用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC DSE成績是否比SPC差少少?
樓主: Snoopyboy
go

QC DSE成績是否比SPC差少少?   [複製鏈接]

medicine 發表於 22-4-18 17:34
假設唔係好合理咯:
SPC中一收外來生100人,似乎沒錯.
直資收生,又沒咩理由會差過大抽獎的平局=均水平咯.(保守估計)
(144-43)/2=~=50,50+43+8(叩門)=101名.

假設唔係好合理咯:

SPC收原校生可能係80-85人,收街外可能係115-120人

SPCPS一定有原校B2生可以直升

SPCPS原校B2生應該大部份有能力係中途放洋

兩間都有過15%炒DSE

論6年後成績,相信,前列生人數QC較佳和人多,中間嘅可能SPC有優勢,始終係直資,家庭背景略為稍優,尾嘅大家差唔多,我估~~~

acgy 發表於 22-4-18 17:36
咁當然唔係一定直升啦, 我唔相信全港有邊間係100%可以直上一定收.

但我聽過SPC約有9成人直上, 其實都算直 ...

SPCPS未必有100人,甚至係未夠90人,所以,仲放低10個8個,可能直升80人都冇~~~

假設唔係好合理咯:

我試下再分析,spc小學派到90-100個上中學 (spc網頁有寫)

頭43個:
QC 自行,收全港最top
spc 入面假設係原小學有13 個最top,外來的30人最top,而加埋呢43人都唔夠qc 43自行勁
(b3410 話呢set QC 贏,我同意)

43-100名:(約60 人)
QC: 2軒聯繫 +愛小+ 同區band 1a抽入
spc:原小學第13名-第33名 (20人)+外來生條隊的31名-70名 (40人)
(呢set spc咁分配有冇懸念?)如沒有的話,43-100名會係邊組贏?  

100後
QC: 灣仔區大抽獎入
spc: 原小學第33名- 第90名左右 (共60人)+外來生RO第71-第100名 (30人)
(呢set 爭議性大,因為講緊原小學有60個升中後會變左做100名後,咁就同直資一條龍小普遍都勁過其他小學呢個結論有沖突)
咁qc 100後vs spc 100後是否平手?

我將理論數字化後,又幾interesting

假設唔係好合理咯:
zleep解釋過了,原校生也分佈在1-43,43-100,和100之後。
只不過100之後,QC還是抽獎的band 1, 不過SPC就混合有原校成績差dd同學,和外來揀入去的同學(band 1 above)。所以話可能打和。

Zleep 發表於 22-4-18 17:59
我試下再分析,spc小學派到90-100個上中學 (spc網頁有寫)

頭43個:
即係話我前面個假設的其中一個:SPC的外來生竟然不如QC的大抽獎的平均數咯.想一想,有沒可能先.
即大約兩軒之一的第20名以後(扣除特異功能),高過SPC的外來生的其中30個.換言之,他們該是有SPC的offer的

medicine 發表於 22-4-18 18:34
即係話我前面個假設的其中一個:SPC的外來生竟然不如QC的大抽獎的平均數咯.想一想,有沒可能先.
即大約兩軒之 ...
原來,灣仔的B1生,如果他們不去抽QC的話,(抽入QC的)可以有一半的同學的水平在SPC的外來生之中的30人前面.係咪甘丫?

有咩可能丫???

SPCPS水平頗高?灣仔欠程度高嘅小學?曾經聽聞,SPCPS肯定校內1仔,入咗灣仔變咗2仔派位喎~~~

回覆樓主:

不知道有没有關係。一些有自己分班試的中學,直屬小學的學生是不會太認真地去看待教育局的分班試的。因些banding徧底亦有可能。

回覆樓主:

SPC出左成績後,而家两者收生水平可能差唔多,但六年前無疑QC既收生好很多.
另外就算而家來講,灣仔band1唔會差過SPC直升個班.
全港最高band1率既宣道小學亦唔會高過灣仔band1.
假如差過,灣仔有直屬中學個几間仲要收埋band2既唔使玩了.

Zleep 發表於 22-4-18 17:59

頭43個:
分析很有趣。不過我們得加一點環境及歷史因素。 6 年前, SPC 中一收外來生的水平並不如外間想得那麼高。你揀人, 人揀你。4 - 8 年前, 有不少有 SPC offer 的小朋友寧願搏抽獎入其他男校 (QC, LSC, SJC, KC, WYC, KWY 等等) 而放棄 SPC offer, 原因好簡單, 大家都覺得不值得交四萬蚊學費去讀一間 1C 校。去 SPC 面試不過是練習, 或是試水溫, 又或是當水泡。萬一抽獎不理想, 可以返兜。  "四萬蚊學費" 也導致小朋友去選擇其他直資如港同及英華。 DBS 是神級, 收生一直高 SPC 一截。有 DBS offer 的鮮有去 SPC, 去 SPCC 就會。

那麼 4 - 8 年前, SPC 能收幾多 TOP 外來生呢??  當然不會收不到, 但不會很多。SPC 小學部收生情況比中學部略佳, 但當年中學部未有成績, 也有不少人寧選其他名牌小學如英華小學, SJC小學部等等。英華小學是另一個有趣課題, 因他自有 Snoopy 校長掌舵後, 收生能力很強, 相信SPC 小學曾有好幾年吸引力不及英華小學。此外強如 3 私 1 直, 英華小學及SJC小學都有 band 2-3 生, SPC 小學部都有一定數量的 band 2-3 學生, 絕大部分都升上去中學部。而升中時, 通常頭10 都會想更上一層樓, 亦有小部分出國, 每年升上中學部多是 8X 人。大家可去小一選校那邊瀏覽, 一直以來, 很少SPC小學部學生不能直升中學部。不直升中學部的學生是不揀中學部居多。不過可喜的是, 聽聞近兩年, 頭10名的男生多了選擇直升中學部了。
綜合上述論點, 我深信 4 - 8 年前, SPC 中一生的 pre-S1 成績不會是 QC 的 對手, 而且成績亦有距離, 但 6 年過去, SPC DSE 成績現在勉強追近 QC, 原因可以有很多個:
-  源校長領導有方
-  SPC 要交數, 學校不得不努力
-  小學跟中學不同, 讀小學叻不等如讀中學叻
-  男生在高中才發力, 變化太大, 或有黑馬從後趕上
-  揀直資學校的家庭有可能在支援上較為給力
-  SPC 較好運, hahaha, 下省 100 字

今天如比 5*/5** 的成績, SPC 仍未及神校 QC。 QC 實在很強, 是 top 男生們必爭之地, SPC 只能繼續努力才可步近。不過不論怎樣都好, 進步了的SPC 今天或許能成為小朋友們其中一個選擇, 多一個選擇也是一件美事吧。

希望小朋友都入到心儀中學, 開心渡過 6 年重要的中學生活。大家加油, 共勉之。

Szetimmy0225    發表於 22-10-3 12:36
小鹿揀學校    發表於 22-4-19 11:32
P1001S    發表於 22-4-19 10:45
2jkidsfather    發表於 22-4-19 08:57

兩間都係top 學校 有QC offer 就沒必去SPC 最後都係子弟發憤圖強 同中四後是另外一個階段

IYY 發表於 22-4-19 00:47
分析很有趣。不過我們得加一點環境及歷史因素。 6 年前, SPC 中一收外來生的水平並不如外間想得那麼高。你 ...
另一個SPC 比較蝕章的是自行面試日經常撞 SPCC、SJC,令好多目標學生因而放棄面試,收少好多具質素的學生!
我哋當年都是為了參加華山論劍而放棄 SPC面試

Zleep 發表於 22-4-15 12:07
佢讀過qc ?點比較? 邊方面好過etc ?
我睇野直接小小,對番題,就用qc 同spc 比較:以自行入學學位方面,qc 爭崩頭,得43個左右,而spc 係直資,有100個位

見你好似唔係qc 家長,唔會有個人偏好,咁就多咀講幾句,
qc 自行爭崩頭,並不代表比 spc 好,因為6年之後qc ,spc DSE成績相若,即那43位qc 自行尖子並不完全交到功課,而spc 學生經過6年卻有明顯增值,所以那位親人説 spc 比 qc 好亦不無道理!

Zleep    發表於 22-4-19 16:45

小鹿揀學校 發表於 22-4-19 11:42
另一個SPC 比較蝕章的是自行面試日經常撞 SPCC、SJC,令好多目標學生因而放棄面試,收少好多具質素的學生! ...
華山論劍wor, 梗係去啦。SPC 當年都不入流,連“食之無味,棄之可惜” 的級數都未到。 你小鹿揀學校呀,梗係揀間神級啦 !事實亦證明你揀對了。

即係咁,大家不妨放長雙眼,2028年比較下DSE成績,按現在SPC收生情況,應該接近QC 收生源質素。
記得當年大家等YWPS一條龍自行收生由小一去到考DSE出成績,等到頸都長都等得

醒目開學勳章

IYY 發表於 22-4-19 15:37
華山論劍wor, 梗係去啦。SPC 當年都不入流,連“食之無味,棄之可惜” 的級數都未到。 你小鹿揀學校呀,梗 ...
咁咪幾好,終於升咗level做雞肋
‹ 上一主題|下一主題