用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC DSE成績是否比SPC差少少?
樓主: Snoopyboy
go

QC DSE成績是否比SPC差少少?   [複製鏈接]

02413124 發表於 22-4-11 10:21

同意,當年小朋友係spc 同另一間津中,spc 有幸全船,所以 ...

他讀得開心就得 仔大仔世界

Snoopyboy 發表於 22-4-7 20:33
新手弱弱一問……QC的2021DSE成績 是否比spc爭少少?整體的5*%好似SPC較優? 我唔係好識睇, 希望大家畀少 ...

你嘅問題又是帶返香港教育政策失敗,QC 官校,大部分band 1 生大抽獎,即B1 C 學生也入到。但.SPC 直資自行收生。佢一定收B1A 生。怎樣比較?教育局變相鼓勵和資助香港教育精英化。陰公。

Szetimmy0225    發表於 22-10-3 12:08

SPC DSE 成績係近2-3年先話登頂,計中學,6-8年前,SPC當年會盡收B1A生?

IYY    發表於 22-4-15 14:47

ckcleung 發表於 22-4-15 10:54
SPC DSE 成績係近2-3年先話登頂,計中學,6-8年前,SPC當年會盡收B1A生?
其實近期spc 係咁被吹奏,想知真係進步得咁緊要嗎? 而家個風好似吹到spc >qc / LS / DBS 一樣

chitchit0520 發表於 22-4-15 11:35
我親人讀緊SPC, 佢就話覺得好過QC, 除了要俾學費之外。
佢讀過qc ?點比較? 邊方面好過etc ?
我睇野直接小小,對番題,就用qc 同spc 比較:

以自行入學學位方面,qc 爭崩頭,得43個左右,而spc 係直資,有100個位。
top既小學最多都係級3 內可自行試qc,但相信同校級10都仲可以搏spc 去做水泡 (對top尖子黎講spc係水泡)。
暫時男仔要報最好的中學都係直資報spcc/dbs,自行qc+lsc組合,其餘都係用黎買保險而已。

至於dse成績,我覺得2-3年優劣唔代表乜野,仲要講既係果幾個% ,我相信最直接比較到就係升中入學難度。

Szetimmy0225    發表於 22-10-3 12:10

chitchit0520 發表於 22-4-15 12:56

當然呢個只係佢個人睇法,我亦有保留,只係話有人真係 ...
同意如果比較最尖的話,可能spc果班暫時仲未夠qc 最尖的fight,但計整體的話(即正常人,非外星人),呢2,3年個trend係有收窄現象,個人覺得spc 上番都係一件好事,起碼俾班仔多個選擇,最好黎緊2,3年再拉近d 距離更好

我反而2,3年後睇淡。因呢1年聽到走既都係較多係中產,而講真感覺上直資比官津走既好似較多,唔知有幾大影響。因直資按人頭收錢,所以唔知會唔會溝淡左。

Zleep 發表於 22-4-15 11:18
其實近期spc 係咁被吹奏,想知真係進步得咁緊要嗎? 而家個風好似吹到spc >qc / LS / DBS 一樣

...

有時就係咁,個個都睇個勢,舊年有個宣道級頭只係獨愛SPC,其他都放棄,入到去順利拎船

02413124 發表於 22-4-15 20:35
我反而2,3年後睇淡。因呢1年聽到走既都係較多係中產,而講真感覺上直資比官津走既好似較多,唔知有幾大影響 ...

會唔會尖子環境所影響,失業率上升棄直資揀神津,身邊朋友有例子。

Rpp 發表於 22-4-15 23:53
會唔會尖子環境所影響,失業率上升棄直資揀神津,身邊朋友有例子。

反而失業可以申請助學金,影響會有但反而不大

02413124 發表於 22-4-16 15:09
反而失業可以申請助學金,影響會有但反而不大

明白。

Rpp 發表於 22-4-15 23:53

主要自行提早公佈 官津搶番不少精英學生 不如話移民增加 令直資損失更多學生 直接影響財政收入

我覺得QC , SPC兩者成績差唔多.
始終不能以一兩年得失論英雄,而且高處不勝寒,SPC此成績更進一步亦不容易.

我相信SPC對學生成績是有增值既,但QC是否增值就有啲保留.
QC既自行收生要求相當高,依班學生已經是入三大基本盤,入三大率點差都應該起碼有1/3.
而派位方面收既是灣仔band1,灣仔band1C實際屬全港band1B,咁既收生基本盤應該都屬全港前幾位.

Sing13 發表於 22-4-17 11:17
我覺得QC , SPC兩者成績差唔多.
始終不能以一兩年得失論英雄,而且高處不勝寒,SPC此成績更進一步亦不容易. ...

反而我覺得QC先至好野,只靠果少量既頂級貨,我相信絕對唔夠能力拉高大部分普通band1仔,一係果6年佢能夠令較普通嘅一群脫胎換骨,一係就可能果幾年有不少人跟唔上走左

爭拗點在于:如何辨別一間識得教d "好學生”,定係識得“教好”d學生既學校,所謂“好”係指“好成績”

目前來講,邊一間係"教好"D學生先?(1).教"好學生"就見得多(2).

即,假使(1)成立,即有學校可以"教好"學生,那麽,該學校是否可以信手拈來.即刻點石成金?!通俗講,即係無需挑選學生,從幼稚園開始又好,小一開始也罷,中一應該也不遲,都能在DSE考試(或其它考試制度)個度出到好成績,但目前好似未見到.

而(2)成立,則建基於揀選"好學生",又一面,二面,甚至三面,有的仲要見家長~~
‹ 上一主題|下一主題