用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 8月頭飛去英國,8月尾飛返香港
樓主: nicolemummy
go

[英國] 8月頭飛去英國,8月尾飛返香港

回覆樓主:

Kessingland,只有4000個居民。

想問下,如果返香港,在那裡做核酸檢測?要book嗎?幾錢?如果唔pass, 要預留幾耐?

謝謝。

nicolemummy 發表於 22-4-2 18:38
Kessingland,只有4000個居民。

想問下,如果返香港,在那裡做核酸檢測?要book嗎?幾錢?如果唔pass, 要 ...

這個地方近東部的Norwich。算係好近Norwich Airport, 荷蘭航空有機去Norwich, 經Amsterdam。Norwich Airport 去Kessingland,的士約一小時,大概£7x左右。

如果在Heathrow Airport 落機,應該只有train or national express去Norwich,再轉local bus或者taxi。

TTEE1819 發表於 22-4-2 19:34
這個地方近東部的Norwich。算係好近Norwich Airport, 荷蘭航空有機去Norwich, 經Amsterdam。Norwich Airpo ...

嘩,非常感謝。我同孩子從未去過英國。多謝妳啊

nicolemummy 發表於 22-4-2 20:14
嘩,非常感謝。我同孩子從未去過英國。多謝妳啊
我仔尋日學校開始放term break 佢host family 就起Norwich 喎。Norwich 搭火車出去倫敦唔使二個鐘,如果去機場要三個鐘。由希斯路機場搭機場特快15mins,再轉地鐵15分鐘到,然後坐火車1 小時50分鐘就到Norwich ,如果叫車唔使二個半鐘,不過難得去趟英國,順便坐下火車、地鐵都係好經驗既,大學生應該OK有餘。去英國容易返香港難,做核酸測試同book 機票及酒店都係不能十拿九穩有把握嘅事,今日唔知聽日事,隨時今日話明天熔斷停飛。

yuyueng 發表於 22-4-2 20:39
我仔尋日學校開始放term break 佢host family 就起Norwich 喎。Norwich 搭火車出去倫敦唔使二個鐘,如果去 ...

好多謝妳呀。係呀,今日唔知聽日事。佢地2020已經無grad trip.依家好期待。希望平平安安啦。

回覆 nicolemummy 的帖子

係呀,好似今日咁阿聯酋三個中招,咁又停7日,買著佢停飛又要自己再安排,有可能接唔返酒店,都幾煩,檢測平嘅£6x,廿四小時有結果,貴嘅£1xx,三個鐘頭,如果檢測唔pass,快嘅可能一個禮拜可以檢測到net,耐嘅真係一兩個月都仲係陽性,真係好難講,自身經驗,一月地區熔斷,咁就喺英國留咗兩個月。

foxli 發表於 22-4-3 00:05

係呀,好似今日咁阿聯酋三個中招,咁又停7日,買著佢停飛又要自己再安排,有可能 ...

都係好擔心。不過,比之前去又有問題,返又有問題已經好了一半。我地再睇睇,都要等英國個邊confirm.

感謝大家的提醒。

foxli 發表於 22-4-3 00:05

係呀,好似今日咁阿聯酋三個中招,咁又停7日,買著佢停飛又要自己再安排,有可能 ...
阿聯酋航空返港哪裡轉機,我看佢網站好似要轉機兩次

回覆 whoo99 的帖子

喺杜拜轉機,會再飛去曼谷落客同上客,如果返香港喺曼谷唔洗落機,其實依家都有轉機係停曼谷,好似KLM都會去曼谷落客同機組換班,返香港喺曼谷都係唔洗落機停一個鐘。

foxli 發表於 22-4-3 20:19
回覆 whoo99 的帖子

喺杜拜轉機,會再飛去曼谷落客同上客,如果返香港喺曼谷唔洗落機,其實依家都有轉機係 ...
多謝你,我再去睇KLM

nicolemummy 發表於 22-3-30 22:59
無啊,未去過英國。

唔洗國際車牌,用香港牌可以租車嗎?
睇租車公司

https://www.cosmopolitan.com.hk/ ... ost-asked-questions

瞭解下P牌自駕遊的問題,最後係司機自己面對嘅風險,自己衡量下。
Car hire FAQS

只係參考。

yuyueng 發表於 22-4-2 20:39
我仔尋日學校開始放term break 佢host family 就起Norwich 喎。Norwich 搭火車出去倫敦唔使二個鐘,如果去 ...

坐火車是好經驗,落腳后趁假期也可以火車遊。同時也要看行李多少,如果多件數,我建議倫敦轉飛Norwich ,英國火車票價錢跟機票差不了多少,最近油價狂升,我就唔知機票貴幾多了!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.