用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中學成績請教
go

中一中學成績請教 [複製鏈接]

我囡囡讀緊中一,上個月佢哋學校終於透過eclass派咗考試試卷,但係就未派成績表。我係中一新手媽媽,所以唔知道佢考得好唔好,所以請問以下成績考得o唔ok?
中文讀本: 117/150(已知班一成績係119.5)
中文作文: 110/150(已知班一成績係111.5)
英文作文: 19.5/42(不知)
英文GE: 47.5/100(已知班一成績係81)
英文聆聽: 47/79(不知)
數學long question: 81/100(不知)
數學MC:26/40(不知)
Geog: 82/100(班一成績為96)
History: 72/100(不知)
IS: 153/200(不知)
L&S:80/100(不知)
Lit.in.English: 30.5/60(不知)
中史: 89/100(不知)
普通話: 73/100(不知)
CL:82(不知)

佢英文唔合格 所以想趁暑假教番好佢英文,請問一下點樣可以幫佢去温英文?是否由小一嘅程度開始教起?謝謝
   4    0    0    0

GE卷是comprehension+grammar/usage?呢兩樣都可以操的

睇下系邊樣失分,針對搵練習操,去書局搵D與學校程度接近的練習做

回覆樓主:

是的。佢係喺grammar part錯曬 閱讀理解反而ok。我都有畀佢做一啲grammar練習,但係佢每次做完都錯好多       

郭師奶c9 發表於 22-4-4 15:22
是的。佢係喺grammar part錯曬  閱讀理解反而ok。我都有畀佢做一啲grammar練習,但係佢每次做完都 ...

想快D解決問題,可以趁假期搵私補一段時間,集中搞返掂D grammar的底子,再操練習

LeeCC 發表於 22-4-4 15:26
想快D解決問題,可以趁假期搵私補一段時間,集中搞返掂D grammar的底子,再操練習
...

我都問咗佢意見,佢話ok,希望佢有進步 好驚佢英文再次fail,升唔到班

郭師奶c9 發表於 22-4-4 15:54
我都問咗佢意見,佢話ok,希望佢有進步  好驚佢英文再次fail,升唔到班
...

其實現在好揾,唔好拖了!

chitchit0520 發表於 22-4-4 19:40
睇落去,英文最弱,有急切性去改善。
睇下份卷主要錯什麼?看看要改善那方面?
...

佢grammar最弱 。小學冇乜點操佢哋grammar,再加上我囡囡小學時唔肯多做grammar練習同背英文past tense啲irregular verbs 不過而家暑假,佢終於肯去背D irregular verbs同做D練習,總算有番少少進步 不過仲係唔多好 而家揾緊補邊間

回覆樓主:

我地英中,中一,中英數主科全級分別都有3分1人不合格,但精英班又有人可“90幾分,凡不合格一定 below average, 我校每科平均大概 65 分 average

miujoey 發表於 22-4-4 21:06
我地英中,中一,中英數主科全級分別都有3分1人不合格,但精英班又有人可“90幾分,凡不合格一定 below ave ...

英文都有90幾分?!真係好勁! 我囡校也是band 1英中校,不過中一唔分精英班。我聽我囡講,佢話佢班有三分一人唔合格,全班有33人,即係11人唔合格!如果每班也是如此,全級約55人不合格,都是三分一人!我囡英文成績未計平時分,希望佢計咗之後可以合格 不過都應該會below average    

回覆樓主:

del del

郭師奶c9 發表於 22-4-4 21:25
英文都有90幾分?!真係好勁!  我囡校也是band 1英中校,不過中一唔分精英班。我聽我囡講,佢話佢班有三 ...

你囡係英文弱少少,但再努力少少合格不難,加油, 其他科都考得很不錯呀,叻叻

chitchit0520 發表於 22-4-4 21:25
Tense同grammar 真係靠勤力,就算搵到補習,你都要肯做練習先有用。

我大仔中一grammar都差,我就要佢每 ...

你仔好勤力!好叻叻!   

miujoey 發表於 22-4-4 21:29
你囡係英文弱少少,但再努力少少合格不難,加油, 其他科都考得很不錯呀,叻叻
...

我代我囡多謝你! 我都希望佢下次可以合格啦!

chitchit0520 發表於 22-4-4 22:10
其實你女其他科成績好好,叻過我仔,佢只係爭英文一科啫!好易解決

共勉之!       

https://www.cambridge.org/gb/cam ... y-and-pronunciation
Grammar in Use 用過未?高中低三個程度,非常出名
另外有 Vocabulary 都係高中低三個級別

完成冇必要去補習

Azzurro 發表於 22-4-5 13:53
https://www.cambridge.org/gb/cambridgeenglish/catalog/grammar-vocabulary-and-pronunciation
Grammar i ...

未用過,等我揾日帶我囡去書局行下,睇下有冇 謝謝分享
‹ 上一主題|下一主題