用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE的中文科成績應當降低門檻嗎?
樓主: chitchit0520
go

DSE的中文科成績應當降低門檻嗎?   [複製鏈接]

Poyau 發表於 22-4-5 20:50
各試相同年齡應考
DSE 選修科成績可與 AL/IB 互相對照
DSE 數學 Core + M1/M2 亦可計1科

講多少少,外國大學一樣對IB,AL,AP會有advanced credits. 4年大學可以變3年。所以唔係香港的大學獨特優惠。

即係IB,AL,AP佢地當係比中6更深(中7)的課程。

而DSE(6年制),加國各省高中文憑(6年制)都只係中6程度。 DSE is not alone.  

Poyau    發表於 22-4-6 01:11

chitchit0520 發表於 22-4-5 21:29
香港現在已回歸,用中文為主要語言是應該的。
不是說不用學習英文,但不能掉亂主次。
...
Why not the blog in both Eng and Chi when Hong Kong claims to be an international financial centre?  I am referring to official blogs, not the officials' private ones.

chitchit0520 發表於 22-4-5 21:20
即係卷一32%入面只有9%係範文?
咁作者唔識答/好難猜測嗰種題目就係卷一既32-9-文言文%?咁又佔幾多呢 ...

範文係佔全部嘅大約9%,仲少過SBA10%

中文DSE 68%一7x%以上已經有5*-5**

53%已經有level 3,最難取分嘅部分係閱讀理解,包括白話文及文言文,仲有聆聽綜合。

所以我亦曾經都有同其他網友講,如果中文長期2,而且時間緊迫,操好作文,可以升上一個level。

但要追星,就真係長期浸,無得走捷徑。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

chitchit0520 發表於 22-4-5 21:38
我估,如果香港係國際城市,應該雙語都懂,不過現在香港都幾多人不重視中文,寫不順亦好多錯別字,更甚有 ...

什麼人不重視中文?選國際學校那些?同主流學校比衹係好少人。香港係外向型經濟,食四方飯,英文水平下降非香港之褔。

poonseelai 發表於 22-4-5 21:45
什麼人不重視中文?選國際學校那些?同主流學校比衹係好少人。香港係外向型經濟,食四方飯,英文水平下降 ...

你講溜左,多數高官的子女都係選出國或國際學校。
啲人應該要求啊爺立法,所有公營及公務員子女只可接受國家的統一免費教育,咁啲高官先會用吓腦搞好教育制造。

回覆 gracelam 的帖子

無錯,我記得好似係成份卷既7.xx%, 有錯請更正

2010YL 發表於 22-4-5 22:17

無錯,我記得好似係成份卷既7.xx%, 有錯請更正

9%我預多咗(頂盡俾佢)。

所以我女從來都唔温範文,話嘥時間
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

你啱,9%應該係只有3卷考,7%係有齊4卷

nicolemummy 發表於 22-4-5 21:24
純講學制理念,唔講鐘唔鐘意。。。DSE扮IB:第1語言係中文,第2語言係英文。這樣,其實行緊國內最近呢個改 ...

DSE 英文 雖為第2語言 水平唔低
可比 IB Eng B 甚或 Eng A LAL
GCSE 水平更高 合格已為 CEFR C1

DSE 英文 | IELTS | CEFR
5** | 7.51-7.77 | C1
5* | 7.16-7.32 | C1
5 | 6.81-6.99 | C1
4 | 6.31-6.51 | B2
3 | 5.48-5.68 | B2
2 | 4.79-5.07 | B1

IB Eng A LAL HL | CEFR
7 | C2/C1
6 | C1/B2+
5 | B2+/B2
4 | B2/B1

IB Eng B HL | CEFR
7 | C1
6 | B2+
5 | B2
4 | B2/B1
3 | B1
2 | A2

GCSE English
C/4+ C1
G/1+ B2

DSE
https://www.hkeaa.edu.hk/en/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/

IELTS
https://www.cambridgeenglish.org/Images/461626-cambridge-english-qualifications-comparing-scores-to-ielts.pdf

IB
https://www.ibo.org/news/news-about-the-ib/benchmarking-diploma-programme-language-courses-to-the-cefr/

GCSE
https://support.cambridgeenglish.org/hc/en-gb/articles/202838386-Comparing-Cambridge-English-exams-to-other-exams

Poyau 發表於 22-4-6 00:04
DSE 英文 雖為第2語言 水平唔低
可比 IB Eng B 甚或 Eng A LAL
GCSE 水平更高 合格已為 CEFR C1

謝謝妳啊。妳的對照表對很多同學都很有意思。特別是希望用其他考試去引證自己的英語能力以免被DSE一試定生死的同學。

我也希望香港英語的水平繼續keep住現況,不受國內的改革影響。暫時仲未殺落黎。希望依舊我地既DSE同國內學制做到互相補充的效果。

Poyau 發表於 22-4-5 20:50
各試相同年齡應考
DSE 選修科成績可與 AL/IB 互相對照
DSE 數學 Core + M1/M2 亦可計1科

呀,我睇漏了。

我剛才說大學都給advanced credits, 其實只係4年制大學給IB,AL advanced credits.

UCAS的3年制大學,因為大戶是中7 AL入學,是沒有所謂advanced credits. 而英國當DSE跟AL/IB同等,是給DSE的特別優惠。變相用DSE考英國大學是跳級,讀少一年。

咁多DSE人去英國讀大學,是有道理的。

1. 教育局的課程綱要
2. 考評局嘅 DSE 考試
3. JUPUS 嘅 3322
我認識非常有限,但是這三個是相關但獨立嘅項目,不能混為一談。。

Azzurro 發表於 22-4-6 08:09
1. 教育局的課程綱要
2. 考評局嘅 DSE 考試
3. JUPUS 嘅 3322

表面獨立,JUPUS 收生,收生要求建基於DSE考試(咁,可以考overseas 嘅公開考試嘅),考試內容又取材於課程綱要。

chickchick 發表於 22-4-5 19:07
你啱,的確係英文去考其他能力,推論/文化/科技各層面點資料整理組織和理解分析。但要真係貼近有第一語言 ...
如果中文好似SAT咁考就比宜家易好多.

b3410 發表於 22-4-4 17:17
我覺得問題在於中文科目的考核方法,很多時候要去揣摩出題目者的心思,所謂標準答案。套路化,失去了欣賞中 ...
其實個考分已反映“猜測朕意”呢個問題,所以每年70分已穩奪5**
若要個答案堅實才感安心嘅,咪math, phy 囉,但個 trade off 就係要 90+ 先有 5** 囉!

chitchit0520 發表於 22-4-7 13:08
到時DSE小學化,大家鬥小心

你的“DSE小學化” 一詞, 好有“畫面”
‹ 上一主題|下一主題