用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 為女兒申請良民証
樓主: helloba
go

[英國] 為女兒申請良民証 [複製鏈接]

maximum2002 發表於 22-4-2 23:02
你嘅第一條問題,我都唔清楚,因為當時果間大學告訴我,可以另給我一封信畀領事館做證明,只要我提出要求。 ...

謝謝!

回覆 maximum2002 的帖子

阿仔收到 medicine offer要求8月1號之前要提供良民證,我計哽個仔7月7號回港隔離完7月中先開始申請時間上趕唔及,我見你八月尾先交,即係唔同大學要求限期唔同還是和大學商量可以遲的交?Thanks

回覆 chuwah2020 的帖子

唔同大學,要求都唔到。同埋舊年情況惡劣,大學都明白理解,佢話有D同學開咗開,大學先收到良民證,都冇問題。

Thanks

Thanks

maximum2002 發表於 22-4-2 21:16
回覆 helloba 的帖子

仔仔舊年喺英國讀 year 13。7月初回港,先要求其中一間畀咗condition offer 嘅大學出 ...

女兒巳問清楚大學,女兒必須在六月十五日或之前提交由香港警方發出的良民証,否則未能符合conditional offer 的條件。有冇朋友試過子女身在英國,但要向香港警方申請良民証?拜托將成個程序和要注意的地方告訴我。

我上網睇過,又話個女要在英國警局打指模咭,之後又寄番香港,真係好驚趕唔切!

我都考慮緊叫阿仔係英國警局打指模寄番來,但大學要個仔upload俾佢的,咁就需要去英國領事館攞封信,咁封信需要阿仔親身去攞,如果咁阿仔寄指模返來都沒用,所以都頭痛緊,有沒有經驗家長指點下可以點做?

chuwah2020 發表於 22-4-5 23:55
我都考慮緊叫阿仔係英國警局打指模寄番來,但大學要個仔upload俾佢的,咁就需要去英國領事館攞封信,咁封信 ...

對不起,請問你是否已與英國領事館確實,就算有子女的授權書,家長也不能代領?

helloba 發表於 22-4-6 01:26
對不起,請問你是否已與英國領事館確實,就算有子女的授權書,家長也不能代領?
...
未問過英國領事館,打過去沒人聽,而家也都未預約到,係個網頁見到要個仔親身申請,打過電話去警察總局,要先摞著呢封信先可以申請艮民證

maximum2002 發表於 22-4-2 23:02
你嘅第一條問題,我都唔清楚,因為當時果間大學告訴我,可以另給我一封信畀領事館做證明,只要我提出要求。 ...

想問除了學校信外還要帶其他東西嗎?

Jennie 發表於 22-3-31 22:57
返嚟先整啦,要先預約英國領事館,拎學校信+passport去英國領事館整封信比你去警局做良民証。警局最好早啲 ...
想問領事館整個封信係咪即時有嘅呢?喺英國讀緊書回港不足6個月係咪都要再照TB?

想問已轉BNO visa , 申請良民証的程序是否都是一樣?

luckyangel 發表於 23-5-12 00:33
想問領事館整個封信係咪即時有嘅呢?喺英國讀緊書回港不足6個月係咪都要再照TB? ...
依家申請良民證已經唔需要去英國領事館拎信。只要大學有email證明乜嘢原因需要申請良民證,嗰封信就已經係證據,唔需要再去英國領事館。我個仔依家啱啱申請緊,已經將所有資料交咗去警署

大學email就ok

問.45 如我須到外地升學而有關認可教育機構要求我提交無犯罪紀錄證明書,該如何辦理申請?
答.45 如果你須到外地升學,並因應當地法律及行政要求而需向有關認可教育機構提交無犯罪紀
錄證明書以獲取錄,請提供由有關領事館/政府部門/認可教育機構發出的信件,以證明你
需就相關入學申請提交香港無犯罪紀錄證明書。你亦需要提供有關領事館/政府部門/認可
教育機構的辦事處郵寄地址以接收無犯罪紀錄證明書申請結果。

yeungboy 發表於 23-5-12 12:04
大學email就ok

問.45 如我須到外地升學而有關認可教育機構要求我提交無犯罪紀錄證明書,該如何辦理申請?

咁係咪都係由警署直接寄去學校?同埋你係咪firm choice同insurance choice都做?

luckyangel 發表於 23-5-12 12:53
咁係咪都係由警署直接寄去學校?同埋你係咪firm choice同insurance choice都做?
...
香港警察會將 CNCC 直接寄去大學,如果大學寫住將 CNCC email 畀佢哋,香港警察係唔會send email嘅。咁你就要叫大學畀個地址你,香港警察先會幫你郵寄。

如果學生身在英國,就要盡快預約當地 police station 打手指模,然後將所有文件寄去香港警署。香港警署網頁有個checklist,可以檢查清楚有咩文件要寄。

如果學生身在香港就要盡快預約上灣仔警署做,預約排期已經排到好耐之後。

阿仔只係firm choice嗰間申請 CNCC,因為唔諗住讀insurance choice嗰間,所以冇做

回覆 luckyangel 的帖子

係咪讀英國醫科?

yeungboy 發表於 23-5-12 14:48
回覆 luckyangel 的帖子

係咪讀英國醫科?

係醫療科,但係唔係醫科,因為他身在英國,想暑假7月返嚟先做,不過到時應該都未放榜,所以諗緊係唔係要做埋insurance choice,又唔知係咪要約兩個booking

如果諗住返香港先做,預約日期開放未來60日。我之前上過去睇見起碼要約個幾月之後。穩陣起見,你兩個月前上去預約定就啱啦。至於你嘅case使唔使預約兩個booking,你打電話問下咪知囉,好簡單咋嘛
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊