用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問。。
go

請問。。 [複製鏈接]

如果我讀88校網小學,當升中時,會吾會有影響?例如和91小學比?會吾會受到小學校網影響,還是全個沙田中學都係按成績公平抽入?
   0    0    0    0

加菲貓3 發表於 22-4-3 00:18
如果我讀88校網小學,當升中時,會吾會有影響?例如和91小學比?會吾會受到小學校網影響,還是全個沙田中學 ...

88/89/91網升中同屬沙田區(NT7)
升中分B1/2/3係同區不分網一齊計

回覆 Poyau 的帖子

但我見88網部分學校派位偏向沙田官立。91就偏呂明才。比我感覺好似有選擇性

加菲貓3 發表於 22-4-4 15:03
回覆 Poyau 的帖子

但我見88網部分學校派位偏向沙田官立。91就偏呂明才。比我感覺好似有選擇性 ...

沙官中同沙官小屬於聯系學校, 即係中學有不少於25%學位, 晌乙部統一派位, 留俾聯系小學, 所以你見沙官小派位特別多去沙官中係好正常
呂中情況一樣, 但呢25%就沙呂一呂平分, 一呂沙呂升中係會特別多去呂中

hkhk8888 發表於 22-4-4 15:23
沙官中同沙官小屬於聯系學校, 即係中學有不少於25%學位, 晌乙部統一派位, 留俾聯系小學, 所以你見沙官小派 ...
我講既例子係特殊D,但見部分學校,88網既好小派到去。例如沙田圍間女校。但91網既好多都有三幾個去到。

加菲貓3 發表於 22-4-4 16:36
我講既例子係特殊D,但見部分學校,88網既好小派到去。例如沙田圍間女校。但91網既好多都有三幾個去到。 ...

沙田圍間女校,有直屬小學在九龍城,有8成位已留比自己小學。

piglover 發表於 22-4-5 11:43
沙田圍間女校,有直屬小學在九龍城,有8成位已留比自己小學。
就係見其余既都係收91網既多。所以先覺得,話就話中學同一網,但覺得會有選擇性

回覆 加菲貓3 的帖子

你諗多左...中學最多只能夠自行揀人,成績/面試能力優先。其他都教育局大抽獎,大抽獎得 number 都唔睇學校。如果得出你依家得到嘅結論,即係 88/91 區嘅家長都傾向選擇嗰啲學校,咁啱嗰啲學校都係近小學。

Poyau 發表於 22-4-3 23:12
88/89/91網升中同屬沙田區(NT7)
升中分B1/2/3係同區不分網一齊計
請問教育王國和親子王國有無關系?點解我係親子王國無註冊,只係遊覽下,都可以封我入吾到去?

加菲貓3 發表於 22-4-6 14:26
請問教育王國和親子王國有無關系?點解我係親子王國無註冊,只係遊覽下,都可以封我入吾到去? ...

EK/BK 用同一個戶口/密碼
‹ 上一主題|下一主題