用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同vs上智vs聖士提反女子中學
go

港同vs上智vs聖士提反女子中學

女兒成績band1A-B,撇除學費的考慮,考慮成績、校風、師資等各方面,三間學校如何選擇呢?

Syswmom 發表於 22-4-7 10:54
女兒成績band1A-B,撇除學費的考慮,考慮成績、校風、師資等各方面,三間學校如何選擇呢? ...
三間都有offer?為來年做準備?已有港同,問定先,等自行結果?

medicine 發表於 22-4-7 11:09
三間都有offer?為來年做準備?已有港同,問定先,等自行結果?

今年小五6月先考呈一,未咁快有banding。

如今年小六假設3間都收,都係港同和自一嗰間取捨。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-4-7 11:35
今年小五6月先考呈一,未咁快有banding。

如今年小六假設3間都收,都係港同和自一嗰間取捨。
係wor.

講到底,係直資對津校,係可以好個人.

記得見過一個留言:話每個月有XXXX(獎學金)當作零用錢,即刻開心返,及選左津校.(有另一個留言問,何來獎學金,答,學費).如果真係將尼個選擇題俾阿女做,會選直資還是津校?

回覆 medicine 的帖子

港同已收,等緊自行,自行放榜後只有幾日考慮,女兒三間都都鍾意,所以要問定先

Syswmom 發表於 22-4-7 11:53

港同已收,等緊自行,自行放榜後只有幾日考慮,女兒三間都都鍾意,所以要問定先 ...
我就好簡單,近優先.因三間成績相近.

三間都係地鐵站附近,搭地鐵路程差不多,假若成績相近,咁師資、校風比較又如何呢?

回覆 chitchit0520 的帖子

好似係海洋公園站?

不過都係睇學校嘅啫。隔離ABCCPS,位置差唔多,EK就會話唔遠,好近咖喇。

回覆樓主:

2間津校自行已排左次序
即可能性
1)港同 vs 上智
2)港同 vs SSGC
3)港同
有間係九龍,住九龍?
近(睇埋交通如點到點唔過1小時都ok啦!)+ 阿女鍾意

回覆 kirstyau 的帖子

係,住喺地鐵站附近,所以三間都唔遠,女兒無所謂,所以最後都係由校風、成績、師資做決定

Syswmom 發表於 22-4-7 16:09
回覆 kirstyau 的帖子

係,住喺地鐵站附近,所以三間都唔遠,女兒無所謂,所以最後都係由校風、成績、師資 ...

三間校風唔會差吧!
DSE成績三間又唔差太遠,自行入到都係頭個浸,相信Band1頭學校,同學間都有良好學習氣氛,之後自身學習態度緊要D。
老師教得好唔好,咩學校都係撞彩。
就算2個女學校都唔敢講所有老師教得好。

可以留意埋三間學校嘅高中揀科,上智套餐形式,留意啱唔啱心水。

gigayan 發表於 22-4-7 21:38
可以留意埋三間學校嘅高中揀科,上智套餐形式,留意啱唔啱心水。

上智套餐形式係點㗎?

女兒成績band1A-B,如果單睇成績,個人覺得上智自行機會不大~

happyhaha 發表於 22-4-7 22:23
上智套餐形式係點㗎?
https://www.htc.edu.hk/school/nss.php

gigayan 發表於 22-4-8 14:02
https://www.htc.edu.hk/school/nss.php

Thank you

聖士提反女子中學 次選 上智 另外 港同 太自由新派 一定要自律性強 否則變成甩繩馬騮