用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 劍橋 FCE vs IELTS
樓主: chitchit0520
go

劍橋 FCE vs IELTS

我女四年前考了FCE,最近考了IELTS,幸運地band 8, 的而且確IELTS比FCE深,應該同CAE差唔多。佢考呢兩個試都係裸考,之前有喺淘寶買past paper返嚟做,但係就冇出去上堂。所以做past paper應該係有幫助的。

2jkidsfather    發表於 22-5-26 14:44

我個女係四年級考F C E,今年form two考IELTS,同你一樣都係想測試吓佢嘅英文水平

fungkaka 發表於 22-5-26 17:26
我個女係四年級考F C E,今年form two考IELTS,同你一樣都係想測試吓佢嘅英文水平
...
勁!

回覆樓主:

不是,只是略懂答題技巧和做past paper,也是由Starter慢慢考上來的。

fungkaka 發表於 22-5-26 14:24
我女四年前考了FCE,最近考了IELTS,幸運地band 8, 的而且確IELTS比FCE深,應該同CAE差唔多。佢考呢兩個試 ...

好勁

b3410 發表於 22-5-5 12:43
其實最尾都係冇用。我哋之前初中考咗CPE,不過依家都係老老實實再考埋IELTS,畢竟好多學校都係寫明IELTS分 ...
有啲學校高中會教下IELTS

chitchit0520 發表於 22-5-28 20:38
想問下,IELTS 同香港英文課程/DSE英文有何不同呢?
你上網search下,睇吓IELTS考乜先

bbc2018 發表於 22-5-28 10:16
有啲學校高中會教下IELTS
教下都好,唔駛自己出去俾錢讀

fungkaka 發表於 22-5-26 14:24
我女四年前考了FCE,最近考了IELTS,幸運地band 8, 的而且確IELTS比FCE深,應該同CAE差唔多。佢考呢兩個試 ...

我都有係淘寶買有兩冊,一頁未做過,嘥我人仔兩百銀兩。

係咪因為疫情關係,所以香港依家冇得報考PET/FCE?我見british council 冇開日期報名⋯⋯

可能少人考,BC寧願安排考IELTS

silvia_ng 發表於 22-5-4 12:50
我仔果陣中五考完上學期大考就試下考IELTS,中六upload OEA時叫做多無水份張證書比大學睇下啦。考完DSE, ...
C兄、弟、姐、妹,我仔今年DSE有考IELTS (academic),CEFR LEVEL C1,但係未收到考評局問 IELTS成,績,請問過程係點,同埋有乜著數?

回覆 無知人 的帖子

IELTS是比考外國學校用

無知人 發表於 22-7-24 09:12
C兄、弟、姐、妹,我仔今年DSE有考IELTS (academic),CEFR LEVEL C1,但係未收到考評局問 IELTS成,績,請問 ...

考評局會否一定每年都問我唔敢講呀,剛好上年有問,係收email 嘅。著數係冇水份,面試時已知佢英文水平有一定實力。另好似浸大接受6.5 IELTS 成績取代DSE攞唔到3(呢個我唔太知詳情)。IELTS可無限考,比錢就得,DSE一年只得一次,攞個好啲嘅成績當多把刀旁身。同埋萬一放榜有咩依郁要去外國讀書,都即時有得用呢。

無知人 發表於 22-7-24 09:12
C兄、弟、姐、妹,我仔今年DSE有考IELTS (academic),CEFR LEVEL C1,但係未收到考評局問 IELTS成,績,請問 ...

講清楚少少先,考評局問嚟應該係收集數據,對應下DSE水平同IELTS水平差異。上年睇佢地考評局個網仲係用緊2012年嘅對照分數,有冇再update我自己都冇為意啦。

不過我唔知佢哋係咪send email 比全體考生,定係只揀選某些成績嘅考生先send了。

至於回覆考評局,對自己應該就絕對冇著數,但有機會造福後來者吧。