用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 NHS疫苗證書錯名返港問題
樓主: auntbb
go

[英國] NHS疫苗證書錯名返港問題 [複製鏈接]

yfkwan 發表於 22-5-2 12:45

有FirstName and Surname 就可以,當然有出生日期 match with ...
即是covid pass唔駛有passport number?

kkluk 發表於 22-5-2 12:56
即是covid pass唔駛有passport number?

Only Name and DOB

longlokma 發表於 22-3-25 21:24
我孩子同樣情況,可先email自己GP, 有GP會覆,有啲冇反應,冇反應就直接打電話去講,係會改返啱的
...

Update一下三月聯絡寄宿學校醫務處,搞到而家叫小朋友追咗幾次都未搞到,前幾日淨係show個NHS immunisation team 的email話人哋話搞唔到係NHS system pulled 出嚟的data改唔到,可能要放棄博一舖上唔上到機(emoji)

Brianmommy 發表於 22-3-25 21:47
我仔都係個app少咗個名,打佐去NHS, 都係叫去GP度改。阿仔話matron 話假期後幫佢搞,希望搞到。 ...

請問你搞唔搞到?

小朋友而家再多一様麻烦嘢,因為五月頭中咗招,只係得一張快測相片,學校冇報NHS冇做PCR冇覆檢快測冇出過email,淨係隔離咗3日當冇事。
問題就係而家返港第三針本來係唔使打但唔知點證明,英國嗰邊NHS app又出sms叫小朋友打第三針,都唔知點算,大家有冇建議?

auntbb 發表於 22-5-27 08:38
請問你搞唔搞到?
唔知點解GP話改咗但個app仍然未update 到個名,matron仍然幫手跟進中,唔知NHS 個system 出咗咩問題

Mjames 發表於 22-3-31 16:35
我仔都係上個app睇,名漏了,同埋無左第二針record, sent email去,第二日覆左黎話會跟進,隔左2日後update ...

請問你係send email去邊度搞?

Brianmommy 發表於 22-5-27 13:54
唔知點解GP話改咗但個app仍然未update 到個名,matron仍然幫手跟進中,唔知NHS 個system 出咗咩問題 ...

托朋友問過國泰,嗰張證明一定要有Passport 全名先可以上機!要再諗辦法搞番掂!

yiyiahah 發表於 22-3-26 20:20
其實冇問題, 我仔上年11月回來都有這情況,
航空公司係會接受的

請問你係邊間航空公司?我托朋友問過國泰話唔得!

sunny.moon 發表於 22-5-2 00:43

請問 苗接種紀錄 係 nhs app 及 紙本上,有冇 show 有效 ...

Vaccine travel pass上只有名及出生日期,係冇passport number的,所以個名漏咗一隻字好大問題

auntbb 發表於 22-5-27 08:38
請問你搞唔搞到?
現在改是改了,不過兩個字用 ‘-‘連在一起,即係Xx-Ty Chan, 有齊三個字應該可以吧!

auntbb 發表於 22-5-28 00:49
Vaccine travel pass上只有名及出生日期,係冇passport number的,所以個名漏咗一隻字好大問題

...

https://youtu.be/dS9WYQC0y4M
關於 covid pass名字 由15.55分開始聽!! 佢話有學生名都係少左一個子都上機??!   個人覺得改番啱最好 ! 如真係改唔到就print定張b14條款做support!!

Brianmommy 發表於 22-5-28 22:52
現在改是改了,不過兩個字用 ‘-‘連在一起,即係Xx-Ty Chan, 有齊三個字應該可以吧! ...

我孩子名也少左最後個字,email 通知巳改,現出齊: TAI MAN CHAN 三個字。

想請教一下大家,我個仔未夠16 歲,第一針在英國打,第二針在香港打,未夠年齡 download nhs 個 app, 那麼一針有香港的疫苗紀錄無問題,另一針則是英國手寫的疫苗紀錄,上機有問題嗎?

auntbb 發表於 22-5-27 23:07
請問你係send email去邊度搞?

阿仔應該係send去UHS問

auntbb 發表於 22-5-27 08:43
小朋友而家再多一様麻烦嘢,因為五月頭中咗招,只係得一張快測相片,學校冇報NHS冇做PCR冇覆檢快測冇出過em ...

一樣, 不過係 3 月中左, 學校又係唔肯出信証明, 但其他同學都去打第三針, 所以跟埋一齊打第三針

longlokma 發表於 22-3-25 21:24
我孩子同樣情況,可先email自己GP, 有GP會覆,有啲冇反應,冇反應就直接打電話去講,係會改返啱的
...

你好!可唔可以教點向NHS要求出全名?
我有相同問題,cx話一定要同passport全名一樣先可以上機。我女全英文名4個字NHS certificate 只有2個字。
請問你提到的GP即係乜?guardian parents ? 佢話個個係咁,無問題。不過cx WhatsApp 回覆如下:

「幫你查詢了香港衛生署, 你的疫苗證明所載姓名須與相關已接種疫苗到港人士的有效旅遊證件所示姓名相符。根據你的情況, 他們建議你向英國衛生署索取一封證明文件說明你已經接種疫苗紀錄, 並需要在證明文件上寫有你的全名。」

點算好?唔該晒你先。

lumfamily 發表於 22-5-30 12:41
你好!可唔可以教點向IHS要求出全名?
我有相同問題,cx話一定要同passport全名一樣先可以上機。我女全英 ...

General practitioners (GPs) 
通常分配最近居住地點的政府診所做GP, 我孩子好似話佢先send email去再打電話要求改資料,詳情我都唔係太清楚,或者我等佢瞓醒再問下

longlokma 發表於 22-5-30 12:49
General practitioners (GPs) 
通常分配最近居住地點的政府診所做GP, 我孩子好似話佢先send email去再打 ...

哦,原來GP 係咁意思,sorry 一直唔知有呢個單位,唔該哂你!你方便就幫我問下。我女現term break ,如果我哋攪唔掂,唯有下星期返學校再求助。
好多謝你時間!

我女NHS covid pass 又係漏咗一個字,GP改極,NHS app 都吾見,我問了GP、NHS,CX 和香港政府,叫了GP 出了一封證明,除咗注射疫苗的資料,一定要有女full name 同出生日期,GP的letterhead ,地址電話同簽名。呢張證明也可以接受。
後來GP manager 再叫女delete NHS app,48小時後再install ,就出番全名。
我聽到好多中國人都出吾到全名,NHS 話只有GP可以幫我改,最緊要提GP:
First name: Tai Man
Middle name: Pls leave it blank
Surname: Chan
因為有GP將Tai 做first name,Man 做middle name。
‹ 上一主題|下一主題