用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智
樓主: PSKLAI
go

[小學] 時勢急變仍然留港花錢讀IS係咪不智  

Falcon媽媽 發表於 22-5-3 18:30
但佢識講中文,係屋企講中文之後,英文會唔會差左?因為雖然佢讀英文學校,但我覺得佢語言天份麻麻地,英 ...

我地屋企係我老公同佢講英文,我同我爸媽講中文,我仔2歲半而家中英都講得好好。喺屋企要分清楚邊個負責英文同中文,佢地會自己轉channel

兩個侄兒都是加籍, 在香港長大, 一直在IS, 現在一個grade7, 一個grade 9.  現在看情況, 是過幾年先讓大仔返加升讀大學, 等細仔都升大學時, 舉家返加.

Falcon媽媽 發表於 22-5-3 17:37
回覆 PSKLAI 的帖子

離題一問:小朋友而家N班讀梗英文幼稚園, 屋企之前都係講英文, 而家都係目標IS, 都有IS ...

如果只是要求廣東話口語流暢, 應該不會有問題喎.

我仔情況反過來, 北美出生長大, 三歲餘上playgroup前, 在家是全廣東話, 但一返playgroup两個星期就跟我講英文, 我哋無強求, 在家, 佢講佢既英語, 我哋两夫婦講我哋既廣東話, 照樣交流, 這樣情況一直維持到個仔grade 9回流讀IS.  (要補充一下, 孩子幼時, 長輩來短住两個月, 長輩不會英語, 孩子只能講廣東話, 有一天長輩跟他玩耍時突然說出one , two , three, 孩子立時轉頻道跟長輩說起英語, 好搞笑. )

四年, 語境好有影嚮, 四年後佢返美升讀大學前, 講得一口流利廣東話, 普通話亦都順暢.  阿仔既普通話發音仲準確過我, 佢哋自幼用phonics的學大陸既漢語拼音, 比我想像中容易.  願意既話, 一個暑假, 送去北京, 普通話進步神速.  當然這只限於口語, 讀寫還是不成, 那就要看家長要求了, 我這方面, 廣東話會聽會講就可以.  

964000 發表於 22-5-2 07:02
多外國人的IS一年正常都有5-10% turnover ,高年級佢哋準備回國升中會更多, 而家可能更多不過升幅不及LS。 ...
Agree

964000 發表於 22-5-2 21:02
Maryknoll 都係抽喎,你點知佢之前冇爭餐死最後都係玩大抽奬
原來佢係抽唔中, 叩門成功入了maryknoll.坊間話大把舊生叩門想小朋友入maryknoll, 但大多數不成功, 而我這個朋友就成功叩入, 奇怪的是讀了未夠一年就移英去了

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

小朋友今日返學前突然話I still feel so excited to go to school ! 我心諗我地以前真係唔會,只覺得返學係責任), 巳經高小, 真的值回票價,如果在LS而家又要準備考試了,我們卻正忙計劃暑假有甚麼玩,早讀早享受。

粉紅布丁狗 發表於 22-4-10 23:45

可否PM你小朋友讀那間國際學校?因為我想了解多些那間國際學校校風好,老師又好。

dlam141231 發表於 22-5-4 01:00
兩個侄兒都是加籍, 在香港長大, 一直在IS, 現在一個grade7, 一個grade 9.  現在看情況, 是過幾年先讓大仔返 ...

借位一問,如果香港讀開IB, 高中返加拿大讀(non-IB)public school, 會唔會銜接唔到?

差不多嘅struggle - 小朋友有英國幾好嘅state primary school 收咗reception,嗰間學校入grammar school %都有20%,希望第時可以考到grammar school但又未知佢academic能力如何。而佢香港讀緊間E字頭嘅一條龍IS,教學和資源都唔錯,唔知點取捨。

sainsbury 發表於 23-5-22 10:53
差不多嘅struggle - 小朋友有英國幾好嘅state primary school 收咗reception,嗰間學校入grammar school % ...

如果你移民嘅想法唔强烈,咁咪留低囉。難度會因為間reception 有位而走?

dlam141231 發表於 22-5-4 01:22
如果只是要求廣東話口語流暢, 應該不會有問題喎.

我仔情況反過來, 北美出生長大, 三歲餘上playgroup前,  ...

北京暑期班可以去邊度搵?我見有比外國中學生嘅暑假班,但怕小朋友同同學講英文,即係好似香港人去外國只同自己人講中文咁

回覆樓主:

好奇問句,依家插入IS的學生一般係本地學生嗎?我不斷聽到有越來越多內地學生會轉嚟香港讀IS因為在香港考本地和外國大學都比在內地相對比較容易。之前亦都見過有個報道話有好多expats返嚟香港。不過… 自己未見到真實例子。

bigheadshrimp 發表於 23-5-25 08:33
好奇問句,依家插入IS的學生一般係本地學生嗎?我不斷聽到有越來越多內地學生會轉嚟香港讀IS因為在香港考本 ...
就我小朋友學校所見,插班的有新來港expats,也有LS及其他IS轉過來的。
不過我地學校中文差,又不是"一線IS",一向不被內地家長青睞,未必反映IS普遍情況。

貝珠 發表於 22-4-9 00:33
私下答你,不想騎劫人哋個post

可以也pm我嗎?

回覆 dem0cracy 的帖子

Which one

回覆樓主:

早2年會想走,但covid restrictions 無晒,小朋友又考入到國際學校就唔想走了,本身有passport,係外國住過,其實係外國退休先最好,寧願係香港賺多幾年錢返去提早退休
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊