用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港政府唔該取消熔斷機制啦
樓主: Taimum
go

[英國] 香港政府唔該取消熔斷機制啦   [複製鏈接]

Taimum 發表於 22-4-8 12:28
我剛打去Virgin問下自己個booking,可full refund、voucher(未改下個日子仍可full refund)、可轉名轉地方 ...

感謝資料,但我 agent 似乎未收到 vs 通知  

newfather 發表於 22-4-8 12:33
感謝資料,但我 agent 似乎未收到 vs 通知

Agent應該收到維珍電郵通知,但GDS booking system 明天才正式顯示取消,才可以申退款。

Bookings affected by these changes will be updated in your GDS on Saturday 9 April 2022.

cfs 發表於 22-4-8 12:37
Agent應該收到維珍電郵通知,但GDS booking system 明天才正式顯示取消,才可以申退款。

Bookings affect ...

哦,原來如此,明白了  

真係好多野唔識

newfather 發表於 22-4-8 12:38
哦,原來如此,明白了   

真係好多野唔識

安排定其他航班吧

cfs 發表於 22-4-8 12:38
安排定其他航班吧

謝謝你

Taimum 發表於 22-4-8 12:28
我剛打去Virgin問下自己個booking,可full refund、voucher(未改下個日子仍可full refund)、可轉名轉地方 ...

維珍有冇飛新加坡? 因為飛新加坡應該係最易,只要打左針就得,唔駛檢,而且地方安全,家長飛去滙合子女又比較易。

我是訂cx 的,也要聽天由命。

我都剛收倒通知航班被取消了.

manman333 發表於 22-4-8 13:02
維珍有冇飛新加坡? 因為飛新加坡應該係最易,只要打左針就得,唔駛檢,而且地方安全,家長飛去滙合子女又 ...

如果考慮先新加坡,不如就直接買Singapore Airline,唔需要揾其他。今早我試過搵料:direct flight from LHR to SIN, 單程約$38XX,買SIN to HKG單程就$15XX。人到左新加坡先,新加坡係我們鄰國,很安全。到時再飛香港,因為多機由新加坡來香港,機會好似易d。

唔知是否可行?大家可以傾下。

TTEE1819 發表於 22-4-8 13:42
如果考慮先新加坡,不如就直接買Singapore Airline,唔需要揾其他。今早我試過搵料:direct flight from L ...

這就是我的兩手準備喇

Taimum 發表於 22-4-8 01:03
我地就嚟被玩死啦!Book完機票又被取消,好彩book得番就好,唔好彩book唔番又要改酒店!香港政府唔該取消熔 ...

唔係就嚟,係已經

https://hk.news.yahoo.com/%E5%9C ... 7%AF-214500011.html

回覆 manman333 的帖子

如果book qartar 可以考慮?

sumsummummy 發表於 22-4-8 15:34
回覆 manman333 的帖子

如果book qartar 可以考慮?

唔係唔得,只係而家訂其他航空公司轉機也好,同樣有溶斷機會,又要配合48pcr 要求,又要酒店,短時間難配合,如果再上機前一兩日先來玩溶斷,就唯有先飛去唔駛檢測又有親友可接待又近香港的地方,所以我想到新加坡。

manman333 發表於 22-4-8 15:40
唔係唔得,只係而家訂其他航空公司轉機也好,同樣有溶斷機會,又要配合48pcr 要求,又要酒店,短時間難配 ...

我諗法同你一樣,只係無親友係新加坡,新加坡近香港,治安都ok,始終亞洲人地區,依家要搵新加坡邊度可以做PCR test返香港

其實依家歐洲返香港,航空公司航班熔斷只係其中一個問題,機組人員檢疫安排,佢哋返到香港係要住隔離酒店,如果日日有航班,航空公司根本應付唔到,呢個係直航同轉機嘅分別,轉機嘅機組人員喺中東或者泰國換咗班,飛到香港可以留喺飛機坐回頭機返去中東或泰國再換班,唔冼住隔離酒店,重有俄羅斯嘅航權問題,航空公司要再諗其他領空航權,可能比錢都唔係飛到好多航班,唔符合經濟效益,所以唔飛,歐洲檢測CT值同香港可能又唔一至,香港政府從來冇公開過,我估係跟大陸大約35-40,歐洲CT值30已經陰性,所以嚟到香港機場好多時都超過三個中招,呢啲所有我估都係冇乜航空公司想飛香港嘅問題,初初以為政府取消咗地區用斷會多咗飛機返香港,睇依家情況都係多咗國泰幾幾班,返香港都仲係好難。

"director general of the International Air Transport Association, Willie Walsh, warned Hong Kong was “effectively off the map".

“(Hong Kong) is going to lag significantly behind the recovery that we’re seeing elsewhere,” Walsh told reporters on Wednesday in quotes carried by Bloomberg News and the South China Morning Post."

https://hongkongfp.com/2022/04/0 ... -flight-ban-policy/

Sadly, we probably still need to suffer a long period of time.

poonseelai 發表於 22-4-8 17:04
"director general of the International Air Transport Association, Willie Walsh, warned Hong Kong was ...

回覆樓主:

其實而家只許香港居民入境,就唔好玩溶斷啦,香港居民就算回來病既都係免費醫,而家隔離中心又多,也唔一定要訂酒店啫。

好似我阿女咁,二月時booked BA 4/4返香港,酒店當時要book二十一日隔離。之後政府宣布熔斷,咁就改機票到21/4返香港。又要通知酒店改日子。跟住BA 又cancel flight,真係玩死。所以三月中阿女決定係泰國wash out 14日,booked曬泰國機票酒店,但香港booked嘅酒店夾唔到日期,要取消再book另外一間酒店。之後政府又話取消九個國家禁飛。我哋又要更改返香港嘅機票及泰國同香港酒店。正期待阿女返香港嘅時候,上星期六又話Emirates 熔斷到9/4。我哋又要即刻打俾酒店改期又要再book過機票。
今次阿女返香港真係一波好多折,我哋真係俾政府同熔斷機制玩死

回覆樓主:

係囉,快D取消啦,比佢玩死
‹ 上一主題|下一主題