用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私小學想像中的落差!
樓主: gomapi
go

直私小學想像中的落差!

回覆 Azzurro 的帖子

返學 / 放學時段去學校附近睇,未必完全能夠真正知道學生係點,只要學校出名marketing做得好,安排老師附近遊走,又或者粉c向家教會反映見到嘅嘢,問題好似已經不存在。但係究竟係真冇問題,定係遮掩咗個問題呢? 而且我個人感覺好明顯有d學校係好留意網上(包括bk同ek)留言。

或許用家都係將好嘅一面放大,唔好就收埋朋友堆講算了,免得惹來一堆fans圍插同起底

醒目開學勳章 貢獻勳章

大多人報喜不報憂,報憂時又被指住話係個別情況,所以有落差一d都唔奇!

我仔多年前入SFA讀小一,有一次星期六等仔去活動,成班家長異口同聲:功課比想像中少!
當然,呢個算係超出所望啦
如果講失望嘅,應該係英文口音,我無期望keep到好好嘅口音,但估唔到人仔細細,會有群眾壓力,講得好嘅小朋友會覺得自己古怪,所以學識對住香港人講Chinglish ,外國人講English

anyways, SFA响我記憶中,優點比問題多

恐龍家

每一間學校都有佢自己嘅教學特色,都有佢優點同缺點,呢啲資料其實學校網址或者在網上找資料都已經寫得很清楚,與其說同你想像有落差,會不會是在報讀時欠缺細心研究分析是否合適孩子及家長要求;或者因各種問題令到家長想像有變,忘記了初衷,忘記當日為何決定入讀這間學校呢?

EK嘅文章只能作參考,尤其是用家意見.
家長一定覺得該校好先會放心讓自己子女一直入讀及在活躍於討論區發表意見;所以如果你問佢该校好唔好?基本上好係必然,這種意見很主觀,所以最好用各種數據及觀察來分析看自己孩子是否合適比較準確.

疫情下點會對傳統模式教學嘅學校有著數,咁多年觀察,越環境惡劣嘅環境,係會對強調家校合作/提倡啟發自律性嘅學校有著數。係面對面授不時停課,只會一齊鬥邊啲唔見咗嘅比較少,玩開啟發鼓勵性嘅小學,理論上係比較有優勢,配以家庭支援,或者叫做損失較輕微。就算嚟緊嘅DSE都係咁話,影響一定存在,但對一直嘅前列生,影響相對較細~~~

回覆樓主:

直私小學係現實嘅情況下係有絶對優勢,始終資源較多,資源嘅來源咪又係來自家長。不少家長認為入讀直私就無後顧之憂,雖則始終家校合作,現實嘅說法係唔夠俾到夠,自己要睇住使唔使注資。盲目相信學校簡介,似乎一定存在某程度上嘅包裝紙,只係會用上幾多張,所謂直私近乎無新校,家長宜留意下佢哋嘅業績報告,輕鬆並非萬能,亦可以令你12年後都好輕鬆~~~

當然,又輕鬆又有靚業績係絕配,惠顧前最好衡量下係咪你所要求嘅~~~

gomapi 發表於 22-4-8 09:24
正是如此,該校sell活動教學

To be fair, zoom 對活動教學影響最大,我地在國際學校完全感受到,不是學術問題,如果話冇影響的,多數其實本身唔係真係咁活動。好彩巳經恢復面授了,睇吓會唔會好啲。
而家多人走易插班,十年難得一見學生市場,不用擔心。

回覆樓主:

線上資料搜集(EK 以外),線下用家私談,面試親身體驗,最後教育顧問面談。我諗咁樣會立體啲去認識一間學校同自己嘅期望。當然,唔會百分百無落差。

kisani 發表於 22-4-7 13:11
疫情下我諗小學同幼稚園都會同家長期望好有落差, 特別係sell語境同活動教學果d, 社交距離限制下好難發揮到 ...

好認同,唔同學校有唔同定位與教學方式….
疫情下,學校本來的優勢可能一豆子變成弱項…

我仔間直資小學,師資優良,教材制作用心。我冇後悔入讀,反而有些內疚。。。。我同阿仔講,如果你無心向學,我幫佢轉校,俾其他好學的小朋友受優良教育的機會!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

sunnymama2 發表於 22-5-2 09:00
我仔間直資小學,師資優良,教材制作用心。我冇後悔入讀,反而有些內疚。。。。我同阿仔講,如果你無心向學 ...
你哋最後冇轉校?

gomapi 發表於 22-4-7 08:10
請問大家有入讀小學後,發現同自己當初選擇的小學在師資/教學模式/理念得跟自己想像中有落差?因本人選擇了 ...

1)同學仔質素 2)英文NET 3) 功課量 4) 課外活動

zaba 發表於 22-5-3 09:27
你哋最後冇轉校?
冇,佢好喜歡現在的小學,不會轉校

zaba    發表於 22-5-3 14:14

醒目開學勳章 王國長老

版主按 : 含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 mcl203 的帖子

完全正確