用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 2022-23 ESF Year 7 ,有無人收到消息呢?
go

[中學] 2022-23 ESF Year 7 ,有無人收到消息呢? [複製鏈接]

最近幫孖仔申請咗year 7 , 唔知有冇機會呢?
   0    0    0    0

回覆 kamingvw 的帖子

你miss咗9月嘅 central application? 機會微啲因為已經排咗位,睇吓你報邊間中學?有冇priority? 2月嗰陣 ESF Facebook 有話得 DC 同 WIS 2022-23 Year 7 仲有位。

回覆樓主:

唉,多謝資料,唯有等。之前排Year 1 ⋯等到year 6 (emoji)都冇位。9 月學校叫準備排另一條隊Year 7 , 即係要再俾$ 兼重新報過,本身想放棄,但三月頭聽完個zoom ,又想試多次⋯看來今次又係掉$落鹹水海

kamingvw 發表於 22-3-29 11:08
唉,多謝資料,唯有等。之前排Year 1 ⋯等到year 6 (emoji)都冇位。9 月學校叫準備排另一條隊Year 7 , 即係 ...

你係邊個catchment? 會否考慮RC / DC?

mandy_ng207 發表於 22-3-29 11:24
你係邊個catchment? 會否考慮RC / DC?

First priority RC, KG5, Island School…(emoji)

唉,多謝資料,唯有等。之前排Year 1 ⋯等到year 6 (emoji)都冇位。9 月學校叫準備排另一條隊Year 7 , 即係 ...

真係等咗好耐

hilary_tang 發表於 22-3-28 19:46

你miss咗9月嘅 central application? 機會微啲因為已經排咗位,睇吓你報邊間中學? ...

WIS都係其中一個熱門選擇,Yr 7竟然有位。

中學等吓可能會有幾會因為啲學生會開始出國同boarding, good luck!

有冇22-23 South Island school year 7新生?

LakeComo 發表於 22-3-30 10:10
有冇22-23 South Island school year 7新生?

申請左幾耐?有冇消息?South island 有冇嗎?

hilary_tang 發表於 22-3-28 19:46

你miss咗9月嘅 central application? 機會微啲因為已經排咗位,睇吓你報邊間中學? ...

想請問你如果想報Y6,Y7 要幾時報最好,?
因為我見佢anytime 都可申請,請指教,謝謝

tuelovefei 發表於 22-4-1 14:03
想請問你如果想報Y6,Y7 要幾時報最好,?
因為我見佢anytime 都可申請,請指教,謝謝
...
K1, Year 1+Year7 係入學之前嗰年嘅9月報,冇得早報,如果遲咗報就要排喺9月報名嗰啲之後,除非有priority。其他 Years 包括 Year 6 就幾時報都得因為係插班。

hilary_tang 發表於 22-4-1 14:37
K1, Year 1+Year7 係入學之前嗰年嘅9月報,冇得早報,如果遲咗報就要排喺9月報名嗰啲之後,除非有priority ...

謝謝你解答

year 7, 主要都是考English proficiency, 但亦見要考math 及languages?
Math會考到有幾detail 呢?另外language除Eng 外,又指咩呢?
有冇人知道?
‹ 上一主題|下一主題