之若鶩(仲貴過香港IS學費),搭路出國,不受影響。
不用先天下之憂而憂,香港真IS連中史和本地通識都冇(sell 中化的bilingual school不清楚),實際唔會有影響。政治唔講太多,總之班鬼佬好識做啦,大家頂到高中/畢業嘅呢幾年覺得入IS係最明智選擇,大家了記住生存之道係「保持低調」。

仲有,記者唔好成日入來攞國際學校料,之後乘機大做文章

964000 發表於 22-4-10 08:57
其實國內有成千間IS, 分兩種(可收中國籍和只可收外籍),後者全不受影響,而受影響的前者更似香港提供外 ...

低調好重要㗎,好似ib近年常被批評走捷徑,咪就係人怕出名豬怕肥囉

IS算保持得好。我小朋友初中,學校Individuals and Societies有一節教香港歷史,我特別留心學校點講鴉片戰爭,都係根據事實講。

想問讀本地IS, 日後想出國留學。通常Year幾走?

宮二 發表於 22-4-10 07:39

https://www.hk01.com/即時中國/614344/英媒-中國強制要求-全國統 ...
香港应该还能独善其身吧,但愿不是我美好的愿望
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊