用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港政府唔該取消熔斷機制啦
樓主: Taimum
go

[英國] 香港政府唔該取消熔斷機制啦  

foxli 發表於 22-4-11 21:22
阿聯酋剛剛復飛第一班機又熔咗啦,真係好容易停7日。

係咪EK384? 在hk quarantine group見到,我心沉一沉,甘易呀?! 今日國泰都有機到,唔知有無問題。

回覆 TTEE1819 的帖子

係呀,差唔多每日熔一班,歐洲返港依家得番CX同KL,TK,QR同EK全部熔晒。

EK384係熔10/4嗰班機,我阿女搭EK384 11/4嗰班機. 昨天順利返港

summer14 發表於 22-4-12 14:10
EK384係熔10/4嗰班機,我阿女搭EK384 11/4嗰班機. 昨天順利返港

鄧你開心

妳個囡好好彩嫁啦,熔斷前最後一班機,之後停7日啦。

weekychan    發表於 22-4-12 18:41

阿女係泰國玩咗十二日喇

要諗定第二途徑返香港,4月1號開始入境星加坡又再簡化,所以經星加坡回港比較方便,但係到達星加坡嘅時候可以去邊度做香港政府接受嘅PCR Test呢?請問大家有冇經驗?
Lilypie 5th Birthday Ticker

aylau 發表於 22-4-13 08:24
要諗定第二途徑返香港,4月1號開始入境星加坡又再簡化,所以經星加坡回港比較方便,但係到達星加坡嘅時候可 ...

其實係咪英國飛去星加坡玩 七日以上 就返嚟香港再隔離七日咁樣呀

機票兩套,酒店兩間。改完又改。錢洗多好多,但小朋友都係未知返唔返到黎

chaters01 發表於 22-4-13 09:16
機票兩套,酒店兩間。改完又改。錢洗多好多,但小朋友都係未知返唔返到黎
...

酒店還可以 免費取消或更改, 機票都可以嗎?

waiyan2000 發表於 22-4-13 09:48
酒店還可以 免費取消或更改, 機票都可以嗎?

我張機票只可以免費改一次,再改要收錢。所以買多一套,如果到時唔洗可以之後用番。但酒店有一間係無免費取消,所以又訂多一間。

waiyan2000 發表於 22-4-13 09:00
其實係咪英國飛去星加坡玩 七日以上 就返嚟香港再隔離七日咁樣呀

唔使隔7日,夾到時間嘅話,入境新加坡,即時出境返香港都可以。留意 PCR test 要喺返香港嗰程機 48小時內做。

aylau 發表於 22-4-13 08:24
要諗定第二途徑返香港,4月1號開始入境星加坡又再簡化,所以經星加坡回港比較方便,但係到達星加坡嘅時候可 ...

無經驗,不過新加坡政府認可嘅機構,香港都接受,所以都有好多機構可以選擇。

pauline_c 發表於 22-4-13 10:17
無經驗,不過新加坡政府認可嘅機構,香港都接受,所以都有好多機構可以選擇。
...
可否早上5:30到星加坡,出境在機場做rapid pcr test, 然後再搭反晚上機回港, 這樣就不用book酒店。  我見有家長話要在星加坡住2晚才可以返香港。

waiyan2000 發表於 22-4-13 09:00

入境星加坡唔使隔離,打咗兩針,只需起飛前48小時做PCR,填 Sag Arrival card,download TraceTogether 呢個App。

之前要求嘅vaccine travel lane 及買保險,已經由4月1號開始取消晒。為免錯漏,你可以星加坡政府官網睇睇。

而香港亦都冇需要由英國經星加坡回香港嘅人洗底,所以於英國飛去星加坡可以立即飛返嚟香港。

但而家最難搞嘅係:
(1)响英國做嘅PCR足吾足以應付「抵港前48小時做PCR」呢個要求?喺星加坡當地點樣搵到合乎香港要求嘅PCR Test
(2)要搵香港嘅檢疫酒店,由星加坡飛返香港時入住。
(3)特區護照可免簽證逗留星加坡30日,如果飛到去星加坡但一直安排唔到香港檢疫酒店及機票返香港,過咗30日又變咗逾期居留星加坡⋯⋯唉!

grace.ywp 發表於 22-4-13 10:34
可否早上5:30到星加坡,出境在機場做rapid pcr test, 然後再搭反晚上機回港, 這樣就不用book酒店。  我見 ...

時間夾到嘅話,可以。記得預先 book rapid PCR test,不過我就唔會排到咁 fit,第一程機 delay,就會影響後面行程,而且機場好似無 rapid PCR test,一出一入都係時間,如果我同阿仔一齊,我執生仲可以,要阿仔自己執生,我就唔會排到咁 just fit。

pauline_c 發表於 22-4-13 10:17
...

過去兩年,要搞合乎香港政府要求ISO15189嘅PCR Test真係搞到人都癲,航空公司要睇 certificate of accreditation 證明真係ISO 15189,就算嗰間Lab 係英國政府authorised ,唔代表佢可以fulfill 香港要求嘅ISO15189 。

我都靠係呢個網頁攞咗唔少料,但係喺星加坡PCR test真係搵唔到咩資料。

aylau 發表於 22-4-13 10:44
入境星加坡唔使隔離,打咗兩針,只需起飛前48小時做PCR,填 Sag Arrival card,download TraceTogether 呢 ...

Answer to (1)
https://www.moh.gov.sg/docs/librariesprovider5/covid19_test_providers/approved-covid-19-onsite-pcr-swab-providerf5c83424012a44c2af5d4f5082523852.pdf