用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直私小學想像中的落差!
go

直私小學想像中的落差! [複製鏈接]

請問大家有入讀小學後,發現同自己當初選擇的小學在師資/教學模式/理念得跟自己想像中有落差?因本人選擇了一所好多人追捧的幼稚園,已有這個感覺,擔心再做錯一次選擇
   5    0    0    0

好奇間名幼有邊方面嘅落差?學術?同學?

gomapi 發表於 22-4-7 08:10
請問大家有入讀小學後,發現同自己當初選擇的小學在師資/教學模式/理念得跟自己想像中有落差?因本人選擇了 ...
想知是哪一間K ? 謝謝!!

邊間就唔開名啦!可能係疫情關係令我有咁既感覺

請問大家有入讀小學後,發現同自己當初選擇的小學在師資/教學模式/理念得跟自己想像中有落差?因本人選擇了 ...

如果可以的話,建議找相關小學的「真正用家」去聽聽意見分享。不要只找初小的;最好是高小的家長了解。

現今世代,懂Marketing的人很多。不是說「騙人」,而是懂得把美好的信念放到很大。初小家長也未必有全面應受。讚的要聽,不滿的也要聽。看看那些是自己重視的元素和考慮點。

建議認清事實,就是「No pain no gain; pain左也不一定有gain」,成績好的學校,多少都一定要有付出的。

lambeanmama 發表於 22-4-7 10:52
如果可以的話,建議找相關小學的「真正用家」去聽聽意見分享。不要只找初小的;最好是高小的家長了解。

...

疫情底下,每間幼稚園都可能一樣,靠父母去跟進整個幼稚園課程

我覺得了解一個學校,起碼要
1. 去學校門口上學和下課時段睇下
2. 官網熟讀(學校只會展示美好一面)
3. EK 關鍵詞追文幾年(EK 家長通常係校內中上游人士,同一個學校下游同學感受可以好唔一樣)

不過當然,現實中冇多少家長會從呢幾方面了解學校。。
以至於後來有落差,呢種情況的話不能怪學校吧

疫情下我諗小學同幼稚園都會同家長期望好有落差, 特別係sell語境同活動教學果d, 社交距離限制下好難發揮到果類學校ge強項....傳統教學型小學就相對影響較少. 同埋少左學校大型活動 (eg picnic day, ceremonies, sports day,  etc) 都會令小朋友(同家長)對學校ge歸屬感同投入度打個折, 咁出黎ge output同學習成效自然差左

RC-HK    發表於 22-4-9 03:21

回覆樓主:

建議樓主問多d真用家的意見,尤其係唔好或需改善的地方,諗下是否自己能接受,唔好盲目盡信簡介會或盲粉的意見,好多學校(不論直私津)都會想展示學校最美好的一面,但從來無提及不足或需改善的地方。

kisani 發表於 22-4-7 13:11
疫情下我諗小學同幼稚園都會同家長期望好有落差, 特別係sell語境同活動教學果d, 社交距離限制下好難發揮到 ...

無錯,疫情下學校的幫助有限,都係靠家長發功多,父母有心機教加埋聽教聽話的小朋友已有一大優勢,亦因歸屬感同投入感大減,轉校或退學的都比非疫情時多好多。

從來都知道,香港教育是四不像,亦不相信所謂活動教學又有好成績,不過都真正知結果成效,多是到考dse階段又放榜時,到時有好多父母都後悔了,所以樓主好叻,小朋友起幼稚園階段已有想法,但非贊成拔苗助長,ek太多這類父母

我相信活動教學是可以令小朋友喜愛上學和提高學習興趣,但並不是成績既提升,要成績好始終主要是要下苦功,這仍是主要靠家長怎樣配合和小朋友造化

Azzurro 發表於 22-4-7 12:07

我反而覺得EK 風氣太吹捧某 d 學校, 一啲學校實際嘅政策或者 安排可以參考 ,用家嘅都係當基本資料睇下,唔好太過盡信

同埋出面世界好大,其實我現實中識既大部分朋友都無睇 EK, 我有時分享我喺呢度見到嘅一啲論點同佢哋講,佢哋都覺得好有趣同現實中好唔同

身邊龍校家長嗰啲冇睇唔出奇 ,就算今年升小升中朋友 ( 我最大嗰個小朋友升中最細嗰個升小) , 大部分都冇睇...... 升中個 d 3私一直,我反而叫佢哋睇下, 仲要幾個都級頭 好需要選校

回覆 gomapi 的帖子

哪些方面有落差?

唔使直私,津校都有,只要marketing 做得好,呃到唔少die hard fans… 我睇過一篇學校專訪,吹到上天,唔係心水清嘅用家唔會知

Azzurro 發表於 22-4-7 12:07

早兩年升小時,我每收一個offer; 也會在學校附近睇返放學幾日;尤其龍校,更會睇睇中學部哥哥姐姐是否我心目中的模樣。潛移默化,尤其是揀龍校。多聽多看多思考,點都無錯的。

回覆 WFH 的帖子

我成日係ek 聽到拔苗助長呢個terms,請教下具體即係點? 有冇得舉例出黎睇下?

kisani 發表於 22-4-7 13:11
疫情下我諗小學同幼稚園都會同家長期望好有落差, 特別係sell語境同活動教學果d, 社交距離限制下好難發揮到 ...

正是如此,該校sell活動教學

gomapi 發表於 22-4-8 09:24
正是如此,該校sell活動教學

幼稚園網課真係唔掂,小朋友咁細個真係要in person去體驗學校生活,我小朋友幼稚園都係活動教學,我真係諗唔到網課要點學。

講返小學,我自己未有錯配嘅感覺,有時仲見到好好彩入到心儀學校,係我期待嘅樣。返半日對新派學校都影響好大,因為少咗好多活動,我都覺得好遺憾,我同小朋友都好恨早日轉全日。傳統學校影響小d,我識人讀傳統學校,半日由七點幾返到一點九,返足全日咁多堂,仲有家長話半日幾好,下午仲有時間補習,唔使轉全日。所以好多時,真係要家長諗清楚先揀,啱自己理念就好。

不知樓主所拍的落差是什麼,或者先想想自己的期望是否實際?
直私一定不會是人人期望可達到的,尤其是要追成績的直私
‹ 上一主題|下一主題