用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC 活動收費
go

SPC 活動收費

請用家指教,聖保羅書院除了學費,其他要用錢的地方多嗎?例如上課外活動,長假期時的遊學團,收費合理嗎?
已有offer. 讀緊津小,無交開學費,所以有啲擔心。
謝謝

chitchit0520 發表於 22-3-30 09:08
睇咗學樂器,一年24堂,小組學$4x00

請問那裏可以看? school website ?

s99667973 發表於 22-3-30 08:06
請用家指教,聖保羅書院除了學費,其他要用錢的地方多嗎?例如上課外活動,長假期時的遊學團,收費合理嗎? ...

我囝現在中一,都是津校上來
課外活動參加: 田徑和管樂團
都不需要付費
今個學年未有遊學團,所以提供唔到資訊

ilovecat4ever 發表於 22-3-30 12:08
都不需要付費

請問田徑 同管樂團需要甄選嗎?謝謝

s99667973 發表於 22-3-30 12:10
請問田徑 同管樂團需要甄選嗎?謝謝

田徑需要(其他運動項目都一樣)
管樂團直接入(可能阿囝有玩開)

ilovecat4ever 發表於 22-3-30 12:08
都不需要付費

過往海外學習交流大部分有資助,1/5 至1/4也有,孩子去跟樂團/choir去過日本和愛爾蘭,都有學校資助

係跟運動校隊去廣島那次就無

magtam0520 發表於 22-3-30 13:55
過往海外學習交流大部分有資助,1/5 至1/4也有,孩子去跟樂團/choir去過日本和愛爾蘭,都有學校資助

係跟 ...

請問你當時團費多少?

s99667973 發表於 22-3-30 13:58
請問你當時團費多少?

只是依稀記得,因為已4、5年前了!

去愛爾蘭+英國10日團費好似$25000,學校資助$5000,有剩會refund 返俾家長

再重申只是大概情況,去日本應該少於$10000

當然學生只是自由報名,若真有困難又好想去的話,學校應會提供協助

遊學團係有得揀的,有近有遠,有平有貴4千至2萬都有。

好多課外活動都係免費或幾百元,當然有少部分外面的活動是幾千元,例如暑假的AI課程$3000

學費方面,家長可因應家庭收入可向學校申請學費資助(1/4、1/2和全資助)我見過個收入表跟申請白表居屋收入資格差唔多。

學校亦都有奬學金給考前10的學生。唔係好記得個表,前10就應該有。

9月開學有講座給家長聽。

選唔選SPC不用太多考慮學費因素,我經常看到有經驗的EK家長主要看小朋友是否適合、選科、升學前景、成績、運動、音樂、兄弟情、IAL......

sylsylwen2007 發表於 22-4-1 12:41
遊學團係有得揀的,有近有遠,有平有貴4千至2萬都有。

好多課外活動都係免費或幾百元,當然有少部分外面的 ...

謝謝你的回覆

「選唔選SPC不用太多考慮學費因素,我經常看到有經驗的EK家長主要看小朋友是否適合、選科、升學前景、成績、運動、音樂、兄弟情、IAL.....」其實你說出了重點,可惜我仔 不好運動,音樂方面只懂鋼琴,相信入唔到管樂隊等, 打算考dse . 阿媽一廂情願 佢讀醫。 就以上自身的情況,令我好困擾應唔應該讀直資。好似官津都能 滿足我嘅需要。

s99667973 發表於 22-4-1 18:11
謝謝你的回覆

「選唔選SPC不用太多考慮學費因素,我經常看到有經驗的EK家長主要看小朋友是否適合、選科、 ...

除了管弦樂,仲有鋼琴伴奏team喎!

謝謝你的回覆

「選唔選SPC不用太多考慮學費因素,我經常看到有經驗的EK家長主要看小朋友是否適合、選科、 ...

其實等到自行結果出咗嚟,再跟SPC比較吓,相信不難作出判斷

謝謝你的回覆

對,我覺得只是想考好dse找一間band 1 校風ok加自己本身十分自律勤力和對自己有要求便可以。

謝謝你的回覆

請問決定去讀SPC嗎?