用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE的中文科成績應當降低門檻嗎?
go

DSE的中文科成績應當降低門檻嗎?   [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆 chitchit0520 的帖子

我覺得不需降門檻, 但係要改革中文科考試模式

我同意上本地大學中文要有門檻, 可以應付一般溝通, 聽講, 書寫, 有足夠詞語, 成語, 文法, 但好明顯而家的中文科唔係考呢D, 現在係專登要為將學生分出勝負等級而做既遊戲. 正如要有英文門檻, 同樣原因係你要應付一般溝通, 書寫, 閱讀, 文法, 但英文科又考到呢D野喎, 點解中文科唔可以好似英文科咁考呢?

主題是"門檻", 相信是指大學入學"門檻", 這點我沒有意見.
但我想討論一下, DSE中文作為中學科目, 重點在"教育". 身為中國人, 沒有讀懂中國文化的能力, 也就沒有文化承傳的能力. 最後連自家的"根"也自我割斷了.

我可能扯遠了, 謝謝.

咁點解降低中文唔降低英文呢?
又點解唔提升另外兩科呢?

我覺得問題在於中文科目的考核方法,很多時候要去揣摩出題目者的心思,所謂標準答案。套路化,失去了欣賞中國語言文字的魅力的本身價值。

不過具體如何考核,又可以平衡教學目的,與選拔人才的關係,我不是教育界人士,提不出更好的方法。

b3410 發表於 22-4-4 17:17
我覺得問題在於中文科目的考核方法,很多時候要去揣摩出題目者的心思,所謂標準答案。套路化,失去了欣賞中 ...

刪~~~~~~~~~~~~

記得曾經試過有人搵返文章嘅作者去答題,答案同標準答案相距甚遠都唔知係出題嗰個,寫model answer嗰個(或者係同一人),定係文章個作者有問題

mcl203 發表於 22-4-4 17:41

刪~~~~~~~~~~~~
太快刪,未睇到

回覆 ok3 的帖子

應該係早幾年既事,原作者台灣人林黛縵,文章係《孤獨的理由》,題目4分,作者只攞得2分,不過應該係因為作者唔知道dse答題有一定既長短,所以先攞唔足分數

2010YL 發表於 22-4-4 20:39
回覆 ok3 的帖子

應該係早幾年既事,原作者台灣人林黛縵,文章係《孤獨的理由》,題目4分,作者只攞得2分 ...

唔肯定係咪同一單嘢。我記得條題目好似大慨係問作者寫嗰篇文章時嘅心情/定背後動機咁。結果係……作者嘅答案同標準答案好唔同

ok3 發表於 22-4-4 21:42
唔肯定係咪同一單嘢。我記得條題目好似大慨係問作者寫嗰篇文章時嘅心情/定背後動機咁。結果係……作者嘅答 ...

【DSE】《孤獨的理由》作者親剖拿低分原因:考試分對錯惟文學無 https://www.hk01.com/article/176687?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

我個人覺得……唔係答得長就一定高分,要知道dse中文答題係有一定既長短,亦要知道答題要有一定既制式&要求,無跟足要求去答,就好大機會無咗一半分數,只要明白dse答題既要求,其實唔難攞高分,另外dse雖然係有漏洞有不足,但係係打大佬最平既方法,專攻題型,行策略,一定唔會死人,依家亦降低咗sba要求,即係話已經係比較容易攞到上岸既分數

chitchit0520 發表於 22-4-4 12:23
對於升中選校,相信家長都會視學校升大學率為一個重要考慮因素。

而當中的3322率,就對升大學率有著舉足輕 ...

降低門檻(知道唔係你首先提出)?為什麼要降低門檻?為咗阿仔幾年後中文DSE得2,仍可以入神科做尖子?DSE嘅遊戲規則一早定下,如果一心諗住中文唔關尖子阿仔事,咁咪唔好玩香港傳統教育/考試⋯ min requirement 要求中英文有3,咁英文又是否要同步降低至2。
事實是DSE中文2,香港嘅大學一樣有出offer,只是不是醫科,亦不是第一輪收生。而追星星嘅家長和尖子會一分也不能少,咁中文又為乜要降低要求?

‹ 上一主題|下一主題