用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 NHS疫苗證書錯名返港問題
樓主: auntbb
go

[英國] NHS疫苗證書錯名返港問題 [複製鏈接]

auntbb 發表於 22-5-27 08:36
Update一下三月聯絡寄宿學校醫務處,搞到而家叫小朋友追咗幾次都未搞到,前幾日淨係show個NHS immunisatio ...

學校有冇medical centre叫小朋友去問下
BOOBOO

回覆樓主:

Delete

Hello.  My son has NHS app and find his vaccine record. Pls advise how to get vaccine pass for travel. Airline accept soft copy or not?
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Fionyiu 發表於 22-6-3 17:16
Hello.  My son has NHS app and find his vaccine record. Pls advise how to get vaccine pass for trave ...

不同airline有不同要求,最好有NHS original 信 & 手機app也有 NHS Covid Status, NHS可以 send張正式打針證明信,可以call tel: 08081968565 or 08000308013,通常兩三日就收到。

不過真係冇passport no, 衹有DOB, 和姓名有D出入,e.g. Chan Tai Man, David, 針信衹出"Tai Chan", 但在GP record 個名又有齊曬,不清楚得Tai Chan可否順利上機,或有什麼建議?Thanks!

回覆樓主:

阿囡連passport copy emailed GP話個名少咗個字,GP覆佢話NHS record 係全名。兩日後佢收到NHS covid pass 係show 全名。
我都想知冇passport no上唔上到機。

NHS apps 可以列印打針記錄在 pdf format. 此打針記錄有2個QR code (打2針),但沒有出生日期。可以用此記錄順利上機回港

回覆 etoile 的帖子

阿女個記錄又係冇咗個全名,如Tai Man Chan, 只出Tai Chan, 叫過兩次佢哋改, 但都係出唔到全名
但阿女在香港,上年暑假已打完第二針,咁入境應該無問題。對嗎?

我在另一個帖文,見到有媽媽說英國記錄冇全名,但回港與工作人員解釋,最後係個安心出行,都可以起展示出打咗第三針,請問有沒有子女能夠成功?

tws2010 發表於 22-6-4 22:23
回覆 etoile 的帖子

阿女個記錄又係冇咗個全名,如Tai Man Chan, 只出Tai Chan, 叫過兩次佢哋改, 但都係出 ...
我仔同你女一樣, 香港打2針,英國打第3針, NHS 出唔到全名,用香港針紙順利上機。
返到香港同衞生署職員講,就順利攞QR code, 跟住用安心出行scan, 就見到3針記錄。

回覆 grace.ywp 的帖子

謝謝你, 我也在政府網站找到相關資訊,可以看一看B15:
https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel-faq.html?fbclid=IwAR3Siz2TKUyABjGwa16SSqwx_8ODufr68fcF_6katcoDaRVCY288SMJOldQ#FAQB13

grace.ywp 發表於 22-6-4 22:33
我仔同你女一樣, 香港打2針,英國打第3針, NHS 出唔到全名,用香港針紙順利上機。
返到香港同衞生署職員 ...

咁我放心啦,唔該曬!

lumfamily 發表於 22-5-30 12:41

你好!可唔可以教點向NHS要求出全名?

Update 一下搞咗幾個月終於搞返個全名在NHS app , app内的pdf covid pass都正常全名。 之前一直叫學校health centre staff搞,佢哋聯絡咗一輪vaccination team,最後彈咗個email俾我話改唔到無能為力。跟住小朋友再搵House Mistress搞, 唔知點解又成功咗。

lumfamily 發表於 22-5-30 12:41

你好!可唔可以教點向NHS要求出全名?

GP 係家庭醫生general practitioner, NHS 人人都有assigned 比你

LiHing 發表於 22-5-29 02:33
想請教一下大家,我個仔未夠16 歲,第一針在英國打,第二針在香港打,未夠年齡 download nhs 個 app, 那麼 ...

有啲風險,你嗱嗱臨去NHS website度申請紙本covid travel pass, 好快寄出

請問大家,我見到政府網頁有新冠疫苗接種資訊申報表,可以登記全部三針的紀錄,最後我見到係可以掃描Q R code, 請問我如果在網上替女女做了這個程序, 回到香港機場的時候, 那麼,還要不要通知衛生署職員跟進? 還是都最好跟衛生署職員跟進以防萬一?
謝謝🙏

請問如果用GP 的vaccination record 可以成功入境嗎?

請問如果covid pass 上只有小朋友的名的第一個字可以上機嗎?

‹ 上一主題|下一主題