用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學  

Radiomama 發表於 23-1-25 10:05
阿仔將會與兩位同學合租單位(town house), 條件是單位附近有餐廳、藥房,而距離學校是15分鐘腳程。

整個 ...

會的, 一步一腳印, 肯定走向更美好明天.   
我仔住過其中一間五層樓高的公寓, 還是舊式的, 又沒電梯, 他們就住五樓, 我覺得男孩子每天多爬幾層樓梯, 正適合.   
他又試過大一的週末去唐人街診所做臨時替工, 好像是在接待處幫忙填表申報醫保之類, 誰知做了兩個週末就被辭退.  他會英文, 廣東話, 一般普通話也可應付, 誰知紐約唐人街的阿姆, 有不少廣東話不純正並帶有濃厚廣東四邑鄉音, 他說聽不懂.   這就是生活經驗, 這一代孩子身處環境各方面條件已經很好了, 他爸爸當年赴美留學, 還要到餐館打黑工賺取生活費.

dlam141231 發表於 23-1-25 10:29
會的, 一步一腳印, 肯定走向更美好明天.   
我仔住過其中一間五層樓高的公寓, 還是舊式的, 又沒電梯, 他們 ...

我的理解很多唐人街年长的是带台山口音,因为自少听惯了,在唐人街我听到7、8成。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-1-25 11:51
我的理解很多唐人街年长的是带台山口音,因为自少听惯了,在唐人街我听到7、8成。
...
台山話真係好難聽,有個鄰居只識台山話,我成日都聽唔明,要揾人做翻譯

ckh689 發表於 23-1-25 12:13
台山話真係好難聽,有個鄰居只識台山話,我成日都聽唔明,要揾人做翻譯。 ...

我被逼从小开始听,勉强可以!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

阿仔做一個網站嘅part time, 佢話好多野唔識、要學。一個星期差唔多20小時,我覺得多了一些。美國對海外生工作無限制的嗎?

Radiomama 發表於 23-1-26 09:53
阿仔做一個網站嘅part time, 佢話好多野唔識、要學。一個星期差唔多20小時,我覺得多了一些。美國對海外生 ...

一個星期20小時和讀多一科-樣。Freshman 好似唔可以做interns.

barque 發表於 23-1-26 16:30
一個星期20小時和讀多一科-樣。Freshman 好似唔可以做interns.

其實我唔識分邊intern 同part time, 又唔知有冇時間限制,剛出糧、仔話扣起咗一啲稅款;唔知第時係咪要報稅。

上嚟攞吓料,對照下個仔有冇行錯路。

Radiomama 發表於 23-1-26 16:52
其實我唔識分邊intern 同part time, 又唔知有冇時間限制,剛出糧、仔話扣起咗一啲稅款;唔知第時係咪要報 ...

F-1 students Campus work 唔可以超過20 hours per week. 詳情我都不太清楚。

Radiomama 發表於 23-1-26 16:52
其實我唔識分邊intern 同part time, 又唔知有冇時間限制,剛出糧、仔話扣起咗一啲稅款;唔知第時係咪要報 ...

我知既可能過時好耐, 但未有人答, 我答吓.

很久以前, 留學生持F.1簽証, part-time只能做on campus job, 但現在不知是否放寛了.  你囝囝既網站兼職, 不知是否校內工作, 最好還是確定下.

技術上, 工作年收入低于個人免稅額(大概12000美元), 可以不用報稅, 但我會鼓勵報, 學生收入不多及來源簡單, 自己在IRS(Internal Revenue Service)下載1040NR表格申報就可以.  至于你囝囝, 既然出糧有扣稅款, 更加要報稅, 可以攞番退稅, 顧主會發W-2, 跟住W-2上的資料申報, .  

Intern, 留學生合法既off campus work, 跟CPT(Curricular Practical Training) 或 OPT (Optional Practical Training) 有關, 大二開始可以做, 建議網上搜索清楚資料, 一定有用.  其實一切工作上的疑問, 最好跟大學的Placement Centre又或Foreign Student Office查詢.

dlam141231 發表於 23-1-26 19:14

很久以前, 留學生持F.1簽証, part-time只能做on campus job,  ...

Internships 和part time 的工作時數是否會在OPT那裏扣減番出嚟?

barque 發表於 23-1-26 20:55
Internships 和part time 的工作時數是否會在OPT那裏扣減番出嚟?

應該不用扣.
但CPT加起來一定唔可以做多過12個月, 否則會影響OPT的申請.  
我仔不用申請CPT或OPT, 我反而是聽另一個留學生說的.

dlam141231 發表於 23-1-26 19:14

很久以前, 留學生持F.1簽証, part-time只能做on campus job,  ...

多謝資訊。

阿仔網站的工作是教授介紹的,教授是那網站的co-founder, 所以算是on campus job。會叫佢睇清楚每星期工作時間的上限和規範。

回覆 Radiomama 的帖子

恭祝各位和家人兔年得意,事事如意,身心安康!  
阿女未準備好打工,seems 未可以申請 SSN ?  我向一間 Financial Union 查詢開戶口手續時,live chat 職員就教我申請 ITIN ,請問大家有冇經驗?  https://www.irs.gov/forms-pubs/about-form-w-7
Chase student account webpage FAQ 都提到需要 SSN or ITIN

ckh689 發表於 23-1-18 03:28
囡囡新大學响邊個州? 建議佢盡快開返個銀行戶口,好多大銀行例如Bank of America, Chase等都有學生戶口,好 ...
阿妹在紐約。多謝您提醒,咁我就記得叮囑阿女再去一次 Cathay Bank (上年俾HSBC賣咗豬仔)。今次終於取得debit card, 又開了支票戶口,一百頁支票簿收幾十蚊。
佢好開心呀,立刻在Walmart, IKEA 買了幾件傢俱。剛開學,太多嘢要處理,仲未有時間買飯煲。我想催促佢快啲買,咁可以食多啲肉同菜餸飯,唔駛成日與室友一齊整啲 grilled cheese sandwich 呢啲快餐。

Radiomama 發表於 23-1-18 19:22
恭喜!
2nd sem 開始轉校?
係呀,Spring transfer 只報了一間,haha 我哋當佢係ED,加上又想阿女早啲開始準備 auditions and essays, 到咗十二月,已經如火如荼報緊其他 Fall transfer, 竟意外地收到 acceptance,  見到阿女由衷嘅笑容,好感恩!  當日早上我呢個好曳嘅基督徒剛好祈了一個超級長的禱告。明白阿女孤身在外,前路難行,只盼主恩同在。

giver 發表於 23-2-3 20:22
阿妹在紐約。多謝您提醒,咁我就記得叮囑阿女再去一次 Cathay Bank (上年俾HSBC賣咗豬仔)。今次終於取得deb ...
唔好客氣,開到戶口就好了,你轉錢俾佢都方便好多,唔使買乜都要就住就住。遲啲申請埋credit card,就可以build credit。
紐約大城市,機會都多好多,我孩子如果畢業後到紐約工作,可能要請教返你。

giver 發表於 23-2-3 20:12
回覆 Radiomama 的帖子

恭祝各位和家人兔年得意,事事如意,身心安康!  

如果在學校裏找份有pay的part time已經可以申請SSN

giver    發表於 23-5-12 17:26

giver 發表於 23-2-3 20:28
係呀,Spring transfer 只報了一間,haha 我哋當佢係ED,加上又想阿女早啲開始準備 auditions and essays,  ...

也有不是transfer, 是新生入學, 申請的是Spring Admission, 朋友的孩子正是這樣, 剛入學, 也是紐約, 說今年暑假還要上課, 三年半後跟之前Autumn admission的一起畢業.  旁人也可能當你家女兒是Spring才來上大學.

giver 發表於 23-2-3 20:22
阿妹在紐約。多謝您提醒,咁我就記得叮囑阿女再去一次 Cathay Bank (上年俾HSBC賣咗豬仔)。今次終於取得deb ...
紐約今明兩天都很冷, 低温至攝氏零下15度, 還大風, 加了這個wind chill factor, 估計寒風徹骨, 幸好沒有下雪.  

女兒亦都找到出年Dorm的roommate, 是個本士的美國女仔。她忽然之間打算會讀CS. 今個學期亦都開始在-間VC fund 的公司做part time, 離學校15分鐘車程左右。
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊