用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 報名RC Y7
go

[中學] 報名RC Y7

請問一下,如果想今天年9月報RC Y7,是否都要睇申請號碼去決定有冇得interview?我們是香港passport又無sibling,係咪機會好細?

essenakong 發表於 22-4-5 10:03
請問一下,如果想今天年9月報RC Y7,是否都要睇申請號碼去決定有冇得interview?我們是香港passport又無sibl ...
首先要睇吓有冇位,因為RC係through train,然後要睇吓你有冇priority,RC 係 PIS 唔係 IS 所以要收70% 本地學生。

hilary_tang 發表於 22-4-5 14:47
首先要睇吓有冇位,因為RC係through train,然後要睇吓你有冇priority,RC 係 PIS 唔係 IS 所以要收70% 本 ...

呢個condition唔會為本地人帶來任何關鍵的有利條件;不用提。

考Year 7的話,首先要準時遞交申請表;如不想買nomination right, 盡量要有兩年亮麗的小學成績表(最好係official transcript in English),咁樣才是真正有機會。

Radiomama 發表於 22-4-5 15:48
呢個condition唔會為本地人帶來任何關鍵的有利條件;不用提。

考Year 7的話,首先要準時遞交申請表;如不 ...

其實RC year 7收幾多外來生?以你觀察,係來自國際學校多,定係本地學校多?謝謝

mandy_ng207 發表於 22-4-5 16:37
其實RC year 7收幾多外來生?以你觀察,係來自國際學校多,定係本地學校多?謝謝
...

每年都會有學生流出(海外或本地其他國際),實際vacancy 不清楚,但校網在admission 一欄會顯示。
收生真係各類都有,但好快融入,所以都唔會記得阿仔邊啲朋友係幾時轉校入嚟。

謝謝

Radiomama 發表於 22-4-5 15:48

考Year 7的話,首先要準時遞交申請表;如不 ...

rc收生會睇埋亮麗成績表? 以為都係達到收生要求合格+priority(如有) +  random number

RC絕對睇成績(冇兄弟,冇提名,只能靠成績及能力)邊間國際學校中學插班唔重視成績,收生部職員多次強調首重英語能力。現在學生隨時流失,學校亦要有足夠後備填補,唔試就一定冇機會。幾個月前曾看到其他家長有提過要考寫作及數學...可以打電話問收生部具體考什麼...祝一切順利...

vickling 發表於 22-4-5 21:17
rc收生會睇埋亮麗成績表? 以為都係達到收生要求合格+priority(如有) +  random number

講緊中學喎。
其實ESF  (包括埋RC)admission 在K1 或Y1時仍可説是not selective, 不過就會睇priority 及是否適合以「英語」授課。但其他年級的插班,都會有不同程度的要求, previous school reports 似乎是要遞交的。

留意:
. Priority for an admissions assessment/interview will be based on the following criteria and a random number scheme applies.

但能否成功入學就睇是否通過評核啦。

回覆樓主:

即係如果冇任何priority就連面試嘅機會都未必有嗎?除非買INR,咁可能要報多幾間  

回覆 essenakong 的帖子

唔係一定要買提名權。

essenakong 發表於 22-4-6 18:34
即係如果冇任何priority就連面試嘅機會都未必有嗎?除非買INR,咁可能要報多幾間  
...

係啊,唔係包有面試的。你報過year 1就明。

回覆樓主:

即係就算買INR唔一定有機會面試?咁點解網頁寫有INR有priority嘅?又話先俾5萬如果成功入學再俾餘下嘅錢,之前冇報過ESF所以唔清楚,咁點先有機會面試呢?

essenakong 發表於 22-4-6 23:52
即係就算買INR唔一定有機會面試?咁點解網頁寫有INR有priority嘅?又話先俾5萬如果成功入學再俾餘下嘅錢, ...

買NR就會有priority去做評核同面試,通過咗就可以入學。上面有網友答「唔係一定」係話入學唔係一定要買NR。

感謝Radiomama補充
建議樓主跟RC收生部了解一下Y7收生情況...Y7有冇需要買NR(因為只係快速面試通道,而對面試要求冇影響)...或者NR還有沒有名額(已往有配額)...記憶中RC收生部好樂意協助及分享信息。

回覆樓主:

謝謝各位嘅資料同意見,因為好驚報完名連面試機會都冇,所以先考慮一下INR,因為住新界區,除咗呢間都唔知報邊間好,好頭痛

其實報名後,真的不一定有機會面試,所以點解會有人選擇買NR

回覆樓主:

原本在2021年申請插班SJS,後來在今年轉排RC,以為應該冇機會面試的,所以準備申請今年的Y7,但突然收到一年前申請插班,現在有面試通知,請問是一次筆試之後,要再一次面見嗎?還是一次進行筆試和面見呢?家長要面見嗎?謝謝