用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問有冇人買咗維珍6月尾的機票回港
樓主: summerhotel1
go

[英國] 請問有冇人買咗維珍6月尾的機票回港   [複製鏈接]

cfs 發表於 22-4-5 18:22
我朋友個仔又係第一年過去讀中學,聖誕節及復活節剛剛都返咗嚟,第一年真係可以照返。我仔幾年了已經返唔 ...

仔仔多大了?

lee2046 發表於 22-4-5 18:57
仔仔多大了?

準備進入16,你果個呢

Mjames 發表於 22-3-31 16:31
有收到消息取消嗎? 我買左5月31日飛返香港
想問吓維珍航空係咪有直航英國希斯路機場到香港航班?我只知CX & BA, 晤識維珍?

sumsummummy 發表於 22-4-5 19:22
想問吓維珍航空係咪有直航英國希斯路機場到香港航班?我只知CX & BA, 晤識維珍? ...

Heathrow直飛到香港,一向只有CX, BA和VS(維珍) ,維珍是virgin atlantic。

正常情況:
CX 一天4至5班機
BA一天2班機
VS一天1班機

sumsummummy 發表於 22-4-5 19:22
想問吓維珍航空係咪有直航英國希斯路機場到香港航班?我只知CX & BA, 晤識維珍? ...

有呀,維珍有Heathrow 直飛到香港

cfs 發表於 22-4-5 18:22
我朋友個仔又係第一年過去讀中學,聖誕節及復活節剛剛都返咗嚟,第一年真係可以照返。我仔幾年了已經返唔 ...

之前隔離時間長,而家就難安排機票酒店,所以打算暑假先返。阿仔都識咗 d 朋友仔,復活節喺當地玩都開心嘅~

cfs 發表於 22-4-5 18:59
準備進入16,你果個呢

15(emoji)(emoji)

pauline_c 發表於 22-4-5 12:48
芬蘭停飛咗,由於俄羅斯空域問題,要留意歐洲航班。
轉機嘅話,中東三寶相對穩定 d。新加坡雖然無轉機,不 ...

請問芬蘭停飛嗎?點解官網可以訂六月?現在的飛機不是會避開俄空域嗎?另外你說轉機中東三寶穩定是什麼意思?他們不經俄空域嗎?呀仔在英國讀書咁多年從來冇試過轉機回來,但是訂了隔離洒店,唯有魚翁撒網現在轉機都要訂埋。請問轉機還有什麼航空公司推薦?謝謝!

回覆 gogowei 的帖子

係暫時停飛左, 有機會6月有機, 亦有機會無
而家航空公司嘅玩法就係... ...

係唔係都俾你買左機票先, 如果冇飛機飛未send個email俾你話囉

叫你改嗰日期囉

gogowei 發表於 22-4-6 07:21
請問芬蘭停飛嗎?點解官網可以訂六月?現在的飛機不是會避開俄空域嗎?另外你說轉機中東三寶穩定是什麼意 ...

阿仔過咗英國讀書幾個月,留學新生,未試過轉機,我地鍾意自由行,對轉機有基本概念,對歐洲航線唔熟悉。阿仔返香港將會係佢第二次自己坐飛機,轉機我都唔擔心。
我習慣用 skyscanner 搜尋有咩航班飛香港,再去相關航空公司官網睇最新消息,Finnair 暫停到4 月30號
https://www.finnair.com/hk-en/flight-information/travel-updates/changes-in-finnair-flights-to-asia-and-russia-2548106|^|https://www.finnair.com/hk-en/flight-information/travel-updates/changes-in-finnair-flights-to-asia-and-russia-2548106
航空公司未落實取消,機票都有得賣,可能要考慮買咗機票,之後航班取消。

中東三寶穩陣係指幾條線一直有飛,只係受熔斷影響:
中東轉機
1.
Qatar LHR LHR倫敦希斯洛 à DOH 哈馬德國際 à HKG 香港
2.
Turkish LHR倫敦希斯洛 à IST 伊斯坦堡 à HKG 香港
3.
Emirates MAN 曼徹斯特à DXB 杜拜 à HKG 香港

本來經新加坡轉機可取,不過新加坡航空取消轉機安排,要入境新加坡,再出境飛香港。泰國轉機既話,泰航暫時停飛泰國飛香港,所以無轉機,要分兩程機,入境泰國,再出境飛香港。

香港檢疫要求不斷變,航空公司亦可能改變航班配合,所以留意吓變化,再作安排。

航空公司未通知取消,我自己就唔會另外買機票,會睇定啲先。因為有熔斷機制,買左另一間最後亦可能飛唔到。倒不如睇定啲再安排。 酒店轉來轉去亦唔係辦法……

gogowei 發表於 22-4-6 07:21
請問芬蘭停飛嗎?點解官網可以訂六月?現在的飛機不是會避開俄空域嗎?另外你說轉機中東三寶穩定是什麼意 ...

foxli 喺15樓 update
芬蘭航空5月30號之後每星期飛星期四同星期日

pauline_c 發表於 22-4-6 09:03

阿仔過咗英國讀書幾個月,留學新生,未試過轉機,我地鍾意 ...
功課好足好細心,多謝分享!

請問今日有冇朋友得到VS 的回覆

GohSam 發表於 22-4-6 18:24
請問今日有冇朋友得到VS 的回覆
剛打電話去維珍, CS 話5-8月的機會取消。 請問各位有冇收到email話取消?想確認一下!

grace.ywp 發表於 22-4-7 10:14
剛打電話去維珍, CS 話5-8月的機會取消。 請問各位有冇收到email話取消?想確認一下! ...

未收到

YuYuMother 發表於 22-4-7 10:33
未收到
你可以打去維珍確認一下,我怕顧客服務可能會出錯!

grace.ywp 發表於 22-4-7 10:36
你可以打去維珍確認一下,我怕顧客服務可能會出錯!

不了,取消就會有email通知。我成日問阿女佢已經嫌我煩

回覆樓主:

咁國泰有冇取消 5 至 8 月呢?

newfather 發表於 22-4-7 11:12
咁國泰有冇取消 5 至 8 月呢?
CX暫時出到5月時間表,兩班曼城飛香港,兩班倫敦飛香港。
‹ 上一主題|下一主題