用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC DSE成績是否比SPC差少少?
樓主: Snoopyboy
go

QC DSE成績是否比SPC差少少?  

medicine 發表於 22-4-18 09:53
目前來講,邊一間係"教好"D學生先?(1).教"好學生"就見得多(2).

即,假使(1)成立,即有學校可以"教好"學生,那 ...
不過,都見到有人沾沾自喜,話XX學生從小學開始玩玩玩~~,然後都可以有好成績云云.

這又涉及另一個議題,即個"考試制度"的"好成績"的劃分,即"好成績"的比例問題.隔離版有個post仲有沾邊的留言.不過,不同的角度可以好多解讀,不再贅述.

Sing13 發表於 22-4-17 11:17
我覺得QC , SPC兩者成績差唔多.
始終不能以一兩年得失論英雄,而且高處不勝寒,SPC此成績更進一步亦不容易. ...

但我睇spc 小學平均上去既應該更有質素保證(最少家庭應該較注重教育),好過qc 來自五湖四海

其實冇得比,如果有spc 同qc offer 係手,我相信冇人會揀spc

Zleep 發表於 22-4-18 11:43
其實冇得比,如果有spc 同qc offer 係手,我相信冇人會揀spc
點會無,想高中讀IAL,已經係要簡SPC啦

如果中學我揀既話會揀SPC.
1因為六年前既生源,無疑QC比SPC好很多,當年SPC仲是俾人認為band1C.
2 直資多資源,選科唔使爭餐死.
3而且又有a-level讀,中文科唔強多條路行.
但如果小學,我會揀新派直資,我覺得SPC小學太辛苦,我唔太認同.

rsx 發表於 22-4-17 21:52
反而我覺得QC先至好野,只靠果少量既頂級貨,我相信絕對唔夠能力拉高大部分普通band1仔,一係果6年佢能夠 ...

大部分中學都係靠一少部分同學力頂半邊天,QC已經算係佔比重和成績嘅表表者:

睇2020 School Report,名單上嘅34位學生,相信亦都係前列34,己,已經取走 231個5+,平均每人6.79個

至於,依EK 2020數據,5+ 人均3.4個,School Report顯示133人,即係共取5+ 452個

咁,其餘99位同學共取(452-231)=221個5+,人均2.23個5+

假設,(完全無依據下 模擬推算),Best 6係2.23x6 + 3.77x4 =26.23分,自行評估下現實嘅可能性分數~~~

又係新派?~~~

02413124 發表於 22-4-18 10:18
但我睇spc 小學平均上去既應該更有質素保證(最少家庭應該較注重教育),好過qc 來自五湖四海
...

SPC一條龍教育有其優勢.
但QC自行收生30%,收各校男生前幾名,另外70%灣仔band1, 如我前文所言,灣仔band1C都是全港band1B,而且派位時小學又會將學生分流. QC既中學收生起碼全港band1A 70%,band1B 30%.
結果DSE成績兩者差唔多.

回覆 mcl203 的帖子

邊位係對港島比較熟悉的會員?

請問一下,灣仔的B1C係B1B,是否B2A就是B1C尼?

再請問一下,如何解釋某有直屬小學的男校的成績江河日下?

角度可以有好多個,解讀無奇不有.輕信留言/分享,好易中招

回覆樓主:

究竟知唔知乜叫做B1A㗎?~~~, B1A係全港11.11%以內,QC統一主要來自幾間官小,邊間可以敢肯定自己有2X-3X%全港B1A,莫非真係吹下就變到出嚟?~~~

我諗如果講學費的話,有不少人唔介意比幾千蚊一個月

medicine 發表於 22-4-18 13:14

新派理論,當然問返新派鐵粉啦,我估~~~

位處強區唔等於係強小學,其實道理好簡單,係舊派嘅思維下認知~~~

Sing13 發表於 22-4-18 13:02

SPC一條龍教育有其優勢.

我覺得去到QC或SPC呢啲級數,就算B1A都唔足以反映能力,B1A只係代表全港頭九份一,似乎要再細分1AA!

請問一下,灣仔的B1C係B1B,是否B2A就是B1C尼? 基本上是.
另一位網友佢小朋友間學校冇同佢講前幾名屬灣仔band1,前幾名屬全港band1啫.
亦解釋左點解灣仔既傳統名校收唔少band2生仲可以是英中,DSE出到band1A/B成績.

rsx 發表於 22-4-18 13:23
我覺得去到QC或SPC呢啲級數,就算B1A都唔足以反映能力,B1A只係代表全港頭九份一,似乎要再細分1AA!
...

如果,真係要將小學嘅Banding,套落中學最終嘅DSE成績,就可能會發現小學嘅所謂嘅B123ABC,只有某程度上嘅參考性,若論細至B1AA,應該會有另一番體會~~~

mcl203 發表於 22-4-18 13:18
究竟知唔知乜叫做B1A㗎?~~~, B1A係全港11.11%以內,QC統一主要來自幾間官小,邊間可以敢肯定 ...
宜家係好易做到丫,打幾個字就得啦.

類似情況好似中西區個幾間女校,仲有已經跌出B1的男校.

又嚟斷估,連乜係B1A都係斷估,已經提咗啦,仲嚟自曝其~~~