用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇人買咗維珍6月尾的機票回港
樓主: summerhotel1
go

[英國] 請問有冇人買咗維珍6月尾的機票回港   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 22-4-7 22:27
係囉,好似數法有D唔同,唔係翌日開始停7日。另外想問下5月20號打後返香港話要打埋第三針至返得,大家仔女 ...

衞生署引用《預防及控制疾病(規管跨境交通工具及到港者)規例》(第599H章),禁止以下航空公司從同一地點抵港的客機着陸香港7天:

新加坡航空營運於4月1日由新加坡飛抵香港的航班(SQ894)有1名乘客經抵港檢測呈陽性,以及有1名乘客未能符合第599H章指明的條件(禁止在4月5日至11日期間從新加坡着陸香港);

• 馬來西亞航空營運於4月3日由馬來西亞吉隆坡飛抵香港的航班(MH072)有2名乘客經抵港檢測呈陽性,以及有1名乘客未能符合第599H章指明的條件(禁止在4月5日至11日期間從吉隆坡着陸香港);
  • 卡塔爾航空營運於4月4日由卡塔爾多哈飛抵香港的航班(QR818)有3名乘客經抵港檢測呈陽性(禁止在4月6日至12日期間從多哈着陸香港);及
  • 國泰航空營運於4月4日由英國曼徹斯特飛抵香港的航班(CX216)有4名乘客經抵港檢測呈陽性(禁止在4月6日至12日期間從曼徹斯特着陸香港)。

除咗新加坡第一單,見其餘都是到港之後兩日計停7天。

pauline_c 發表於 22-4-7 23:36
6月5號同13號
今朝Agent 話冇曬嘅,明日再問多次

elysemama 發表於 22-4-7 22:42
全程,英國—》芬蘭—〉香港都是Finnair 嗎?請問是上官網買嗎?
係呀,全AY, 我經agent 買的

Taimum 發表於 22-4-7 21:31

相關到港人士已接受2019冠狀病毒病核酸檢測,而檢測樣本是在 ...
請問機場做PCR 幾耐出報告

fefemom 發表於 22-4-7 23:55
衞生署引用《預防及控制疾病(規管跨境交通工具及到港者)規例》(第599H章),禁止以下航空公司從同一地點 ...

香港政府唔停止熔斷, 遲早冇飛機飛嚟香港!

三國1 發表於 22-4-8 00:29
請問機場做PCR 幾耐出報告

我仔上年做個間好似1~2個鐘內有報告

Taimum 發表於 22-4-8 00:51

熔斷根本減低唔到確診個案嘅數目,亦都唔會令香港清零,香港政府熔斷無非唔想某d國家嘅飛機飛嚟香港或者真係唔想有飛機飛來香港

呢兩年攪回港機票同酒店,我就不停喺度講:人都癲,人都癲仔女一日未返到香港,做家長根本冇可能放心

三國1 發表於 22-4-8 00:25
係呀,全AY, 我經agent 買的

謝謝回覆! 不過我最後都係買左CX 直航回來。

Taimum 發表於 22-4-8 00:52
我仔上年做個間好似1~2個鐘內有報告
謝謝

elysemama 發表於 22-4-8 01:15
謝謝回覆! 不過我最後都係買左CX 直航回來。
請問你買幾多號

買左 29/6 返香港

elysemama 發表於 22-4-8 02:31
買左 29/6 返香港

我原先買了維診俾仔仔21/6回港,昨天收到電郵話取消,2/9才開返。唉
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

delfin 發表於 22-4-8 06:35
我原先買了維診俾仔仔21/6回港,昨天收到電郵話取消,2/9才開返。唉

Same, 我都係尋日收到電郵通知取消,即日上CX睇下機票情況,如果真係太貴不可接受,諗住坐轉機;最後唔想夜長夢多,都係買CX直航回來算了!

elysemama 發表於 22-4-8 06:49
Same, 我都係尋日收到電郵通知取消,即日上CX睇下機票情況,如果真係太貴不可接受,諗住坐轉機;最後唔想 ...

我也是,最後買了CX直航,貴些也冇辦法,怕之後多人搶仲貴。
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

6x6=36 發表於 22-4-7 23:10
又改左要打3針先可以返香港?如果係,我女未夠期打第三針,即係攪掂機票酒店都冇得返嚟
...
我睇香港機場個網站話如果打咗二針疫苗超過半年就要打埋第三針,有冇人知係咪真係?

Taimum 發表於 22-4-8 00:51
我都咁話,就算唔禁飛好多航空公司尤其歐洲機都唔黎啦。

YuYuMother 發表於 22-4-7 22:35
邊到消息話要打埋第三針?
機場網頁睇話5 月31號之後如果打第二針超過半年就要打埋第三針至得。

yuyueng 發表於 22-4-8 07:09
我都咁話,就算唔禁飛好多航空公司尤其歐洲機都唔黎啦。
26/3 更新抵港登機要求

註1:就相關登機來港及檢疫措施而言,完成新冠疫苗接種一般指在來港前的最少14天前已接種兩劑科興的2019冠狀病毒病疫苗(克爾來福疫苗)或復星醫藥╱德國藥廠的2019冠狀病毒病疫苗(復必泰疫苗)。曾感染2019冠狀病毒病的人士如已接種一劑新冠疫苗,可獲視為已完成新冠疫苗接種。至於在預定到港當天是12歲至17歲的人士,接種一劑復必泰疫苗可獲視為已完成新冠疫苗接種。就在香港以外地區接種新冠疫苗,並在來港前的最少14天前已按「就指明用途認可 2019冠狀病毒病疫苗列表」及相關指引接種所需劑量的人士,會同樣被視為已完成相關新冠疫苗的接種。」

https://www.info.gov.hk/gia/general/202203/26/P2022032600717.htm

yuyueng 發表於 22-4-8 07:13
機場網頁睇話5 月31號之後如果打第二針超過半年就要打埋第三針至得。

嗰個係進入機場大樓既要求,唔係入境要求。

elysemama 發表於 22-4-8 06:49
Same, 我都係尋日收到電郵通知取消,即日上CX睇下機票情況,如果真係太貴不可接受,諗住坐轉機;最後唔想 ...

香港政府唔取消熔斷,無論直航或轉機都一樣擔心!
‹ 上一主題|下一主題