用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有成功自行入九真的家長嗎?
go

有成功自行入九真的家長嗎?

可否分享一下,囡囡係咩banding?

回覆 joe12211981 的帖子

其實我唔肯定我女係咪自行入, 因為佢喺甲三都有揀九真, 不過我都可以分享下.
我女係B1C學生, 之前讀黃大仙區某一線小學, 英文有B, 有學校獎項 (優異學生, 運動會級獎, 服務獎等等), 操行B+, 老師評語好.  

今年開始 (2022-23學年度) 轉EMI, 我估佢地既自行收生要求可能會更高.

舊年校友自行入左系band1b~

PuffyBobby 發表於 22-4-7 12:43

其實我唔肯定我女係咪自行入, 因為佢喺甲三都有揀九真, 不過我都可以分享下.

請問英B, 其他全A? 請問排名大概幾多?

bananaGi 發表於 22-4-9 02:18
請問英B, 其他全A? 請問排名大概幾多?
更重要係小學是否一綫,同級排名幾多,假設三綫小學PS1成績不高,成績全A也未必有用。我女當年區二綫小學,除中文B外其他全A,主任評估1C,唔收。

joe12211981 發表於 22-4-7 10:42
可否分享一下,囡囡係咩banding?

學校深水埗網2線小學。
呀女考大約級15內,評為1A-1B, 同學1B 兩個自行都收。
上年呀女果班,有4位同學自行入。

amonyee 發表於 22-4-9 17:51
學校深水埗網2線小學。
呀女考大約級15內,評為1A-1B, 同學1B 兩個自行都收。
上年呀女果班,有4位同學自 ...

~~~~~

回覆 bananaGi 的帖子

唔係, 仲要中文C 全級排名8X, 老師話係B1C (本來我想報油真, 老師冷笑然後叫我揀九真 )
純粹個人推測, 雖然我女既學術成績唔係太好但係佢有好多課外獎項, 又有參加課外活動例如: 教會活動, 運動訓練, 跳芭蕾舞之類, 可能學校覺得佢乖女啩?

PuffyBobby 發表於 22-4-10 14:53

唔係, 仲要中文C  全級排名8X, 老師話係B1C (本來我想報油真, 老師冷笑然 ...

你小學好勁⋯ 8x 仲b1c

我聽阿囡上年師姐講,佢自行係waiting,佢係收到信,學校通知佢係waiting

PuffyBobby 發表於 22-4-10 14:53

唔係, 仲要中文C  全級排名8X, 老師話係B1C (本來我想報油真, 老師冷笑然 ...
你好,請問可以分享去年自行面試有什麼內容嗎?去年都係ZOOM IN 嗎?謝謝!

諗返轉頭, 其實呢間小學都幾谷啲學生既...

回覆 joey0802 的帖子

唔好意思, 我女係前年入讀, 無面試

PuffyBobby 發表於 22-4-7 12:43

ST PATRICK? 基?

係保記小學.

PuffyBobby 發表於 22-11-4 10:42

係保記小學.

你地小學多唔多人揀HEEPWOH?

佢間學校同保一有聯繫, 所以校長好鼓勵同學去保一反而協和就少啲.  女生就偏向德愛, 但我同阿女去參觀過間學校, 感覺唔好

PuffyBobby 發表於 22-11-4 10:48

佢間學校同保一有聯繫, 所以校長好鼓勵同學去保一反而協和就少啲.  女生就偏向德愛, ...

可否分享下德愛?

佢似乎成績差D..

我地只係參觀過, 校舍細又舊, 老師同埋校工都唔friendly, 感覺唔好所以都無心機再探討間學校好唔好喇

PuffyBobby 發表於 22-11-4 11:38

我地只係參觀過, 校舍細又舊, 老師同埋校工都唔friendly, 感覺唔好所以都無心機再探 ...

話時話, 九真細唔細? 多唔多活動?