用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 哪類課程較適合反應慢的孩子
go

哪類課程較適合反應慢的孩子

小兒7歲半,現讀國際學校(British curriculum) Year 3,今年開始發覺佢跟唔到課堂節奏,尤其寫作,要好耐才肯落筆,結果做唔完要小息時留低完成。並非唔識做,但佢需要諗好晒成篇文內容先至肯落筆,唔似其他小朋友,諗到就寫。
唔知道IB課程,或有哪些課程較適合這類慢熱的小朋友?求指教,謝謝。

剩係作文?佢要多幾多時間可以完成?其他科目如數學,可以在指定時間完成嗎?

Jane1983 發表於 22-3-30 16:07
剩係作文?佢要多幾多時間可以完成?其他科目如數學,可以在指定時間完成嗎? ...

我唔肯定,老師只係話小息留低時可以完咗到,咁老師知道佢係識。數學無問題,其他科都係好遲先答到問題,幾乎夠鐘才寫好。

回覆 mandy_ng207 的帖子

如果只係一科寫作稍為跟唔到節湊,佢比人需要多~20分鐘(小息時間)。其他科目又無問題,咁可能唔需要去到轉校咁大變動。
你試吓教佢寫文前,用5-10分鐘簡單做魚骨圖,想好寫乜嘢,再落筆寫。你可以每個禮拜和他試寫一篇,寫佢有興趣的題材。你初初傍住佢,睇佢係咩地方出現問題,再幫佢改善。試多一兩次,就可以睇佢可唔可以係限定時間完成。

Jane1983 發表於 22-3-30 22:16

如果只係一科寫作稍為跟唔到節湊,佢比人需要多~20分鐘(小息時間)。其他科目 ...

其實佢嘅性格似「站長」,即係人哋同佢講嘢,佢要Process好耐先回覆嗰啲人,無論做乜都係咁。
如果返學有得留堂做還好,而家網課,上堂時間少咗,佢次次都答唔到人哋問題,都唔知佢學唔學到嘢⋯
通常佢好遲先回答,有幾個原因:
1. 佢雖然知道答案係啱,但係唔肯定,於是問自己三五次到底係咪啱㗎,喺呢個時候人哋已經答完。
2. 佢嘅作文寫到一半,發覺自己冇做到老師要求,例如Words唔Rhyme,佢就成篇擦咗再嚟過~
3. 老師提供範文然後叫佢哋跟住範文去作,佢就話諗唔到寫乜嘢,或者諗9000年先至寫到一兩句。如果你叫佢寫自己鍾意嘅嘢,幾分鐘到寫到半版紙。
現在學校網課模式比較多單向面授,少分組討論,一旦跟唔到就好難鞏固知識。我想問吓IB網課係咪都仲有小組活動?或者分小組去教,唔係大班教學?

IB會比較多d小組討論,但是否很有質素,學生好有得益,都好睇老師點帶,同埋學生有無積極參與。小組討論唔出聲,唔多參與,其實亦改善唔到問題 。

我都覺得冇需要轉校,比其他同學花多些時間寫作沒有問題呀,我哋都係British curriculum, 有部份同學也需要老師課後教寫作,老師有support 已經好好!關於class discussion 應該關乎class teacher 安排多些,因為我地差唔多每天都有小組討論時間!

站長性格,背後有好多原因,可能係唔熟唔清楚,或者唔肯定啱就唔想搶答。但無論如何,只要個細路係有用心學習,唔係遊魂,咁佢長大d,信心大d,父母老師鼓勵吓,佢就會唔做站長,勇於表達。
每個小朋友都有特色,慶幸你幫佢揀咗國際,有個闊d的空間發展。

多謝你哋分享,咁似乎係老師問題,我仲以為英制冇乜小組討論,原來都唔係嘅。今年網課同之前幾年唔同,唔知係咪關老師事,少咗好多趣味,時間又變得緊迫。希望復課之後會好啲啦。我想有小組討論,係因為我仔其實同啲同學好好傾,但係單向式授課佢就唔敢答問題。

mandy_ng207 發表於 22-3-31 23:41
多謝你哋分享,咁似乎係老師問題,我仲以為英制冇乜小組討論,原來都唔係嘅。今年網課同之前幾年唔同,唔知 ...

唔關學制事,, 睇老師點deliver 課程,我地都係英制都多breakout room同discussion,但始終點都一定唔夠面授互動直接,你哋可以同老師feedback下。
隨住人大左,和低年級比實會認真咗,老師要求高咗,感覺「冇以前咁好玩」,所以我覺得愈細入IS愈好,不過如果local 轉去IS的通常仍然覺得好玩,