用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

回覆樓主:

我再講多一樣野。前日聽英國D讀醫講座。講者講第1樣野就係要選科是選岩科,一定要有化學生物。無呢,可以收線。

即係就算有錢送亞女出去英國讀醫,都係唔得。請先讀化學。

既然如此,倒不如現在就問學校求改科。

回覆樓主:

真的好多謝大家的寶貴資料!
一方面明白醫科是無論如何不需考慮了,因為阿女不喜歡Chem,雖然中三時Chem的成績不錯,但他一點都不想揀。
另一方面,發現他感興趣的可能是言語治療/職業治療那些類型。
(之前她和朋友去過poly看open day,已經非常喜歡職業治療,不過亦知道要求十分之高)。
點都好,總算清楚多少少。
多謝大家先~

回覆樓主:

另外亦有一問,如果修讀心理學的話,是否有專門修讀兒童心理學之類? 出路會否很窄呢?

nicolemummy 發表於 22-4-3 20:59
我插點嘴  

港大不能報醫。只餘中大。如果大家都同分,人地有chem有bio,妳無chem,學系會㨂邊個 ...

認同。

如果學校仲有得轉/有位轉,我都覺得只係開始咗半年,試吓History轉Chem, 睇吓有冇得轉科,仲有得追返進度。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 happyLC2006 的帖子

如果要行心理學家條路係幾漫長,係香港要入中文或港文心理學,再讀Master degree加實習時數先做到心理學家。雖然條路係漫長,最緊要睇下佢有冇興趣向依方面發展。
過咗暑假大學應該有info day,可以問清楚收生要求。

如果鍾意幫人,會唔會考慮讀social work.

Doree20 發表於 22-4-4 09:17

如果要行心理學家條路係幾漫長,係香港要入中文或港文心理學,再讀Master degree ...

明白!
Social work 可能佢都會有興趣,我問一問佢先。
本身都打算香港讀完會過外國讀master,之後再回香港執業。
Social work 不知已經飽和了嗎?

路過借位一問, 如果想讀放射, 現在無讀物理,
係咪一定要追番物理, 會否好難?
因為亞仔中三時教物理亞SIR教得好差,
所以對依科有D抗拒

回覆樓主:

其實阿女現在的Bio補習哥哥可以幫到佢補Chem, 不過要另外自修一科,相信會好吃力,但係假如有加分權,又值唔值得一試呢?

happyLC2006 發表於 22-4-4 09:24
明白!
Social work 可能佢都會有興趣,我問一問佢先。
本身都打算香港讀完會過外國讀master,之後再回香 ...
Social Work 有冇飽和就唔消楚,但如果諗住讀pyschology 之後去外國讀master ,唔係讀Clinical or Educational 就比較易入。 我有問過升學agent,讀pyschology 諗住讀上去做clinical或者educational,最好係香港讀,之後讀返同校master,當然入Master係難的。

Doree20 發表於 22-4-4 13:00
Social Work 有冇飽和就唔消楚,但如果諗住讀pyschology 之後去外國讀master ,唔係讀Clinical or Educatio ...

明白,那麼再考慮一下先,謝謝你的資料。

Doree20 發表於 22-4-4 09:17

如果要行心理學家條路係幾漫長,係香港要入中文或港文心理學,再讀Master degree ...

讀心理除了心理學家同社工,還有什麼出路,我見警隊,徵教署都需要,借問讀完或者兼讀幼兒心理得嗎?

JJDBB 發表於 22-4-4 13:37
讀心理除了心理學家同社工,還有什麼出路,我見警隊,徵教署都需要,借問讀完或者兼讀幼兒心理得嗎?
...

我都係之前阿女想讀pyschology 時搵過下資料,police, correctional 要 clinical psychologist.之前聽過個talk,講香港大路係兩路,clinical 和educational.其他方面唔太清楚,如果對依方面有興趣,可以去聽下d外國免費升學talk,雖然會係講外國大學,但會講點樣銜接返香港出路, 尤其係health science的subject 作為參考一下。 大概會知道香港讀呢啲科個出路,同埋點樣先可以有認可資格。

happyLC2006 發表於 22-4-4 09:50
其實阿女現在的Bio補習哥哥可以幫到佢補Chem, 不過要另外自修一科,相信會好吃力,但係假如有加分權,又值唔值 ...

加分權? 係唔讀chem唔得。其實medicine課程係好重chem。

唔應該有個心態高中淥過過骨就算。

pharmacy差唔多半科chem,而香港醫生要睇埋配藥,你話chem重唔重要?如果連科專業都唔知做咩,只係想入就求其搏夠分入去,唔好話同學覇鬥,連個心態都應該早早被趕出場。

如果有心讀醫,個心態係應該早D知要選咩科。選錯科,人誰無過,咪努力補救,連補救心態都無,點期望去救人?努力為自己理想奮鬥,先係人人希望醫生擁有的特質。唔好講成績住,心態有無先?

幪面超人 發表於 22-4-4 09:42
路過借位一問, 如果想讀放射, 現在無讀物理,
係咪一定要追番物理, 會否好難?
因為亞仔中三時教物理亞SIR教 ...

理大放射收生分數高。優先科目內部X10(其他科只x5).有優先科其實幾關鍵。

但除左理大,東華SSSDP都有放射。內部聞說有D差異,待有興趣人士自己比較。東華收得唔太高,但相信也希望有phy bio

happyLC2006 發表於 22-4-4 09:50
其實阿女現在的Bio補習哥哥可以幫到佢補Chem, 不過要另外自修一科,相信會好吃力,但係假如有加分權,又值唔值 ...

Chem有SBA, 自修應該不可行。

nicolemummy 發表於 22-4-4 15:01
加分權?  係唔讀chem唔得。其實medicine課程係好重chem。

唔應該有個心態高中淥過過骨就算。 ...

你講得啱嘅,原來一直係阿媽我一廂情願,正式同阿女再傾過,佢根本由頭到尾都冇諗住選chem,對pharmacy亦根本冇興趣,所以根本不存在選錯科的問題,亦不需要補救。
同佢細心再傾過,知道佢感興趣的方向是幫助兒童,同時亦對Biology 很感興趣,文理成績表現都平均。
多得大家提供的資料,我上網粗略看過各科簡介,似乎社工、言語治療、教育心理學都會是他感興趣的類型。
當然,目前他最感興趣是職業治療,也會向著這個方向努力。
由於見到他的成績一向不錯,自我要求高,亦一直力爭上游(絕對沒有高中符碌過骨的心態),所以就為他打聼一下讀醫的資料。
現在知道什麼更適合她的了。
anyway 多謝你意見先。

giver    發表於 22-4-4 17:24

gracelam 發表於 22-4-4 15:14
Chem有SBA, 自修應該不可行。

明白,謝謝你。
跟她傾過後,已經打消這個念頭。

happyLC2006 發表於 22-4-4 15:18
明白,謝謝你。
跟她似過後,已經打消這個念頭。

欣賞令千金有明確目標和方向,將來所學亦可幫助有需要的人,加油呀!

happyLC2006 發表於 22-4-4 15:17
你講得啱嘅,原來一直係阿媽我一廂情願,正式同阿女再傾過,佢根本由頭到尾都冇諗住選chem,對pharmacy亦 ...

令媛果然很認識自己。 想她正朝著她的理想大步進發。當媽媽的妳好幸福

gracelam 發表於 22-4-4 15:23
欣賞令千金有明確目標和方向,將來所學亦可幫助有需要的人,加油呀!
...

真係好多謝你的鼓勵啊!
其實佢自細都好想幫助到別人,尤其是問題兒童,所以她一向讀書都很努力,雖然知道他未是學霸的材料,但作為阿媽,我亦希望能夠為他搜集更多有用的資料,希望不會走錯方向。
將來就要靠他自己努力了!

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊