用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華 vs TSL 大家會點揀?
樓主: EY731
go

英華 vs TSL 大家會點揀?

非常感謝各位意見,會盡快決定,留返機會比其他人(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

吹水媽媽 發表於 22-3-28 23:49

直資不能同時註冊多過一間,有機會比教育局DQ 你手上d off ...

直資一向係可以同時 hold 多過一個offer

EY731 發表於 22-3-29 10:21
非常感謝各位意見,會盡快決定,留返機會比其他人(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
...

一定係英華

每個小朋友有自己嘅路, 一向唔鼓吹為咗細佬妹而影響選校,而且都入未一定入到

考中學同考小學係兩回事, 考小學可以俾學校睇嘅嘢少,到考中學, 除咗要保持優秀嘅成績,需要兼顧同考量嘅範疇實在太多

我覺得某 d 小學係 EK 被人過份吹捧,真係要自己諗清楚

我女今年升中, 佢雖然唔使考中學但身邊見好多朋友都好大壓力,即使三私一直其中一間考級一, 都唔係話你想去邊間就邊間,今年某神校都唔收

另外兩個都係三私一直,一個級 10 內,一個級 20左右,級 10 內而家終於wait 到一個一線 offer, 仲有呢個小朋友 其實 對答好好 聰明伶俐讀緊資優學苑 ,級 20 其實都唔易考,但暫時都未有任何offer

加上男仔讀男校其實好開心

Vana 發表於 22-3-29 11:36
一定係英華

每個小朋友有自己嘅路, 一向唔鼓吹為咗細佬妹而影響選校,而且都入未一定入到

好多謝你的意見呀 好有用 我諗我知道點揀了

大家會放英華要TSL嗎?

吹水媽媽 發表於 22-3-29 09:50
你上網check 下吧,教育局個度有寫明的,類似係「不建議持有多個直資學額」。通常d 人收一個心儀就寫信放 ...

直資按人數接受資助
不可享雙重福利
註冊時唔理 但交名後......

《如已註冊直資A, 又去註冊直資B》 #13
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3227960&pid=42488342

回覆 Winnnnnnnn 的帖子

無諗住係香港讀中學果d?

jbbmom 發表於 22-3-30 23:39
回覆 Winnnnnnnn 的帖子

無諗住係香港讀中學果d?

全部(emoji)所知好多人放英華?