用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 8月中去多倫多,要而家買機票未?
go

[加拿大] 8月中去多倫多,要而家買機票未?

上星期收到學簽,今天比埋學費尾數,等待配對寄宿家庭,請問要訂機位未?定可遲多個月,五月尾等航班恢復及隱定先?
:mrgreen:

我女都係8月飛,而家睇下尼幾日點先,1號後航班會唔會多返…..

到家喺網上高訂票 AC 都未有直飛Toronto. 我冇留意8月中 CX 啲機票價錢 ,但係 CX 7月尾嗰啲價錢呢個月已經升咗兩千蚊.

FYI Press release from Air Canada

2022 年 4 月 22 日前,加拿大航空將取消往/返香港的航班
2 月 28 日

由於飛航受 COVID-19 新型冠狀病毒疫情影響(包括政府入境要求、旅遊通告、機組人員限制和當地活動限制),2022 年 4 月 22 日前,加拿大航空將取消往返加拿大和香港的所有直飛客運航班。溫哥華國際機場 (YVR) 預計於 2022 年 4 月 23 日恢復上述航班;多倫多皮爾遜國際機場 (YYZ) 預計於 2022 年 5 月 1 日恢復上述航班。

still no direct flight to and from Toronto. AC has only planned for it by at least sept, which is not yet finalized

回覆 daisy17772 的帖子

cx有direct flight la, 不過要成2萬多.....
我3月申請學簽, 現在仍未批.....AGENT話6至7月才批....

又怕無位, 不知應不應買定先?
:idea:

Sarah1 發表於 22-5-17 21:58

我知,我係講AC. 可考慮其他airline transit

我四月中,復活節假期long weekend 買了AC,比復活節前一日買,每張貴了2000蚊港紙,肉都赤,唔敢冒險再等
:mrgreen:

回覆樓主:

仲未買, 現在加了很多價了。香港飛溫哥華, 加航九月初, 已經要萬六未計回程, 萬六已經係來回機票嘅其中一程

回覆樓主:

Transit 回港請小心, PCR test 係計你最後飛香港嗰程計, 不是離開加拿大嗰程計

回覆樓主:

國泰,貴咗好多

温哥華 ,9月初學生機票來回$20,000

Sarah1 發表於 22-5-17 21:58

我都等緊批

已買機票,cx 勁貴

100100 發表於 22-5-27 01:45
我都等緊批

已買機票,cx 勁貴

i bought AC flying out first week of sept to Toronto.  reasonable price compared to cx

回覆 100100 的帖子

我都未批,買了,怕越遲越貴

daisy17772 發表於 22-5-28 01:53
i bought AC flying out first week of sept to Toronto.  reasonable price compared to cx

剛剛星期六收到消息批左

你收到消息嗎?

Sarah1 發表於 22-5-28 17:49
回覆 100100 的帖子

我都未批,買了,怕越遲越貴

已批
4月頭申請的

100100 發表於 22-5-29 23:07
已批
4月頭申請的

請問你是經agent 還是自己上網申請?謝謝!
我的學簽申請已五個月,但還是處理中⋯⋯

100100 發表於 22-5-29 23:06
剛剛星期六收到消息批左

你收到消息嗎?

我仔係citizen。 剛check AC, direct flight supposed to resume in sept has been canceled。  我估到架啦。 香港很少航班肯resume 直飛, cx 唔貴就假啦。

回覆 wind666 的帖子

我3月中申請仍未批, 現在等BIOMETRIC test, booking 都要等2星期才有位...

請問大家加拿大學簽一般大概要幾耐?