用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智
樓主: PSKLAI
go

[小學] 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智   [複製鏈接]

monsterka 發表於 22-4-11 10:23
回覆 wg_ann 的帖子

多謝大家解答我諗既有指呢種人脈,亦有指普通朋友,融入當地嘅意思

如果係咁,我認為個人性格如何較重要。不論香港定外國,總有人在求學時期認識知心朋友,亦可能面對欺凌或discrimination.  

我都諗緊,不過已經俾左一筆levy 讀左一年未夠,本來想讀多幾年先,但依度幾個月後都唔知發生咩事。

https://www.eslite.com/product/1001268302861493
老師的謊言: 從高中課本拆解讓美國再次偉大的虛妄與希望

外國學校一般唔會修改中國歷史,只會修改本國歷史
當然,去美國嘅人邊個會在乎美國嘅歷史

wg_ann 發表於 22-4-11 09:08
不能一概而論,睇下你所指的人脈係“有用”於邊方面,如果係想識達官貴人的二三代,移民時最好去讀private ...

Agreed. 今時今日21世紀全地球嘅人都係非常Mobile,跟幾十年前完全係兩回事,大家小學識嘅同學今天可能已經各散東西,中學亦是,大學都一樣,要建立人脈係要長時間經營,亦都好靠個人嘅性格…

回覆 lowbidle 的帖子

咁有什麼誘因令你咁短時間突然考慮想走?

回覆樓主:

未去過英國,不過都叫上網搵過下資料。我有略略比較過都係決定嚮香港讀IS.
據我既了解,去英國其實個個都會搵catchment入面最好好既或者比較好既學校(都要睇有冇位),華人社會教育最緊要呢個大家應該都認同,咁相對呢d地區樓價就會貴。呢d係隱形成本亦係入場券,放眼全世界應該除左芬蘭,好既教育資源點可能唔需要俾錢就可以得到?去到升中,個個都爭住入grammar school,除左華人,就算印度人甚至有d歐洲人家長都會從細開始俾小朋友補習同買題集去“刷題”,其實歐洲地區小升中係分流,好大程度決定左日後既去向,邊個唔想小朋友讀大學搵份好工?所以我見好多移民話小朋友去到返學就係玩冇功課,可能過左個蜜月期之後就會知驚,再加埋身邊既家長唔聲唔聲其實返曬補習班唔話你知咋。可能小朋友越大過到去考中學會更有優勢(前提當然係英文掂),因為係香港操夠卷啦完勝當地小朋友,咁係咪都反映左香港既教育未去到咁差?提高左小朋友競爭力?當然係犧牲左家長小朋友大部分精力。
再睇深入d,可能近年有所改善,牛劍出名收私校同公校(唔係公立學校)既學生多,亦見到社會階層定型,呢方面上網好多資訊,除非家長本身好有家底再加上可以憑自己在當地做到中產以上,否則都要預計左下一代甚至再下下一代係平庸的幸福,好普通既大學例如QS100之後既學校應該唔難入,但唔代表搵到社會地位高既工作,呢方面就睇餸食飯各個家長既接受能力啦。小朋友大個既年代又唔同左,回流都未必有咩優勢可能中文差左更難搵食。反而嚮香港,個人認為只要小朋友有能力,實現跨越階層既機會比嚮英國高,咁當然自由民主更緊要啦呢個唔討論啦。
而我揀香港IS原因都好簡單,我同我老公唔會移民啦因為有老人家,小朋友讀IS首先有個開心童年再加上自主學習,學到既野終身受益,香港IS公開試成績其實幾好,就算唔出國,港3大排QS50以內而8大都唔少係QS100以內,so far用non japas叫有著數,then why not stay in HK?

WHPH 發表於 22-4-12 10:27
回覆 lowbidle 的帖子

咁有什麼誘因令你咁短時間突然考慮想走?
唔可以話誘因,係香港嘅情況、大環境越來越差。

accambridge 發表於 22-4-12 23:50

未去過英國,不過都叫上網搵過下資料。我有略略比較過都係 ...

非常認同。英國好嘅公立學校都唔容易入,
如果是但讀一間公立學校,
周邊同學嘅背景可以好參差,父母酗酒、吸毒、釋囚、未成年懷孕比比皆是。
我自己就接受唔到小朋友係咁複雜嘅學校環境底下成長。
若然你去過英國啲比較差啲嘅區,你會明我講咩。
周圍都係街童,10幾歲大住個肚,不友善嘅臉孔,好驚隨時俾人老笠.

正如樓上所講,好啲嘅區樓價又相對地係貴。

去到中學,好的grammar school 係超級難入,
若然你入唔到grammar school, 讀普通嘅公立中學,
其實啲老師都唔預你入大學,
所以都唔會係成績方面點樣落力,hea 住教d學術科目。
香港家長們真係會ok.?

喺英國優質嘅教育一樣係要俾錢去買!
講緊係港幣20-30萬一年,已經係英國最平嗰種私校。
但係香港好多好嘅國際學校都只係10幾萬一年。

個人認為,如果只係為小朋友教育嘅話,
根本冇需要移民。
什麼政治原因嗰啲唔喺度討論吧。

回覆 PSKLAIDel

未去過英國,不過都叫上網搵過下資料。我有略略比較過都係 ...

Couldn’t agree more!

PSKLAI 發表於 22-4-8 09:46
很多朋友都放棄了IS這條路直接離港, 也有人對IS能否繼續可以保持它的獨立性存極大疑問, 索性擁抱LS, 儲夠錢 ...

我相信每一個家庭移民與否,牽涉很多因素,唔會淨係考慮小朋友教育。
首先你要問自己想俾小朋友怎樣的校園生活,童年要怎樣過?
以我自己為例,我仔並不適應本地學校生活,而我也想佢童年時能與四大長老多相處,有愉快的回憶,所以讀IS,沒有移民。
如果現在正在十字路口上,未決定該讀那一類學校的話,我會先諗:
1. 小朋友是否適應LS?讀多幾年然後儲錢離開香港,對佢係好處多定壞處多?
2. 就算IS將來未能保持獨立性,這是你現在決定移民的原因嗎?有沒有其他方法解決?
希望幫到你。

貝珠 發表於 22-4-8 20:12
我又唔明,讀國際學校中文程度太多麻麻地(當然vsa , isf 果啲唔同啦),咁大家繼續留港,將來融入大灣區, ...

Hi, would you mind sharing which kind of school your child is attending now? Private or state?

mandy_ng207 發表於 22-4-13 11:35
我相信每一個家庭移民與否,牽涉很多因素,唔會淨係考慮小朋友教育。
首先你要問自己想俾小朋友怎樣的校園 ...
多謝你意見很有幫助
而且睇完有窩心的感覺

sabsab122 發表於 22-4-13 09:05
非常認同。英國好嘅公立學校都唔容易入,
如果是但讀一間公立學校,
周邊同學嘅背景可以好參差,父母酗酒 ...

係香港讀得國際學校,去到英國冇理由冇錢住好嘅區, 入到好嘅state school 基本上係guarantee 嘅。

Agree , 當地有錢人都會考independent school , 其實一樣有平有貴,有啲day school 一樣好抵讀,英基價錢,全英頭三十位左右。叻嘅,可以試scholarship

回覆 貝珠 的帖子

但樓主個case係讀緊local school, 比十幾萬讀international school 都要諗過先。
若然係普通家庭,
係咪應該要計清楚條數,
先下作決定好呢?

貝珠 發表於 22-4-13 19:14
係香港讀得國際學校,去到英國冇理由冇錢住好嘅區, 入到好嘅state school 基本上係guarantee 嘅。

Agree ...

uk independent sch vs IS
「一早已正常面授 」vs 「唔知幾時清零又轉zoom」
究竟邊度抵讀
看看這兩年有多少expat學生流失返祖家讀書就知道

回覆 宮二 的帖子

香港國際學校好多間係wave 1-4全部都係面授;去到第五波先zoom,所以如果你話抵讀,我都係覺得香港整體抵好多,當然如果係移民要計埋自己其他家庭因素。

三大 QS 全球排名頭50 五大屬百強
對比英國排名居百強大學如下

QS World University Rankings 2022
2 University of Oxford
=3 University of Cambridge
7 Imperial College London
=8 UCL
16 The University of Edinburgh

22 HKU
=27 The University of Manchester

34 HKUST
35 King's College London

39 CUHK
49 LSE

=53 CityU
61 The University of Warwick
62 University of Bristol

66 PolyU
73 University of Glasgow
77 University of Southampton
=82 Durham University
90 Univetsity of Birmingham
91 University of St Andrews
92 University of Leeds
95 The University of Sheffield
103 University of Nottingham
······
283 HKBU
······
581-590 LingnanU
······
NR EdUHK

https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2022

SISian 發表於 22-4-14 07:19
回覆 宮二 的帖子

香港國際學校好多間係wave 1-4全部都係面授;去到第五波先zoom,所以如果你話抵讀,我都係 ...

低調低調

係要低調。

我識個朋友家長,大家小朋友係幼稚園同學。佢地行本地名校的路,一直久唔久有聯絡,相安無事。近一兩年因為IS多面授機會,唔使提早放暑假,佢搞到心理好唔平衡…
佢最近whatsapp問我係咪4月19日返學。我話係,都唔敢同佢講返全日,否則佢實頂唔順。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊