用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE的中文科成績應當降低門檻嗎?
樓主: chitchit0520
go

DSE的中文科成績應當降低門檻嗎?   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-4-5 17:13
請問12篇範文佔多少?
而其他講根底的,是指什麼呢?

以今年為例,因為疫情取消口試
卷一閱讀32%
卷二作文32%
卷三綜合聆聽26%
SBA10%

卷一有閱讀理解(包括白話文及文言文),以及範文,而範文佔全份中文卷大約9%。

如閱讀理解,寫作,及聆聽綜合呢D都係靠平時睇書儲返來及答題技巧,最多咪做多D文言文,但又唔知佢出邊篇嘅。

當初HKCEE+HKALE轉做HKDSE的因由:
1. 因為HK已經過渡回歸中國10+年, 學制是時候要"跟大隊". 大家都記得以前係3年大學. 中國, 美加學制係4年制, 所以要改革.

2. 大家都話又考HKCEE, 又考HKALE, 好多考試, 所以想由7+3變6+4. 變得1個公開試, 又唔洗在中5要一大班學生走人不得上大學.

3. 世界兩大考試(唔計中國高考), 一個係GCE AL, 另一個IB. 所以就抄IB, 做個翻版, 就是HKDSE.

4. IB理論念係要有雙語, 一個First Language(英文), 一個Second Language (其他語文). 套落DSE, First Language 就是中文, Second Language 就是英文. 同香港一向考試一樣. 所以對雙語要求頗高.

5. IB理念係要有critical thinking, 所以有Knowledge of Theory. 就變左我地既Liberal Studies

6. 通才既IB唔同專才式既gce al, 要求學生一文一理一藝. DSE開始都係. 呢個理念係一d 學校仲係行緊.

5. IB既7分制, 就係現在DSE既1-5**制.

我見大家響度傾中文, 不如歸回原位, 睇下當初DSE點解出現. 其實, DSE已經同IB既原形行得好遠好遠了.

至於當初放棄既GCE AL 學制, 同IB 好唔同.
1. GCE 學制, 普及教育階段在中5. 希望所有中學生都在中5時得到最基礎的學習或生活能力. 所以中5 IGCSE 或GCSE (即以前HKCEE) 在英國好多有起碼要讀7科, 有D 11科. 大家成日聽到IGCSE 狀元, 其實在英國不是罕見的.

2. 世界的大學, 在英語能力上, 會根據中5既 English First Language 既能力收生, 學生不需要去到AL 既英語能力. 大多數大學不會有第2語言要求.

3. 而學生如果有想讀得深入考大學, 就會參加 GCE AL. 只需讀選修科, 即DSE 現在既 2X, 3X.

4. 如果比較DSE 選修科比較, DSE 的科目只到中6程度, 而且好多人只有2X. 3X, 4X 和5X 只係屬少數. 是不能和GCE AL 既科目相比較.

如果DSE中文要因為能力不及而降低, 好似GCE AL 咁, 係有D唔妥的. 因為DSE係抄IB理念, 放棄了GCE AL理念. 所以如果DSE 中文降低, 咁就要相反地, DSE選修科既深度和潤度, 同選修數目要加大, 亦等於改革變成舊制.

其實呢, 我個人覺得, 現在DSE 似向世界另一個大考試制度進發, 就係中國高考. 中國高考每年好多人考(1000萬人一年), 數目同IB或GCE制度有得Fight.
1. 中國高考係幾日內考哂咁多科

2. 中國高考都係中英數, 文科, 理科全部考

我唔係好熟中國高考, 但DSE同高考唯一唔同係DSE有英文VERSION. 我覺得最終DSE同高考會互相輔助. 所以DSE既中文會向高考中文程度進發.

回覆樓主:

大學對不同申請人語文要求有別
中文 JUPAS > Non-JUPAS
英文 JUPAS < Non-JUPAS
那個水平可以應付大學課程?

clz 發表於 22-4-5 15:50
SAT英文部份我覺得唔係考英文, 係用英文去考其他能力. 同DSE中文好唔同.

你啱,的確係英文去考其他能力,推論/文化/科技各層面點資料整理組織和理解分析。但要真係貼近有第一語言程度先會考得輕鬆些。
套落dse中文,原先佢地其實係想考生有呢d好似SAT嘅處理“課外”的語文能力,最後完全唔得就出咗範文,但果12篇嘢唔知用咩criteria揀出來。變咗九唔答8。
想像返當年中化嗰6篇定幾多篇範文都係攝獵不同範疇,這部份要再加考生一己嘅視野去解答題目。第一語言要考這個level課外理解力絕對適當。

點都好,講到尾大家都知學生基礎弱,當局又懶懶理,變成相輸。

nicolemummy 發表於 22-4-5 17:50
當初HKCEE+HKALE轉做HKDSE的因由:
1. 因為HK已經過渡回歸中國10+年, 學制是時候要"跟大隊". 大家都記得以前 ...

之前聽過 中國最近計劃推行教育改革
大規模減弱學生的英文能力,比原本的教育制度,會推遲學生開始接觸學習英文的年級推遲幾年
大學不再要求大學生考英文考試,例如甚麼英語4, 6 級

對於語文科以外的科

每科都減少課時cut syllabus同降低考試難度

不知道香港會否跟隨,有計劃地大幅降低學生的英文能力

另外其實我覺得 香港DSE考試制度 應該容許以第三語言或者用好的英文成績取代中文成為入大學最低要求
例如如果英文有5或者以上,中文有2就滿足大學最低要求,英文有星就只要中文有1就可以滿足大學最低要求
其他語言科,例如日文 法文 印地語 烏爾都語 如果考得好(例如有A或者B),都可以取代中文科的大學最低入學要求

skywalker167 發表於 22-4-5 19:35
大規模減弱學生的英文能力,比原本的教育制度,會推遲學生開始接觸學 ...

講開呢個,其實點解習總要cut英文?

呢頭要上國際舞台,第頭削弱人民外語能力?

chickchick 發表於 22-4-5 19:57

唔識英文,吸收唔到外國資訊,衹可接收國家比你嘅

chickchick 發表於 22-4-5 19:57

要全世界學中文用中文
就好似將中文變成而家的英文錦
外國人不學中文 就無得同中國人打交道

大規模減弱學生的英文能力,比原本的教育制度,會推遲學生開始接觸學 ...

香港政府已一直矮化英文,有些司長的 official blog 內容是 Chinese only

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... 0%E8%80%83%E8%AF%95

外語同中文一樣佔150分.好似無變?

原來國內一樣有文章作者攞唔到分情況.

nicolemummy 發表於 22-4-5 18:07
至於當初放棄既GCE AL 學制, 同IB 好唔同.
1. GCE 學制, 普及教育階段在中5. 希望所有中學生都在中5時得到 ...

各試相同年齡應考
DSE 選修科成績可與 AL/IB 互相對照
DSE 數學 Core + M1/M2 亦可計1科

據 UCAS 對照分數
DSE 5** = AL A* = IB HL 7
DSE 5* = AL A*/A = IB HL 7/6
DSE 5 = AL A = IB HL 6
DSE 5/4 = AL B = IB HL 6/5
DSE 4 = AL C = IB HL 5
DSE 4/3 = AL D = IB HL 4 = SL 6
DSE 3 = AL E = IB SL 5

https://www.hkeaa.edu.hk/en/recognition/benchmarking/hkdse/ucas/

據公務員入職
DSE 2 = CE E/2

https://www.youth.gov.hk/en/gov-job/stories/detail.htm?content-id=2385099&section=GOVJOB#!

Poyau 發表於 22-4-5 20:50
各試相同年齡應考
DSE 選修科成績可與 AL/IB 互相對照
DSE 數學 Core + M1/M2 亦可計1科

謝謝妳考評局的資訊。

這個對照可能給大學收生計分容易些。然而,即使香港的大學,IB和AL,都會給予"advanced credit", 最多可把4年課程變成3年完成。而DSE即使是狀元,也沒有這樣的優惠。這反映了香港的大學對IB/AL和DSE深層不同的對待。
Advanced Standing, Credit Transfer & Course Exemption - Credit Accumulation & Transfer - Academic Matters - Undergraduate Programmes - Current Students - Faculty of Science, HKU
Proposed Revised Framework on Advanced Standing to FYFD Places with Various Entrance Qualifications (cuhk.edu.hk)
International Qualifications Applicants - Undergraduate Programs (hkust.edu.hk)
Study@PolyU

Poyau    發表於 22-4-6 01:11

純講學制理念,唔講鐘唔鐘意。。。DSE扮IB:第1語言係中文,第2語言係英文。這樣,其實行緊國內最近呢個改革---中文變得更重要,英文變弱。我諗呢個趨勢都應該係真。

之前有post講,大家既遊戲規則定左,唔喜歡應一早改玩第2個遊戲。我想,呢個係唯一我地家長和學生可以㨂既路。

"Last year, China’s education authority barred primary and junior high schools from using overseas textbooks. A government adviser recommended this year that the country’s annual college entrance examination stop testing English."

https://www.nytimes.com/2021/09/09/business/china-english.html

‹ 上一主題|下一主題