用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 VCE EAL
go

[澳紐] VCE EAL [複製鏈接]

大女剛到墨爾本讀year 10, 剛派了成績單,她在英文科中只取得70分,有啲失望,其實係佢選科時已經1516,究竟讀Eng 定次一級既EAL, 最後決定左讀Eng! 現在有點失落,有冇過來人比d意見我,究竟堅持定選EAL(係下年Year11)謝謝你們
   1    0    0    0

回覆樓主:

梗係轉EAL啦,唔好俾科英文拖低總分,
除非大女想第二時大學讀英文或相關科目。

英文只會越上越深,Year 10得70分,Year 11只會越來越低。Year 10正去澳洲,同啲native speakers 鬥英文,咪玩啦!

Activehealth 發表於 22-3-30 20:12
梗係轉EAL啦,唔好俾科英文拖低總分,
除非大女想第二時大學讀英文或相關科目。
尼樣都係我所擔心

wsl05 發表於 22-3-30 21:46
尼樣都係我所擔心

我妹移民澳洲時已經係中學,可以讀EAL一定揀; 細佬小學,猛話無得揀EAL唔公平。

有得揀EAL唔揀,咪玩啦!

wsl05 發表於 22-3-27 21:50
大女剛到墨爾本讀year 10, 剛派了成績單,她在英文科中只取得70分,有啲失望,其實係佢選科時已經1516,究 ...

樓主, 想問下你女係香港英文成績如何?

大女剛到墨爾本讀year 10, 剛派了成績單,她在英文科中只取得70分,有啲失望,其實係佢選科時已經1516,究 ...

我仔今年2月來澳讀year 10 (HK讀咗3個月F3), 英文分數和你女一樣,明年會讀EAL.  西人同學英文極高分,冇可能兩三年追到。

bananaGi 發表於 22-11-11 16:07
樓主, 想問下你女係香港英文成績如何?
佢above average,但唔係最top果批,阿女過左一個學期之後,已經熟習左模式了,剛過去既term,分數已達95了,

Gloriasogashiwa 發表於 22-11-11 17:27
我仔今年2月來澳讀year 10 (HK讀咗3個月F3), 英文分數和你女一樣,明年會讀EAL.  西人同學英文極高分,冇 ...
可能我女讀公立學校,又唔係selective school, 再加上學校唔會考oral同listening,所以佢追得番,下年2月year11會keep 住讀eng

wsl05 發表於 22-11-11 23:07
可能我女讀公立學校,又唔係selective school, 再加上學校唔會考oral同listening,所以佢追得番,下年2月yea ...

會讀Eng advance or standard?我仔讀私校,學校接受65分或以上可以讀advance.  他學校也沒有考oral & listening,只是寫essay, 本地同學寫5-6版紙 (100分),他寫4版。ATAR計校內分數比HSC分重要,會用校內分調整。姪女也是year 10來讀書,EAL級第一,剛考完HSC, 她說HK學生好易攞爆分。

wsl05 發表於 22-11-11 23:03
佢above average,但唔係最top果批,阿女過左一個學期之後,已經熟習左模式了,剛過去既term,分數已達95了, ...

THANK YOU. 我女而家津小, 成績都係ABOVE AVERAGE. 我都擔心佢跟唔跟得上英澳既真英中生活

回覆 Gloriasogashiwa 的帖子

一定唔會讀advance架啦,希望佢keep到尼個分數,校內分數佔成個VCE 既比例我就唔知啦,不過佢就好緊張成績,擔心考得唔好入唔到物理治療科

bananaGi 發表於 22-11-14 10:50
THANK YOU. 我女而家津小, 成績都係ABOVE AVERAGE. 我都擔心佢跟唔跟得上英澳既真英中生活
...
唔使擔心,佢地尼邊初中好hea,就算year10都唔見得緊張

請問你是否Feb/2023study year 11 in EDSC?

‹ 上一主題|下一主題