用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

想請教各位,阿女在學校成績距離學霸仍有一段距離,級名次一向徘徊於15-20之間,band 1A-B學校。
但她對醫科好有興趣,背誦能力亦不錯。
但醫科一向是神科,齊集大量精英。
以阿女的成績,假如以醫科為目標,會否太不自量力呢?
   59    0    0    1

happyLC2006 發表於 22-4-2 23:12
想請教各位,阿女在學校成績距離學霸仍有一段距離,級名次一向徘徊於15-20之間,band 1A-B學校。
但她對醫 ...
努力,總有機會.
可能,這年頭, 好一些學生外流.
競爭減少.

問題是, 醫生是否令千金的意向.

但她對醫 ...

妳女選修科是甚麼?

hku 一定要讀chem, 無chem唔洗諗。

cuhk就有chem有bio優先,如果同學覇有段距離,就請必修chem同bio提升優先機會。

cuhk計7科總分,有無7科?6科都可以,但6科既總分要同其他7科鬥。

唔讀med, 讀vet得唔得?讀vet必修chem同bio,少一科都唔洗諗。

唔讀med, vet,讀中醫得唔得?中醫有hku, cuhk同buhk. 讀中醫要背中醫古典,要中文、中國文學、中國歷史,這些竟然是優先,妳女有無?有當然好,無就係中文度努力D。

但她對醫 ...

學校差唔多ranking 嘅學生大約考到幾分?

呀女而家中幾? 細路有目標是最好, 高中選科好似(emoji)個post建議考慮,到最後搏盡再算。 唔好比現有成績限制。  邊個一出世就是學霸!

回覆樓主:

最現實嘅大約評估,官津計,鄧顯每年有7-8個入醫,曾記少啲,林護又少啲,自己評估下自己中學對呢間嘅水平,再評估下自己學校往績入醫人數,和大約邊個名次有機會可以入到醫科。但,呢個只係我個人嘅睇法~~~

stillgood20 發表於 22-4-3 10:20
努力,總有機會.
可能,這年頭, 好一些學生外流.
競爭減少.

好多謝你的鼓勵啊!
就是因為這是阿女的志願,我見到她一直都好努力去讀,所以我又不忍心潑佢冷水
其實他最想入醫科或者職業治療科,最希望可以幫助有問題的兒童,例如患有自閉傾向或者其他心理問題的兒童。
會唔會除了醫科之外,有其他科目適合這個方向呢? 但純讀心理又怕出路較少。
知道神科不易入,不知有沒有其他比較易入又接近他自願的科目呢?

nicolemummy 發表於 22-4-3 14:45
妳女選修科是甚麼?

hku 一定要讀chem, 無chem唔洗諗。

多謝你的有用資料!
咁我諗阿女機會好微了。
她讀 Bio, Geog & History, 這三科都是他最喜歡的科目,所以讀得好開心,三科成績都很好。
中文她都很喜歡的,但中史及文學就冇修讀,入中醫應該機會很微吧,而且我見中醫的要求好似都好高

Cherishvalue 發表於 22-4-3 18:48
學校差唔多ranking 嘅學生大約考到幾分?

呀女而家中幾? 細路有目標是最好, 高中選科好似(emoji)個post ...

阿女現在中四。
我不太清楚他們學校的ranking, 看來要做一做功課先。
只知道他們學校屬於band 1A-B, 舊年最新成績好似升到1A, 阿女就精英班, 級名次大約15-20.
我知道他有些同學是學霸,真的好厲害。
不過都好多謝你鼓勵,你講得啱,搏盡再算。
我不想打沉他,不過也想讓他知道,做定其他backup選擇。

happyLC2006 發表於 22-4-3 19:30
多謝你的有用資料!
咁我諗阿女機會好微了。
她讀 Bio, Geog & History, 這三科都是他最喜歡的科目,所以 ...

唔一定唔得。香港都係講分數。求學?不!是求分數。妳夠高分,除非係無必修科,否則多多有商量。

除左HKU mbbs, cityu BVM,妳女無chem無得報,其他夠高分就得。就算中醫,香港三間中醫學系,收生唔算太高,可到jupas網參考。

講返職業治療,理大優先科是中、英、生、物。妳女無修物理,蝕了少少章,但如果物理成績唔夠好,倒不如讀她讀得好的科目。

如果佢想幫小朋友,可以考慮言語治療。雖然剛剛改了生物不是必修科,其實只係方便收高分學生。生物考得好點都有優先。

多謝你的有用資料!
咁我諗阿女機會好微了。
她讀 Bio, Geog & History, 這三科都是他最喜歡的科目,所以 ...

中醫,中大LQ係29,要求係比職治等等要求低約3分, LQ係32,比物治低約5分,LQ係34,不過物和職應該還要計加權~~~~~~

mcl203 發表於 22-4-3 19:19
最現實嘅大約評估,官津計,鄧顯每年有7-8個入醫,曾記少啲,林護又少啲,自己評估下自己中學對呢間嘅水平 ...

都係值得參考喎,有機會我試下打聽一下先,謝謝你的意見~

多謝你的有用資料!
咁我諗阿女機會好微了。

修呢3科讀唔到醫,理大職業治療,港大語言語治療都可以,但收分也頗高,有毅力凡是可成真,加油!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

nicolemummy 發表於 22-4-3 19:49
唔一定唔得。香港都係講分數。求學?不!是求分數。妳夠高分,除非係無必修科,否則多多有商量。

除左HKU ...

謝謝你,資料好有用!
原先阿女都好喜歡物理,差少少就揀,不過最後都係揀返喜歡又比較有把握取高分的History,所以我都尊重佢決定。
多謝你提醒我有言語治療科,我看看邊間大學有得讀先,希望阿女有機會吧。

gracelam 發表於 22-4-3 20:35
修呢3科讀唔到醫,理大職業治療,港大語言語治療都可以,但收分也頗高,有毅力凡是可成真,加油!
...

哦,即是就算最後考得高分,修讀這三科,醫科都不會被考慮嗎?
那麼我要跟他說,做定心理準備,向其他方向發展了。
港大有言語治療? 他應該有興趣。

happyLC2006 發表於 22-4-3 20:45
那麼我要跟他說,做定心理準備,向其他方向 ...

醫科Chem係必收科,冇修幾高分都入唔到門檻。

另外只有港大先有言語治療讀,每年只有4x一5×個收生位,競爭頗大。加油呀!

For ref.
2021  Best 6: LQ~36分 M~38分 UQ~39分

簡單啲,中醫29,職治32,物治34,醫36,係基本入場資格,越高越好。恕我直言,除咗QC,LS,MCS可能還可以,最終排位14-15,對不少官津而言,機會只係一般,幾間強直資例外。努力加油,預祝你囡心想事成~~~

講漏咗,樓上網友已提,無Chem已經係自動放棄入醫了~~~

我插點嘴

港大不能報醫。只餘中大。如果大家都同分,人地有chem有bio,妳無chem,學系會㨂邊個?港大要chem一定有佢理由。除非妳7科5**,依然會畀人問有心讀醫點解唔修chem,妳點答?

我插嘴,因為當年有類似既事。當年無㨂M1M2,即係無Calculus ,結果大學有D學系唔畀報。大學話,報其他學系入大學後,在大學裡修返calculus 夠學分轉系。

我當時想,現在有問題,點解要等2年後入大學先fix,有問題現在就應該fix,終於用好多方法,補救了calculus 呢個問題,順利考大學。

我覺得妳現在只是中四,仲放緊暑假,係咪應該早D fix返選修科呢個問題呢?

回覆樓主:

順便講下中醫。上星期六中大網上開放日,聽左中醫系講野。中醫似乎真係唔洗化學。中醫同西醫係兩套不同理論。中醫講求陰陽調和,五行等等。也因如此,中醫要讀好多古典。中醫在中國歷史長過西醫好多,好多文言文典籍,就是為何浸大中醫系舊年會把中史中文中國文學成為優先科的原因。令嬡修geog,history ,其實無咩幫到讀中醫。bio ok,因為中醫都係對於人體。

mcl203 發表於 22-4-3 20:56

簡單啲,中醫29,物治32,職治34,醫36,係基本入場資格,越 ...

你啲資料肯定錯,有乜理由職業治療IT收生高過物理治療OT?

HKPU 網顯示,2020年DSE Best 6 OT 37.8 vs PT 39.6

2021年 OT 37.8 vs PT 39.9

https://www.polyu.edu.hk/aradm/jupas/admission_figures.pdf

Activehealth 發表於 22-4-3 21:14

你岩,我調轉咗,睇住OT寫咗物治,跟住又調轉咗~~~

去改返先,費事誤導其他人~~~
‹ 上一主題|下一主題