用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 選科, 請分享.
go

選科, 請分享. [複製鏈接]

請大家分享經驗. Thanks.
小女中三,
準備要選科,
暫時佢自己用刪除法後,
一定不會選Physics, 暫時有興趣選   1) 中史  2) Geography,
學校要選3X, 未有idea?   小女暫時對大學沒有邊科特別想讀,
自己都未有方向,
對大學讀咩課程仍然未有方向  (不過,  幾肯定將來一定
不會
做醫生, 牙醫, 醫護, 工程, 測量, CIVIL, 建築)

小女從小對中文有興趣, 喜歡閱讀。
中一中二中史成績不錯。
記性好, 英文成績OK
數學成績一般, 轉數不夠快, Physics 很抗拒。
   6    0    0    0

學校有開中國文學或西史嗎?
另外對生物科抗拒嗎?
有無時間或興趣讀多科外語呢?

babychin 發表於 22-3-30 16:17
小女中三,
準備要選科,

記性好一係Bio或History, 再唔係咪中國文學(如果有開)

再冷門 d Health Management and Social Care 或旅遊及款待(如有開)
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

YolandaTam 發表於 22-3-30 17:39
學校有開中國文學或西史嗎?
另外對生物科抗拒嗎?
有無時間或興趣讀多科外語呢?

學校有開中國文學, History.
Biology 一般興趣(唔鍾意,又唔抗拒)
暫時應該冇時間學外語(emoji)

gracelam 發表於 22-3-30 21:46
記性好一係Bio或History, 再唔係咪中國文學(如果有開)

再冷門 d Health Management and Social Care 或旅 ...

Biology 是很多野背&記? 已經揀咗中史,我驚背誦內容太多,佢應付不來 ?

babychin 發表於 22-3-30 23:12
Biology 是很多野背&記? 已經揀咗中史,我驚背誦內容太多,佢應付不來 ?
...

Econ又如何?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

請教一下Econ and Bafs 的分別?

babychin 發表於 22-3-30 23:18
請教一下Econ and Bafs 的分別?

Econ 比較概念性一啲, 如果明嘅唔需要花好多時間(呢科係我女花最少時間,佢自問最 hea嘅一科)。
BAFs 比較實務性,如果為人謹慎小心,跟到格式再記性好應該可以應付到 (呢科我女中三時都好低分,中四無揀)。

回覆 babychin 的帖子

VA有冇興趣?

醒目開學勳章 王國長老

如唔討厭,econ係比較適合文科人,報大學又比較「好用」嘅一科,搵書搵補習都好多,不妨考慮

cyiuming 發表於 22-3-31 16:12
回覆 babychin 的帖子

VA有冇興趣?

鍾意畫畫,但未知於有藝術細胞/天份。個人擔心將來升大學,好似比較冇用,將來亦難d搵工

babychin 發表於 22-3-31 16:45
鍾意畫畫,但未知於有藝術細胞/天份。個人擔心將來升大學,好似比較冇用,將來亦難d搵工
...

va,係要花好多時間交功課,dse 又必未可以高分.,如果冇興趣,千其唔好揀。
:-D :-?

...

VA不單對藝術系有用,理大的紡織系(時袋設計)和設計系(室內、平面等)係有需要。

...

另外港大、中大、珠海建築系雖然無要求VA,但在面試時要求作品portfolio。無讀VA無咩機會儲portfolio 。

多謝大家對VA的意見,冇信心揀此科(emoji)

babychin 發表於 22-3-30 16:17
小女中三,
準備要選科,

好似,有自己嘅方向先至最重要?
會唔會考慮畀佢出去交流一年(記住搵非牟利既AFS),等佢有空諗吓自己係一個咩人?將來想做個咩 人?

揀咩科都好,最緊要自己鍾意 我囡已大三,先發現自己好鍾意玩程式設計,幸好佢大學都揀有相關既學科,而且香港嘅大學自由度大,畀你副修唔只一個科係都得,所以佢就算會延期畢業,都修多兩門科系

咁,都係要佢中學時選咗ICT有個底先可以;而佢當初冇揀入工程學院,係因為自己冇修任何傳統理科,驚競爭太大下,第二年入唔到熱門既CS學系;所以話,雖然大學已經唔係好睇你中學修既咩科,睇你有幾多粒星多啲,但選科對將來既去向都係有啲限制嘅

以您囡既興趣,偏文科,但今時今日在香港修文科,做老師同新聞從業員,甚或純粹寫手都有啲危險?咁刪除咗工程醫護理科等等,又對語言興趣不大,一係就商科,一係就社會科學,中史係文學院,地理係社科,咁可以揀話最好多一科社科嘅?

咁經濟在中學比較易,修埋經濟敲商學院就比較易?

另外,又唔駛只係着眼於傳統學科既?應用學科之中,亦有唔少新科,例如心理、酒店營運、幼兒教育、中醫、英文傳意、漢英翻譯咁,不過,應用學科最高分都係等同4,假如要考三大既話,其他科可能要4以上至得?但應用學科就恰恰因為最高分都係4,唔會有好多實力強橫既學生修,只要上足堂同交足功課,攞個4應該唔難?如果要搵一科輕鬆學科湊數,應用學科不妨考慮吓?

要不然,就揀唔難攞分既經濟,或任何佢有興趣既科目(應用學科有三科中文同三科英文科可以揀,仲有韓文,啱韓劇迷)?

回覆樓主:

妳女㨂的地埋科適合能源、環保等課程,另外適合城巿規劃等課程。

妳女偏文科,好多人都覺得未必有大發展。但,如果妳女有興趣中醫,因為中醫歷史和中國歷史有深入關係,中醫好多文典要用文言文背誦,好適合文科人!如果妳女有興趣,不抗拒既生物科可以成為妳女考大學中醫的優勢。

annie40    發表於 22-4-12 20:40

而加可能考慮 1) 中史, Geog , Econ  或  2) 中史, Geog, Bio
請大家指教下, thanks.

babychin 發表於 22-4-12 15:26
而加可能考慮 1) 中史, Geog , Econ  或  2) 中史, Geog, Bio
請大家指教下, thanks.
按妳提及女兒的喜惡,正路應該選(1)組合。除非令愛看了nicolemummy的建議,發現對學習中醫有興趣,那便考慮(2)組合吧。世姪女剛中醫畢業,入了政府工作,她介紹我去她師兄的私人診所看病,似乎生意頗好。隨著中醫中藥行業規範化,也許「中醫」有香港未來「朝陽行業」的潛質。

我覺得樓主如果有興趣history ,選history 應該容易取得好成績,畢竟geog 及history 相近,又加上中史。
樓主亦不妨考慮選+M2(如果對數學有興趣)見小兒學校都好多人係M2+中史+其他科。
+中國文學,樓主都不妨考慮,起碼可以有助另一科中文。
我覺得最緊要考dse考得好先。
‹ 上一主題|下一主題