用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?  

回覆 chingyu 的帖子

我親人個女考兩年DSE都入唔到,九月去英國讀degree,唔𣊬幾個月已interview,剛清明聽到消息收埋佢交埋學費,不用完成degree 都收,港大其實係唔係專收non jupas?

celiacc 發表於 23-4-11 14:09

我親人個女考兩年DSE都入唔到,九月去英國讀degree,唔𣊬幾個月已interview, ...

純猜測,你呢個case會唔會其實係 borderline case,JUPAS 分數剛剛不達要求,HKU 本身都想收,但如 JUPAS 收佢就拉低整體收生分數,所以到佢 non JUPAS 申請就收咗

我親人個女考兩年DSE都入唔到,九月去英國讀degree,唔𣊬幾個月已interview, ...

咁佢成個package都唔同….佢用咗咁多年去努力…

你都見到好多人話 A-level 好成績都無得入,case by case la…

好多 postgrad生 係考完DSE 再讀埋degree 先入

如果單純講個別例子,真係有排數。

有一個DSE生,完成中大心理學,第一年再報mbbs唔收,跟住再做嘢和進修,第二年唔收,第三年才收。

又有一個自考AL生,超好成績,劍橋收,mbbs唔收。

唔好聽人講專收NJ, DSE 夠分的點會唔收?
你去下info day, 隨便同啲同學傾吓計,你都會見好多來自DSE。

myjasmine    發表於 23-4-14 16:55

順便又講多幾個cases
全部係DSE學生,全部差少少入唔到香港醫科。

兩個重考DSE
一個改考AL
三個入咗Biomed

重考DSE 的,第二年成功入到。

改考AL, 第二年成功入到。嗱,佢入中大㗎。港大有冇收就唔知。

另外biomed嗰三個,當然成績要好好啦。
有兩個year 2後可轉入醫科,
有一個year 2後可轉去英國vet.
課程上亦都可以少少豁免。

有志者事竟成!

不過,又有一句,勉強冇幸福。
諗清楚自己能力和興趣先決定。

chingyu 發表於 23-4-15 21:24
順便又講多幾個cases
全部係DSE學生,全部差少少入唔到香港醫科。
讀biomed 同學,係留在香港,還是去海外?同一間大學轉?

b3410 發表於 23-4-15 22:00
讀biomed 同學,係留在香港,還是去海外?同一間大學轉?

係呀,留港,同一間 U.

但係留意番係少數嘅成功者。
同埋有risk, no one knows.

b3410    發表於 23-4-16 10:06

香港唔收咪出去讀囉,朋友去左澳洲讀,重早左一年畢業㖭,拍拖都一樣架,唔啱唔好免強,成日浪費時間望住個天去追問點解?有Q意思咩?

girl2016 發表於 23-3-7 16:49
https://topick.hket.com/article/3324639/%E3%80%90JUPAS%E3%80%91336%E5%90%8DDSE%E5%B0%96%E5%AD%90 ...

HK U 出爾反爾,認真cheap, 沒有道德可言。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊