用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智
樓主: PSKLAI
go

[小學] 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智  

貝珠 發表於 22-4-8 20:12
我又唔明,讀國際學校中文程度太多麻麻地(當然vsa , isf 果啲唔同啦),咁大家繼續留港,將來融入大灣區, ...

現在不移民,也不至於一定要融入大灣區吧!我哋喺外國大,一家全部有外國passport,随時走都得。
留港讀IS也未至於叫留守咁慘情呀

Wwong071 發表於 22-4-9 00:04
現在不移民,也不至於一定要融入大灣區吧!我哋喺外國大,一家全部有外國passport,随時走都得。
留港讀IS ...

唔慘,只係我冇外國passport ,所以要走先。有passport , 幾時走都得,識唔識中文都冇問題

Glaceon 發表於 22-4-8 20:59
請問 public school 同香港IS有什麼不同/ 優劣?

私下答你,不想騎劫人哋個post

貝珠 發表於 22-4-9 00:33
收到, 謝謝你

可否pm,thx

請問 public school 同香港IS有什麼不同/ 優劣?

State schools 類似官津 免費
IS 似 Independent schools 收費

Glaceon    發表於 22-4-9 20:00

可否pm

Ritz 發表於 22-4-8 11:33
當然再有錢D就比小朋友讀 boarding schools, 不是外國的 public schools, 如果讀外國 public schools, 不如 ...

你似乎搞錯晒,Eton Harrow 等貴族學校是public schools, 免費的叫做state schools

宮二 發表於 22-4-9 08:43
你似乎搞錯晒,Eton Harrow 等貴族學校是public schools, 免費的叫做state schools
我係講美國
喜歡妳是妳

回覆 貝珠 的帖子

我都想知, 可否pm 埋我

can you PM me too? Thank you. 

可否也PM我,謝謝(emoji)(emoji)

回覆 貝珠 的帖子

可以pm 埋我嗎?謝!

oilywater 發表於 22-4-8 13:19
同意 如果喺香港讀IS,又讀得開心,居住環境又好,使乜移民過去做工廠。
...

非常認同

State 小學基本上按 catchment 收生
7+ 離學校距離越近 入讀機會越大
插班另要視乎有無位
IS 收生先後次序不是計距離

Glaceon    發表於 22-4-9 19:59

PSKLAI 發表於 22-4-8 09:46
很多朋友都放棄了IS這條路直接離港, 也有人對IS能否繼續可以保持它的獨立性存極大疑問, 索性擁抱LS, 儲夠錢 ...

在香港 讀IS, 一年只需1 x 萬元

放棄一份一年1M以上的工, 只為慳 IS 1年1x萬的學費,  這都是 智慧?amazing??!!

香港IS一年只需1 x 萬元, 不用放棄份工, 其實好抵讀

easybring    發表於 22-5-30 14:41

回覆 貝珠 的帖子

我都想知,可否pm或者出post? 我近日都係諗緊,有FP唔趕住走,但係真係要走既時候可能要讀public school(英國就state school), 如果留喺香港收入高啲就可以繼續讀IS,所以想知道多啲外國public school同香港IS有幾大差別,thanks!!

Pm me please 😊

貝珠 發表於 22-4-8 20:12
我又唔明,讀國際學校中文程度太多麻麻地(當然vsa , isf 果啲唔同啦),咁大家繼續留港,將來融入大灣區, ...

想請教你兩者分別,可否PM,謝謝你

lovebb2 發表於 22-4-9 15:11
在香港 讀IS, 一年只需1 x 萬元

放棄一份一年1M以上的工, 只為慳 IS 1年1x萬的學費,  這都是 智慧?amazi ...

你講得好啱, 我就係年薪過1m 果啲,係香港日日都勁大壓力,日忙夜忙,為供樓為供佢繼續讀國際學校,仲有未來海外大學的學費。

之前係香港,我掛住搵錢,失去很多親子時間,有時間都可以話冇心情。 現在最可貴係同阿女一起嘅時間好充實,很有質素。佢也同我親近了很多。

poonseelai    發表於 22-4-9 18:32
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊