用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 為女兒申請良民証
go

[英國] 為女兒申請良民証 [複製鏈接]

我女在英國讀緊year 13, 獲conditional offer 讀職業治療,但學校説要問香港方面取certificate of good conduct .  我估是俗稱的良民証,但佢人不在港,請問有冇家長試過?
   13    0    0    0

我女上年係收到正式offer 暑假至整。暑假唔返香港?
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

helloba 發表於 22-3-30 19:15
我女在英國讀緊year 13, 獲conditional offer 讀職業治療,但學校説要問香港方面取certificate of good con ...

參考資料

https://www.police.gov.hk/ppp_tc/11_useful_info/cert_no_crime_overseas.html

Jennie 發表於 22-3-30 20:02
我女上年係收到正式offer 暑假至整。暑假唔返香港?

Thanks. 佢會返來,咁即係返來先整都得。唔知是否所有大學讀職業治療的都可遲些才俾良民証。offer conditional 俾我囡的是U of Southampton ,請問是否同你囡囡同一間?

katrinafu 發表於 22-3-30 22:53
參考資料

https://www.police.gov.hk/ppp_tc/11_useful_info/cert_no_crime_overseas.html

Thanks, 但人不在港想申請良民証,先要英國警方提供指模咭俾香港警方,我覺得好煩。

helloba 發表於 22-3-31 18:37
Thanks. 佢會返來,咁即係返來先整都得。唔知是否所有大學讀職業治療的都可遲些才俾良民証。offer conditi ...

返嚟先整啦,要先預約英國領事館,拎學校信+passport去英國領事館整封信比你去警局做良民証。警局最好早啲預約。要重新做visa 最好早啲約做TB, 因上年做visa 好耐。好多人都做快証,但都要2-4星期不等。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie 發表於 22-3-31 22:57
返嚟先整啦,要先預約英國領事館,拎學校信+passport去英國領事館整封信比你去警局做良民証。警局最好早啲 ...

多謝你的資料呀!我真係唔知要去埋英國領事館。唔該晒!

helloba 發表於 22-4-1 12:08

英國領事館也要預約:
https://www.book-consular-appointment.service.gov.uk/TimeSelection?location=65&service=13

另外, 你再睇返呢個POST:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3761189

去到英國都要預約警署搞呀!

3個地方都要比錢的.

Jennie 發表於 22-4-1 12:19
英國領事館也要預約:
https://www.book-consular-appointment.service.gov.uk/TimeSelection?location=65& ...

真係好感激你。我睇不到個post .  我個女暑假會回港,不明白在香港申請完,為何又要預約英國警方。或者我要再慢慢睇番所有資料先。

Jennie 發表於 22-4-1 12:19
英國領事館也要預約:
https://www.book-consular-appointment.service.gov.uk/TimeSelection?location=65& ...

真係好感激你。我睇不到個post .  我個女暑假會回港,不明白在香港申請完,為何又要預約英國警方。或者我要再慢慢睇番所有資料先。

helloba 發表於 22-4-1 12:08

你係自己申請大學冇經agent??
2020 申請過,因為疫情申請過程好煩!!

helloba 發表於 22-4-1 20:52
真係好感激你。我睇不到個post .  我個女暑假會回港,不明白在香港申請完,為何又要預約英國警方。或者我 ...

verify 良民証掛,我女未預約到,太多人做。我女係響cardiff 就預咗呢間,你究竟下,嗰邊啲野,我女自己搞,我唔識

https://www.south-wales.police.uk/advice/advice-and-information/ov/registering-overseas-visitor/af2/how-to-register/

回覆 helloba 的帖子

我仔仔讀醫療學科,舊年入year one 全部大學畀完offer 都話要香港良民證。以舊年經驗同你分享。去年喺香港攞良民證有兩個方法,一是揸著學校信經英國領事館,佢會畀封信你,然後去警務處辦手續,警務處會將良民政交領事館,你自己去攞。第二係如果有UCAS嘅取錄信,直接攞大學封信或證明上警務處辦理,警務處會將良民證直接寄去大學。前者好處係記錄在自己手,最終讀邊間大學都用到。後者好處係,唔使走嚟走去,同唔使畀多筆錢英國領事館。我仔仔原本去咗領事館申請信,但因去年警務處網上申請良民證排期排咗好耐,排得嚟都A Level 放咗榜,最後直接用後者方法,警方直接寄良民證去大學。另外,16歲以上學生要在英國做 police registration, 呢樣同香港良民證冇關,係英國政府要求。中學好多會為學生安排,但大學多數要自己做。

sunny.moon 發表於 22-4-1 21:25
你係自己申請大學冇經agent??
2020 申請過,因為疫情申請過程好煩!!
...

我女巳在英國讀緊year 13.  兩年前用過的agent 只serve 中學生。

maximum2002 發表於 22-4-2 17:47

我仔仔讀醫療學科,舊年入year one 全部大學畀完offer 都話要香港良民證。以舊年經驗 ...

多謝你的分享,很詳盡。你是否自己攪掂不找agent 幫手?

你唔使擔心。其實手續好簡單,唔使搵agent. 全部仔仔自己攪,我都冇參與。

maximum2002 發表於 22-4-2 19:04

你唔使擔心。其實手續好簡單,唔使搵agent. 全部仔仔自己攪,我都冇參與。 ...

請問你仔仔去年是在英國讀year 13 嗎?何時開始找英國領事館,及大約何時找警方?我女要七月初回港,連隔離要七月中才可開始攪。九月中英國大學已開學……

仔仔舊年喺英國讀 year 13。7月初回港,先要求其中一間畀咗condition offer 嘅大學出咗封supporting letter 畀英國領事館,收到封信就去英國領事館網頁預約時間,我記得好快約到,今日約,第二日就有期,當時係8月初,諗住攪掂英國領事館,就即刻上警務處網頁約時間辦良民證,誰知道8月初約,要到8月底先有期。當時都有擔心,因為警務處網頁資料話要一個月時間先完成寄出良民證,不過好彩最後不用兩個星期,大學已通知收到良民證,剛剛趕得及。
仔仔話上警務處網頁約時間時,唔需要任何英國領事館或大學證明,早知道一早約定個期喺放榜日後,咁就可以最快攪掂,又唔使去英國領事館,同花多啲錢畀領事館,你可以參考下。

不過舊年因為好多人移民,不論照肺、攪良民證、簽visa都排大隊,希望今年正常返。穩陣啲,建議你打去警務處查詢電話問清楚要求先。

maximum2002 發表於 22-4-2 21:16

仔仔舊年喺英國讀 year 13。7月初回港,先要求其中一間畀咗condition offer 嘅大學出 ...

十分感激你俾咁清晰的資訊。但我仍有疑問-
1. 問已出conditional offer 俾我女的大學取supporting letter. 意思是叫大學出一封support 我囡要取良民証的letter , 是嗎?現在有個email ,大意是conditional offer is subject to the provision of letter of good conduct, to be provided by HK police.  這個email 可當supporting letter 嗎?

2. 警方的的網站話良民証只能俾外國領事館或政府部門,原來也可直接俾大學,是嗎?

你嘅第一條問題,我都唔清楚,因為當時果間大學告訴我,可以另給我一封信畀領事館做證明,只要我提出要求。至於第二條問題,去年仔仔嘅良民證的確由警方直接寄去大學。今年有冇變我唔知,所以建議你先問下警務處先。以下是警務處今年常見問題其中一題回應,你可以參考。除咗領事館、政府部門,亦有包括認可教育機構。

"如果你正報讀海外大學的教育或醫療保健相關科目,並因應當地法律及行政要求而需向大學提交無犯罪紀錄證明書以獲取錄,請提供由有關領事館/政府部門/認可教育機構發出的信件,以證明你需就相關入學申請提交香港無犯罪紀錄證明書。你亦需要提供有關領事館/政府部門/認可教育機構的辦事處郵寄地址以接收無犯罪紀錄證明書申請結果。"
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊