用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 劍橋 FCE vs IELTS
樓主: chitchit0520
go

劍橋 FCE vs IELTS [複製鏈接]

silvia_ng 發表於 22-7-24 23:35
講清楚少少先,考評局問嚟應該係收集數據,對應下DSE水平同IELTS水平差異。上年睇佢地考評局個網仲係用緊2 ...

唔該晒。原來如此,好合理推測。無著數都好正常,唔係個個細路考,如果真有著數,咁學校都叫晒全部學生考啦。我仲以為有特別方法可以有乜優待。咁唯一好處係知自已程度(外國人眼中,一個English as a Second Language既人的英文程度),同大學面試多張學術上既紙。

SAT係考美國大學用,請問考ACT用途是什麼?

LeeCC 發表於 22-7-25 06:09
SAT係考美國大學用,請問考ACT用途是什麼?
一樣。絕大部分US 學校兩樣都接受。最近幾年,SAT經常取消或者改期,而ACT考期多,可以網上考,比較容易book.  不過有部分科學有關內容,如果冇揀理科的同學,可能要準備多d.  SAT可能適合數學強,擅長problem solving 同學。ACT 題目多,不過straightforward

如果打算考,可以睇下past paper, 揀選自己比較擅長的考。

b3410 發表於 22-7-25 08:20
一樣。絕大部分US 學校兩樣都接受。最近幾年,SAT經常取消或者改期,而ACT考期多,可以網上考,比較容易boo ...
謝謝解答

請問如果只考慮考英國或加拿大的大學,無打算考美國大學,就無需要考SAT,ACT ? 只需要考IELTS?

還有,而家好似無咩人講考TOEFL ? 我讀書年代,外國升學就要考

謝謝

無知人 發表於 22-7-25 03:19
唔該晒。原來如此,好合理推測。無著數都好正常,唔係個個細路考,如果真有著數,咁學校都叫晒全部學生考 ...

同埋我本人覺得DSE答題技巧需求大啲,IELTS相對冇咁大影響。不過DSE成績跟一世,IELTS兩年又要嚟一次,煩好多。

LeeCC 發表於 22-7-25 08:34
謝謝解答

請問如果只考慮考英國或加拿大的大學,無打算考美國大學,就無需要考SAT,ACT ? 只需要考IELTS?
打算去美國升學,都多人考TOEFL
不過如果已經讀開IS,英文係母語,就唔駛考。DSE同學需要考

b3410 發表於 22-7-25 08:46
打算去美國升學,都多人考TOEFL
不過如果已經讀開IS,英文係母語,就唔駛考。DSE同學需要考
...
明白了,謝謝
‹ 上一主題|下一主題