用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 小提琴要學幾奈至可以考3级
go

[音樂] 小提琴要學幾奈至可以考3级 [複製鏈接]

我小朋友學左小提琴一年。老師一路都話佢肯練琴,好快可以考試。一丶二級唔值得考,所以一考就會考三級。
自從3月轉左用zoom上堂之後,我覺得個老師好似唔記得咗呢個要考試嘅目標咁。
我3月尾問佢幾時可以考試,佢話要10個月,我心諗要咁耐咩。之後我見佢上堂啲進展都比較慢,有時都冇覆返上堂教過嘅歌,同埋每次大多數都係俾得兩首我小朋友練。
我今個星期小朋友上堂就同老師講番想考試,佢話要彈多兩丶三堂呢D個仔先至比一首舊嘅考試歌佢試吓先。我心諗做咩要試吓先。仲有, 咁耐都冇乜拉過scales。老師話我小朋友而家係二級,收緊二級嘅學費。

0    0    0    0

回覆樓主:

我驚個老師dum時間。今年年尾12月、1月我真係希望考到,因為之後我小朋友要準備小五呈分,唔想撞時間。
請問大家,你哋小朋友學小提琴的話,幾耐可以考3級?

初級的小朋友Zoom上課收到一半老師教的已經好好了,你預左要打個折,堂數自然要多D
不論什麼樂器,zoom上堂,老師不能執手教基礎,其實好難跟得好

LeeCC 發表於 22-4-5 16:20
初級的小朋友Zoom上課收到一半老師教的已經好好了,你預左要打個折,堂數自然要多D
不論什麼樂器,zoom上堂 ...

睇落短期內都要繼續用zoom上堂

After 18 months learning, we passed Grade 5 with Distinction (6 years old). One class per week, practice 30~45 mins per day,

babyG2015 發表於 22-4-6 02:13
After 18 months learning, we passed Grade 5 with Distinction (6 years old). One class per week, prac ...

你小朋友真係好有天份啊!

Belle_Piano 發表於 22-4-5 15:51

我小朋友學左小提琴一年。老師一路都話佢肯練琴,好快可以 ...

如果你老師係按級收費,佢無可能想拖你。
佢唔建議你老應該係因為你小朋友未到水準。

Momobaba012 發表於 22-4-6 10:08
如果你老師係按級收費,佢無可能想拖你。
佢唔建議你老應該係因為你小朋友未到水準。
...

明白,thx!

最少要半年時間重覆練習考試歌,2個月時間夾鋼琴伴奏,你地現在一首考試歌都未教。。。若想年尾考試,都未必有理想既成績
另外,如果唔係face to face 既考試,就不用考scales
有時d歌曲入面巳有scales既成份去練習
同埋,3級對升中冇乜幫助,最少都要5級以上,大把人8級

我女學左1年就考到3級,之後5級,8級distinction 小學畢業前

至於升中選校,成績係王道,先攪好成績

我小朋友學左小提琴一年。老師一路都話佢肯練琴,好快可以 ...

Del…..

babycute2009 發表於 22-4-6 10:21
最少要半年時間重覆練習考試歌,2個月時間夾鋼琴伴奏,你地現在一首考試歌都未教。。。若想年尾考試,都未 ...

明白。
我冇諗住用呢個考試成績去考中學。不過想set個目標俾我小朋友,我亦覺得佢可以achieve倒。
謝謝你話俾我聽大概嘅timeframe.

vpnc123 發表於 22-4-6 10:52
你呢啲問題我都問過老師,佢話因為呢啲野對於小朋友嚟講係全新,所以需要時間學同練習
我地係學左2年先想 ...

Thx!

Belle_Piano 發表於 22-4-6 11:06
明白。
我冇諗住用呢個考試成績去考中學。不過想set個目標俾我小朋友,我亦覺得佢可以achieve倒。
謝謝你 ...

Timeframe 真係好難講。我有學生(非小提琴)四年考八級,亦有學生三年都未達一級。

Momobaba012 發表於 22-4-6 19:24
Timeframe 真係好難講。我有學生(非小提琴)四年考八級,亦有學生三年都未達一級。
...

咁都係嘅⋯
我個女肯練琴嘅。我唔希望要3年至考倒試

Belle_Piano 發表於 22-4-6 21:07

It all depends on how much time you practice everyday and whether you practice properly.  We spent 30 mins every day in the first half year then one hour on average week day and two hours on weekends. To have a solid foundation, the trainings shall include scales, etude and repertoires together with constant appreciation of music from various periods.

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

babyG2015 發表於 22-4-6 21:38
It all depends on how much time you practice everyday and whether you practice properly.  We spent 3 ...

Thx for your info!

初學弦學zoom好難,連姿勢都未學定,揸弓都已好大學問。
我認為就算唔洗考都應該練下scales是基本功,好似跳舞要拉下筋咁。
其實有基本功準備考試歌半年巳夠時間,欠缺基本功要從頭開始練真係有排攪。
練基本功包括scales和拉多啲類似程度的歌先,有時我哋仲會拉下深過考試歌的,咁再練考試歌會覺得更易上手。
至於幾時可考級,人人天份進度不同,你小朋友肯練琴已經好好,如果冇天份又唔練琴個D真係可以攪好耐,有天份唔洗點練就一年都考到三級(5級以上都要練),一般天份肯練下琴的兩三年內都可考二三級。
其實只要有興趣有繼續拉都會進步,不用太緊張幾時考,我反而覺得 zoom太耐手勢如做不好第日有排執。

我小朋友唔係拉小提琴,疫情初期有zoom上堂學八級,老師話,不論什麼樂器,初級的小朋友連基本手勢都未執好,又唔明老師的要求,zoom根本好難跟到,所以佢zoom堂的學生主要系六級以上的高小/中學生,至少聽得明要求,對基本技巧有認識,老師話要用好似邊首歌某段的技巧/某scale的指法,自己會懂得運用和練習,老師唔可以執手教都收到

只係學左一年小提琴點解咁心急?
我囡5歲,學左一年多少少,佢用2個月學曬4首2級歌,然後老師叫佢去考試後就無再理過佢考試既野,叫佢夾完琴錄影。
平時都係學一首歌一堂架咋,去到覆一次,執少少有問題既地方就又教新歌。
依家拉緊蓧崎2/3冊。
不過如果要考級,我都認同要積極d去準備既。
無需要搵首舊歌試下先囉 呢樣我聽到都覺得好古怪。
‹ 上一主題|下一主題