用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 DSE放榜後去英國讀大學流程
go

[英國] DSE放榜後去英國讀大學流程 [複製鏈接]

想請教 : UCAS 已選定firm choice and insurance choice, 那麼DSE 放榜後的流程是怎樣呢?只知道要submit result to UCAS and then wait for CAS.  那麼去驗身, 申請良民證, 取學生簽證, book 機票等的先後次序是怎樣呢?有些什麼程序可以預先做定呢?

4    0    0    0

BT Test

Apply Visa

DSE成績

CAS

CAS/學校信

良民證

機票

Thank you

醒目開學勳章

請問點解要做良民證? 是否只是某部份大學先需要?

回覆 yeesumyin 的帖子

有啲科目,好似物理治療咁就要

1. 交 DSE 成績比學校
2. 確認取錄買機票
3. 收到大學 CAS,申請 student visa

而家多人做 TB test,如果落實會出去讀書,可以早 d 約期做 TB test,申請 student visa 嘅時候,個 result within 6 個月,可以考完 DSE 就做

學生英國戶口亦可以考完 DSE 安排

良民證無經驗,等其他家長提供意見

2jkidsfather    發表於 22-11-21 21:38

回覆樓主:

如果 firm choice 取錄,通常有 hall guarantee,要留意有無指定日期申請,同埋用咩方法申請。阿仔舊年 firm choice 都揀唔到 hall,夠鐘入 system 一㩒選項已經無房。
即刻周圍搵住宿,最後租咗私人宿舍,租嘅時候已經係呢間宿舍最後一間房。
舊年住宿特別搶手,同以往唔同,我估今年都比以往難些少,有住宿需要要留意。

2jkidsfather    發表於 22-11-21 21:38

留意有無香港同學會喺香港嘅活動,喺香港識吓朋友,甚至夾埋一齊坐車去大學。有 d 大學有機場接學生服務,阿仔舊年就係坐學校安排嘅車,送到去大學,大學仲貼心安排免費的士送阿仔去宿舍。

空檔時間考慮留學保險,預先安排英國電話卡 … 預備長期藥物(如果有須要)、平安藥、packing list

謝謝各方回答, 已book 了TB test,  但機票方面, 始於要等出student visa(因為朋友經驗話英國領事館效率慢, 冇得追.)所以很難book定某日出發 的機票. 最怕是9月才出visa, 到時很難book 機票.

回覆 pauline_c 的帖子

問過HSBC, 要夠18歲才可以開HSBC One account, 咁想問未夠18歲可以怎樣預備英國戶口呢?(因阿女9 月中才夠18歲, 要換埋成人身份證然後再去開戶口, 時間真係好緊迫)

DYPT 發表於 22-4-5 16:17

問過HSBC, 要夠18歲才可以開HSBC One account, 咁想問未夠18歲可以怎樣預備英國戶 ...

Student account 要去中環總行申請,可以約定期先,暑假好多學生申請,有人話要 CAS,有人話唔使,我無經驗,你同職員約期問吓佢。

DYPT 發表於 22-4-5 16:17

問過HSBC, 要夠18歲才可以開HSBC One account, 咁想問未夠18歲可以怎樣預備英國戶 ...

HSBC Premier account 可以申請子女戶口,都可以考慮。

Thank you for the information.
‹ 上一主題|下一主題